Ontdek onbekende maar hoogstaande kamermuziek van Giovanni Sgambati, door Roberto Plano en het “Quartetto Noferini”, op het label Brilliant Classics.

Giovanni Sgambati (1841-1914) was een belangrijke componist in het 19de-eeuws Italië. Als leerling van Franz Liszt was hij één van de briljantste pianisten van zijn tijd, maar hij was componist, dirigent, leraar en beschermheer. Sgambati componeerde weliswaar symfonieën en kamermuziek in een land waar opera de overhand had.

Op deze dubbel cd staan het Strijkkwartet nr. 1 in d-klein, (1864), het Pianokwintet nr.1 in f-klein, op.4 (1866), het Pianokwintet nr.2 in Bes, op.5 (voor 1875) en het Strijkkwartet nr. 2 in cis-klein, op.17 (1882).

Giovanni Sgambati was één van de weinige 19de-eeuwse, Italiaanse componisten, die de overheersende, inheemse operatraditie van Donizetti en Verdi niet volgden. Als dirigent, componist, leraar en pianist promootte hij daarentegen, net zoals zijn jongere en nu meer bekende collega Giuseppe Martucci (1856-1909), symfonische muziek en kamermuziek. Martucci dirigeerde bv. de eerste Italiaanse uitvoering van “Tristan en Isolde” in 1888 in Bologna.

De eerste uitvoeringen van een symfonie van Beethoven (meer bepaald, de Derde en Zevende), vonden plaats in Rome in 1866 en 1870, meer dan zestig jaar nadat die gecomponeerd waren. Deze uitvoeringen werden georganiseerd en gedirigeerd door Sgambati, die zich inzette om meer belangstelling te vragen voor de muziek van de grote Duitse componisten. In dat jaar dirigeerde hij ook een uitvoering van de “Dante Symfonie” van Liszt. Deze cd onthult Sgambati als een kamermusicus die niet minder succesvol was als componist dan als uitvoerder/pianist. Ontdek bv. ook eens zijn “Messa da Requiem”.

Het eerste strijkkwartet en het pianokwintet zijn vroege werken, daterend uit respectievelijk 1864 en 1866. Het tweede strijkkwartet (1882) en tweede pianokwintet (1876) zijn meer chromatisch ontwikkeld in het klankidioom van Richard Wagner. Sgambati had Wagners muziek ontdekt in München en componeerde in 1866 trouwens ook een Ouverture over het onderwerp “Rienzi”. Toen Wagner hoorde dat Sgambati een uitvoering van het Kwintet gaf aan het koninklijk hof van Savoye, was hij aanwezig en was hij voldoende onder de indruk om zijn uitgever Schott te vragen om ook Sgambati’s werk te willen publiceren. Dit bleek een keerpunt in de carrière van Sgambati te zijn, en het begin van een vriendschap tussen de twee componisten.

Sgambati’s gedreven muzikale taal was volbloed romantisch. Geworteld in de Duitse traditie van Mendelssohn en Schumann, werd hij verder beïnvloed door zijn grote mentor Franz Liszt en door Richard Wagner. Deze 2 cd’s bevatten vier indrukwekkende werken van aanzienlijke lengte met een rijke textuur, vol instrumentale virtuositeit. Dit is een uitgave met een uitstekende interpretatie van heel knappe, Italiaanse (kamer)muziek door gedreven, Italiaanse uitvoerders, de pianist Alberto Plano (winnaar van de “Van Cliburn Competition”) en het “Quartetto Noferini”. Een heuse ontdekking! Warm aanbevolen.

Sgambati Piano Quintets and String Quartets Roberto Plano piano Quartetto Noferini 2 cd Brilliant Classics 94813

https://www.stretto.be/2021/05/13/niccolo-paganini-opere-per-violino-e-chitarra-door-roberto-noferini-viool-en-donato-dantonio-gitaar-op-het-label-tactus-boeiende-virtuositeit/