“Rubensgids Antwerpen”, Irene Smets op bezoek bij de grootmeester van de barok. Een prachtuitgave van Lannoo.

Deze gids brengt je naar de verschillende plekken in Antwerpen waar werk van Peter Paul Rubens te zien is. Je kunt er zijn huis bezoeken met het atelier waar zijn schitterende oeuvre tot stand kwam. Je komt ook langs de woningen van zijn vrienden Balthasar Moretus en Nicolaas Rockox, en je kan schilderijen van hem gaan bewonderen in de historische kerken, in de ruimten waarvoor ze werden gemaakt.

Sedert 1 juni  organiseert de stad Antwerpen “Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert” en komt u alles te weten over Pieter Paul Rubens en zijn barokke, cultureel nalatenschap. U kan ontdekken en beleven waarom Rubens één van de invloedrijkste kunstenaars was ooit en de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen wordt genoemd. Maak met dit boek kennis met de mens Rubens en de boeiende tijd van de barok, volg de fijn uitgestippelde wandeling langs alle Rubens bezienswaardigheden in Antwerpen en geniet na van uw bezoek dankzij de talrijke schitterende, kleurenfoto’s.

“Pieter Paul Rubens was bijzonder veelzijdig, schilderde naast godsdienstige en mythologische taferelen ook portretten en landschappen, en maakte ontwerpen voor boekillustraties, wandtapijten, architectuur en beeldhouwkunst. Hij was een rasechte ‘colorist’, die het virtuoos gebruik van een rijk kleurenpalet tot een belangrijk expressiemiddel verhief. Ook verstond hij het om in zijn kunst dramatische taferelen bezield en verbeeldingsvol weer te geven. Om die reden noemde de Franse romantische schilder Eugène Delacroix hem de ‘Homeros van de schilderkunst’. Hij vond het ideaal evenwicht tussen een ongebreidelde verbeeldingskracht en een harmonisch geordende compositie”, schrijft Smets.

Er zijn werken van hem in zowat alle belangrijke musea ter wereld, maar er is slechts één stad die men zijn echte ‘biotoop’ zou kunnen noemen, Antwerpen. U kan er zijn huis bezoeken met het atelier waar bijna al die meesterwerken bedacht werden en tot stand kwamen, en ook de woningen van zijn vrienden Balthasar Moretus en Nicolaas Rockox, en u kan er schilderijen van hem gaan bewonderen in de historische kerken en in de ruimten en op de plekken waarvoor ze werden gemaakt.

Aan die aanwezigheid van Rubens in Antwerpen is dit boek gewijd. Het belicht Rubens’ leven en de evolutie van zijn kunst en bespreekt diepgaander de belangrijke werken die u in de Scheldestad kan gaan bekijken. Het boek is dan ook een gids om de grote meester in zijn eigen omgeving te leren kennen.

Na het inleidende “Met Rubens door Antwerpen” en het chronologisch overzicht van Rubens’ leven, vervolgt Irene Smets met het eerste deel “Rubens en zijn tijd”. Daarin beschrijft ze achtereenvolgens  zijn Jeugdjaren, artistieke vorming en verblijf in Italië,  Een toekomst in Antwerpen en de ontplooiing van een groot talent als protagonist van de barok, zijn spectaculaire productiviteit met hulp van het atelier, omvangrijke opdrachten en internationale roem, zijn nevenactiviteiten in de Europese politiek en “De lyrische periode”. In het tweede deel “Rubens ontdekken in Antwerpen”, neemt ze de lezer mee naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, de Groenplaats, het Museum Plantijn-Moretus, de Grote Markt, de Keizerskapel en het Snijders & Rockoxhuis. In dit deel stelt ze uiteraard ook de zes kerken voor die een belangrijke speelden in Rubens’ leven,  de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Carolus-Borromeuskerk, de Sint-Willebrorduskerk, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Antonius van Paduakerk en de Sint-Jacobskerk. De sublieme gids eindigt in het Rubenshuis.

Irene Smets (°1953) studeerde geschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij heeft talrijke publicaties en artikelen over geschiedenis en cultuur op haar naam staan. Ze is de auteur van een reeks gidsen voor Belgische musea en monumenten: De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, Het Groeningemuseum en Arentshuis Brugge, Het Memlingmuseum Brugge, Het Koninklijk Paleis in Brussel en De Koninklijke Serres van Laken.

Bezoek Antwerpen met de Baroque Festival Card

De kaart is 48 uur geldig (vanaf het moment dat je hem voor de eerste keer gebruikt) en geeft gratis toegang tot alle tentoonstellingen en Monumentale Kerken die deel uitmaken van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Bovendien krijg je er een handige gids en een stadsplan met nuttige informatie over alle deelnemende locaties.

Inclusief

* Gratis toegang tot permanente en tijdelijke tentoonstellingen in 7 musea: MAS, Rubenshuis, FOMU, MuHKA, Museum Plantin-Moretus, Snijders&Rockoxhuis, Museum Mayer van den Bergh.

* Gratis toegang tot Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal en 4 monumentale kerken: Sint-Pauluskerk, Sint-Andrieskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Carolus Borromeuskerk.

Exclusief

* Openbaar vervoer

* Voor gegidste rondleidingen of speciale activiteiten in de expo’s moet worden bijbetaald.Irene Smets Rubensgids Antwerpen uitg. Lannoo ISBN 9789401452045

https://www.stretto.be/2020/09/20/op-reis-met-peter-paul-rubens-gunter-hauspie-de-grote-rubens-atlas-alweer-een-prachtuitgave-van-lannoo-niet-te-missen/