LEONARDO DA VINCI, LA MUSIQUE SECRÈTE, prachtig boek + cd door “Doulce Mémoire” o.l.v. Denis Raisin Dadre op het label ALPHA.

In 2019 wordt de 500ste verjaardag herdacht van het overlijden van Leonardo da Vinci, wetenschapper, uitvinder, schilder, schrijver en musicus. Doulce Mémoire, die zich reeds 30 jaar wijdt aan renaissancemuziek, heeft besloten hem te eren. En hoe! 

De dirigent en oprichter, Denis Raisin Dadre (foto), een vooraanstaand expert van de muziek van die tijd maar ook een groot kunstliefhebber, bedacht een innovatief programma, Hij koos nl. vijftien schilderijen, waarvan vele uit het Louvre: Het doopsel van Christus, Annunciatie, Maagd op de rotsen, Portret van Isabella d’Este, Il Ritratto di Dama (Belle Ferronnière), Sint Anna, Johannes de Doper en uiteraard ook Mona Lisa, geëvoceerd met muziek van o.a. Jacob Obrecht (1457-1505) en Josquin Desprez (1450-1521), lauden, gewijd aan de Anunciatie, frotolla’s en liederen op teksten van Petrarca, begeleid op de lira da braccio, het instrument dat Leonardo zelf bespeelde. Een schitterend, uitgebreid boek met de reproducties van de schilderijen, details en een boeiende tekst van Denis Raisin Dadre begeleidt deze opname.

De smaak van Leonardo da Vinci voor muziek is bekend en werd bevestigd door de vele getuigenissen van zijn tijdgenoten. Leonardo was ook beroemd als speler en improvisator op de lira da braccio (foto). Deze passie voor muziek kwam uit zijn jeugd, wanneer muzikanten, schildersateliers bezochten. Verrocchio, zijn eerste leermeester in Florence, was trouwens ook een muzikant, zoals zo veel schilders in die tijd. We moeten ons bij deze uitgave de sfeer voorstellen van de ateliers waar Botticelli, Perugino, Ghirlandaio en Lorenzo di Credi werkten, de artistieke navolging, de instrumenten die er waren, en de liederen. In plaats van op zoek te gaan naar muziek die Leonardo had kunnen spelen, ging Dadre opzoek naar de geheime muziek van en achter Leonardo’s schilderijen. Heel, heel bijzonder.

Op de cd staan anonieme composities en composities van Marchetto Cara, Firminus Caron, Josquin Desprez, Johannes de la Fage, Hayne van Ghizeghem, Heinrich Isaac, Jean L’Heritier, Jacob Obrecht, Michele Pesenti, Frater Petrus, Domenico da Piacenza, Johannes de Pinarol, Francesco Spinacino, Bartolomeo Tromboncino, en Francesco Pata Vino. De schitterende uitvoerders zijn Clara Coutouly, sopraan, Matthieu Le Levreur, bariton, Pascale Boquet, luit, Baptiste Romain en Nicolas Sansarlat, lira da braccio, Bérengère Sardin, renaissance harp en Denis Raisin Dadre, fluiten en directie.

Na studies blokfluit, musicologie en hobo, richtte Denis Raisin Dadre in 1989 het ensemble “Doulce Mémoire” op, gewijd aan de muziek van de Renaissance. Behalve naar muziek, leidde zijn nieuwsgierigheid naar geschiedenis, literatuur en kunst, hem naar originele programma’s die in een historische context worden gepresenteerd. Deze aanpak leidde ertoe dat Denis Raisin Dadre ook programma’s voor France Musique produceerde. Na meer dan vijfentwintig jaar intensieve activiteit en memorabele prestaties, zowel met opnamen als op concerten, is zijn liefde voor en kennis van de Renaissance nooit verminderd. Regelmatig gevraagd voor opleiding aan academies van jonge musici, gaf Denis Raisin Dadre les aan de Academie van Gijon in Spanje, Chiquitos in Bolivië, Praag, Havana op Cuba, e.a. Hij is professor aan het Conservatorium van Tours en werd in 1999 door het Ministerie van Cultuur bevorderd tot Chevalier des Arts et des Lettres. Een meer dan magnifieke uitgave die u geenszins mag missen! Bravo!

LEONARDO DA VINCI, LA MUSIQUE SECRÈTE Doulce Mémoire Denis Raisin Dadre boek + cd ALPHA456