Ontdek fijne klaviersonaten van Andrea Luchesi, de onbekende leraar van een nu heel beroemde leerling, door Roberto Plano, op het label Brilliant Classics.

Andrea Luchesi (1741-1801) verliet, net als veel van zijn landgenoten, zijn geboorteland Italië om ergens anders zijn geluk te vinden. Hij werd een virtuoze klavierspeler die uitgebreide concert tournees maakte, voor hij zich vestigde aan het hof in Bonn, waar hij Maestro di Cappella en een veelgevraagde leraar werd. Eén van zijn leerlingen was ene 14-jarige…Ludwig van Beethoven.

Andrea Luchesi (foto) werd in 1841 geboren in Motta di Livenza, in de Italiaanse provincie Treviso, en overleed zestig jaar later in armoede, in Bonn. Het was Beethovens meer bekende leraar, Christian Gottlob Neefe, die een biografie over Luchesi schreef met daarin de beschrijving van zijn vroege opleiding door zijn oudere broer in muziek, zijn verhuizing als 15-jarige naar Venetië, waar hij o.a. bij Galuppi studeerde, en zijn vroeg succes als operacomponist. In 1765 werd zijn opera “L’isola della fortuna” uitgevoerd in Wenen. Als klavierspeler en lid van een Venetiaans operagezelschap reisde Luchesi in 1771 naar Duitsland waar hij carrière maakte.

Hij werd benoemd tot Kapellmeister aan het hof van Maximilian Friedrich, de keurvorst in Bonn. Na het overlijden van de vorige Kapellmeister, de grootvader van Beethoven (Lodewijk/Ludwig), werd Andrea Luchesi in 1774 benoemd tot Kapellmeister. Hij verwierf het burgerschap van het prinsdom en in 1775 huwde hij Anthonetta d’Anthoin, dochter van een hogere raadgever van Maximilian Friederich. Luchesi kreeg een gunstige vermelding van de Engelse muziekcommentator en reiziger Charles Burney, en de pianomaker Cramer prees hem als één van de beste Italiaanse componisten en organisten van zijn tijd. Er waren zelfs beweringen dat Luchesi de echte componist was van enkele van de bekendste werken van Mozart! Terwijl hij op reis was in Italië in 1771 had hij Leopold Mozart en zijn zoon Wolfgang Amadeus ontmoet in Venetië. Luchesi was ook de leraar van Anton Reicha, Bernhard en Andreas Romberg, en Franz Anton Ries.

De hier opgenomen zes sonates, werden in 1772 in Bonn gepubliceerd als Luchesi’s Opus 1 en werden oorspronkelijk aangeduid als Sonates voor klavecimbel met vioolbegeleiding. Typisch voor die tijd, reduceerde Luchesi de vioolpartij weliswaar tot een bijkomstige rol, meestal met enkel de verdubbeling van de partij voor de rechterhand van het klavier. Roberto Plano heeft de vioolpartij voor zijn opname dan ook volledig geëlimineerd.

De sonates zijn gecomponeerd in de Weense classicistische stijl, geestig, melodieus en met briljante virtuositeit, en de invloed die deze muziek op de jonge Beethoven heeft gehad is duidelijk te horen.

De Italiaanse pianist, Roberto Plano (°1978) uit Varèse, won o.a. de eerste prijs op de Cleveland Piano Competition en het Concours Géza Anda in Zürich, en was in 2005, de winnaar van de Van Cliburn Competitie. Hij vestigde zich in de VS als professor aan Indiana University en bouwde er zijn carrière uit. Een ontdekking! De sonaten werden opgenomen in de Bartok Studio in Bernareggio in de Italiaanse provincie Monza e Brianza (regio Lombardije). Roberto Plano’s vorige cd voor Brilliant Classics, was de opname van de pianomuziek van Smetana (BC94788). Warm aanbevolen.

Luchesi Sonatas Op.1 Roberto Plano cd Briljant Classics 95811