In het volle licht. Van de Holocaust naar het concertpodium, het aangrijpend levensverhaal van pianiste Nelly Ben-Or, uitgegeven door Omniboek. Zeker lezen!

Nechama (Nelly) Ben-Or werd in 1933 geboren in Lwow in Polen en emigreerde na de oorlog naar Engeland. Ze werd een bekende concertpianiste en pianolerares. In het Verenigd Koninkrijk werd ze befaamd om haar zogenaamde Alexandertechniek. Ze doceerde vanaf 1975 aan de London’s Guildhall School of Music and Drama. Maar, Nelly is als Joodse, ook een overlevende van de Holocaust.

Nelly Ben-Or is een vooraanstaande pianiste en een senior Alexander Technique lerares. In 1963 werd ze trouwens de eerste pianiste die zich kwalificeerde als een leraar van de Alexander Techniek rond beweging en houding, en wordt internationaal erkend als de leidende exponent van de toepassing van de Alexander Techniek op piano, op welk gebied zij zich meer dan vijfendertig jaar heeft gespecialiseerd. Ze gaf masterclasses over de techniek aan pianisten over de hele wereld en ze trad wereldwijd op in concerten en uitzendingen, in recitals, met orkest en in kamermuziek.

Nelly Ben-Or heeft tal van commerciële en uitgezonden opnames gemaakt, ook voor de BBC. Deze opnames bevatten muziek van een breed scala aan componisten uit de 18de – tot de 20ste eeuw. In 1960 verhuisde ze naar Engeland, trouwde met haar Engelse echtgenoot en verhuisde later naar Northwood in Londen. In 1999 werd de Nelly Ben-Or Scholarship Trust opgericht, met als beschermheer Sir Colin Davis.

Al op jonge leeftijd moest ze de verschrikkingen van de Holocaust ondergaan. In 1941 werd de Joodse bevolking afgezonderd in het getto van Lemberg van waaruit de Joden gedeporteerd werden. Nelly werd met haar moeder uit het getto gesmokkeld en leefden in angst om ontdekt te worden. Uiteindelijk wist Nelly samen met haar moeder en oudere zus te overleven, samen met 2.000 anderen van de 165.000 personen tellende gettobevolking.

Haar moeder, zus en Nelly konden aan Auschwitz ontsnappen, maar het was te laat voor haar vader. Toen ze valse identiteiten verkregen, werd ze gescheiden van haar zus, die ondergedoken was en werk vond als huishoudster, Ben-Or en haar moeder deden zich voor als rooms-katholiek en reisden naar Warschau, waar haar moeder een jaar voor een christelijk gezin als meid werkte. In die periode ontdekte Nechama, ondanks de verschrikkelijke omstandigheden, haar bijzonder muzikaal talent.

Nadat ze de laatste passagierstrein naar Warschau hadden gemist, werden ze door de Duitse stationschef op een trein gezet die gereserveerd was voor Duitse legerofficieren. De familie in Warschau betaalde voor Ben-Or om pianolessen te volgen samen met hun eigen dochter, nadat ze haar had horen spelen. Af en toe, wanneer mensen vermoedden dat ze Joods waren, werden ze gedwongen om te vluchten, en slaagden er zo telkens in te ontsnappen. Ze werden herenigd met de zuster na de oorlog. Zeker lezen!

Nelly Ben-Or In het volle licht Van de Holocaust naar het concertpodium 224 bladz. Omniboek ISBN 1 9789401915694