Godowsky’s vindingrijke en krachtige versies van Chopin Etudes, door pianist Emanuele Delucchi, op het label Piano Classics.

In de reeks Piano Classics verschenen drie cd’s met de opnamen van Studies naar Chopin, parafrasen en transcripties van Leopold Godowsky. Ongelooflijke prestaties van twee pianoleeuwen, zowel gecomponeerd als gespeeld, zo blijkt, want de uitvoeringen door Emanuele Delucchi worden gekenmerkt door grote technische prestaties en een ontspannen, zelfverzekerde voeling met de muziek. Fenomenaal!

Het Label Piano Classics is het geesteskind van Pieter van Winkel, de man achter Brilliant Classics. Pieter is zelf pianist en trekt uitstekend pianotalent aan. Dat leverde op het label Brilliant al schitterende cd’s op en dat is hier niet anders. Piano Classics mikt duidelijk op de combinatie van een vergeten repertoire met aanstormend én gevestigd talent. Tot hun pianisten behoren immers bv. zowel Ronald Brautigam, Vladimir Sverdlov, Klara Wurtz en Alexander Gavrylyuk als Francois Xavier Poizat, Sofya Gulyak en Sukyeon Kim. En er zijn er natuurlijk nog anderen.

Leopold Godowsky (1870-1938) (foto) was één van de grootste en meest legendarische pianisten van de 20steeeuw. Als componist is hij het meest bekend om zijn transcripties en parafrases, die alle blijk gaven van een enorme virtuositeit. De opname “Piano Works” bevat origineel werk van Godowsky, zijn meesterlijke Passacaglia en 44 variaties op het thema van de introductie van Schuberts Onvoltooide symfonie, één van de ingewikkeldste en moeilijkste pianostukken ooit gecomponeerd, evenals een selectie van transcripties van Schubert Liederen. De Strauss parafrasen “Wein, Weib und Gesang” en “Alt Wien” waren als uitingen van virtuositeit, vindingrijkheid en schittering, vaak gespeelde concert stukken.

Godowsky componeerde zijn Studies, gebaseerd op Chopins Op.25 Etudes, over een periode van tientallen jaren. Ze dagen elk facet van de pianotechniek uit. verdichten sommige studies tot enkel een partij voor de linkerhand, voegen secundaire stemmen toe aan andere en nemen nog andere als basis voor vrije variatie en fantasie. Hij kon zonder valse bescheidenheid beweren dat de vingerzetting en het trappen met dergelijke prestaties van ‘een vaak revolutionair karakter’ waren.

Leopold Godowsky was gefascineerd door Chopins Etudes, en maakte er zijn eigen, aangepaste transcripties van, te verdelen in drie soorten bewerkingen: een strikte transcriptie voor de linkerhand alleen, vrije transcripties, waarin een bepaalde studie gecombineerd werd met een andere studie of met elementen van een andere studie, en Cantus Firmus, waarbij de linkerhand de melodie speelde (CF) en de rechterhand op een contrapuntische manier vrij werd behandeld.

“Het doel van de studies”, zo stelde Godowsky, “is om de mechanische, technische en muzikale mogelijkheden van het pianospel verder te ontwikkelen, om de bijzonder aangepaste aard van het instrument uit te breiden naar polyfonisch, polyritmisch en polydynamisch werk, en om het bereik van zijn mogelijkheden in klankkleur te verbreden”. In het bijbehorend boekje leest u de uitleg over op welke wijze Godowsky precies de Chopin étuden, compositorisch en piano technisch, aanpaste. Op de cd met de op. 10 Studies, staan ook Godowsky’s “3 Nouvelles Études, op. posth”. Niet te missen!

Pianist Emanuele Delucchi (°1987) volgde de beroemde Imola School in Italië, won de gouden medaille op de Alkan/Zimmermann wedstrijd en richt zich tot minder bekende, romantische componisten als Alkan, Godowsky en Bussotti. Delucchi speelt op een prachtige Steinway van 1906 uit de collectie van Marco Barletta, een instrument dat perfect geschikt is om dit repertoire te brengen. Emanuele Delucchi heeft zowel in zijn geboorteland Italië als daarbuiten bekendheid verworven door zijn perfecte beheersing van de ‘hypervirtuozen’, pianisten/componisten, die na Liszt, de grenzen van de pianotechniek tot het uiterste hebben ontwikkeld. Niet te missen!

Godowsky Piano Works Emanuele Delucchi cd Piano Classics PCL0096

Godowsky Studies on Chopin Op. 10 Emanuele Delucchi cd Piano Classics PCL0122

Godowsky Studies on Chopin Op.25 Emanuele Delucchi cd Piano Classics PCL10182