“100 Years of Nine Lessons & Carols” en “The Centenary Service” door The Choir of King’s College Cambridge, uitgegeven door hyperion/BBC. Niet te missen!

De universiteit werd in 1829 opgericht op initiatief van de eerste hertog van Wellington Arthur Wellesley en koning George IV van het Verenigd Koninkrijk. Dit is een retrospectieve opname van het wereldberoemd koor van King’s College in Cambridge, terugkijkend op een eeuw van feestelijke muziek maken en vooruit blikken naar een nieuw tijdperk. Wondermooi

Voor velen zou Kerstmis geen kerst zijn zonder de kerstliederen, gezongen vanuit King’s College Chapel in Cambridge. Elk jaar opnieuw genieten miljoenen mensen over de hele wereld tijdens de feestelijke periode van “A Festival of Nine Lessons & Carols”. Deze tweedelige collectie viert 100 jaar iconische service met een mix van gloednieuwe uitvoeringen en historische opnames die sinds de oorspronkelijke BBC-uitzendingen niet meer zijn gehoord.

Het eerste deel van dit speciaal album vertelt het verhaal van de lange geschiedenis van de dienst, met de muziekdirecteurs/dirigenten David Willcocks, Philip Ledger en Stephen Cleobury in live opnames van 1958 tot 2017. Een selectie van traditionele favorieten wordt vergezeld door wereldpremière-uitvoeringen van hedendaagse kerstliederen, gecomponeerd in opdracht van het College, van vooraanstaande hedendaagse componisten alsJudith Weir, Arvo Pärt, Thomas Adès en John Tavener. Het tweede deel van het album bevat gloednieuwe opnames van het hedendaags koor, die schitteren in gekoesterde composities zoals “We Three Kings”, “The Shepherd’s Farewell” en “O Holy Night”.

“100 jaar Nine Lessons & Carols” is een passend eerbetoon aan één van de grootste instellingen van de muziek, een instelling die sinds de oprichting ervan in King’s, 100 jaar geleden, vreugde heeft gebracht aan zovelen, en dit ook in de toekomst zal blijven doen.

Deze release sluit aan bij andere populaire kersttitels op het eigen label van het College, waaronder “Favorite Carols From King’s”, “Britten: Saint Nicholas”, evenals “Twelve Days of Christmas”, een selectie pop- en jazzklassiekers, uitgevoerd door The King’s Men close harmonie groep.

Dit album bevat nieuwe opnames o.l.v. Stephen Cleobury en oudere opnames van de live BBC-uitzendingen van “A Festival of Nine Lessons and Carols”. Deze historische opnames, waarvan de meeste afkomstig zijn uit het BBC-archief, zijn sinds de oorspronkelijke uitzendingen niet meer gehoord. Net als in 1918, staan de eenentwintigste-eeuwse mannen en jongens van King’s, niet op een podium op kerstavond om het publiek te imponeren. Ze zijn half verborgen in de koorgestoelten en proberen de gedachten, verwachtingen en aspiraties van een gemeenschap van luisteraars te uiten, zichzelf te verliezen en misschien, zichzelf te vinden, in het maken van muziek van hemelse, hemelse, onvergetelijke schoonheid.

Na het succes van de “100 Years of Nine Lessons & Carols” van vorig jaar, bracht King’s College voor 2019 een luxeproduct uit met de kenmerkende 100ste service, de laatste die werd uitgevoerd door de vertrekkende muziekdirecteur, Sir Stephen Cleobury. Hemels!

Tracklist :

Bach, J S: Chorale Prelude BWV729 ‘In dulci jubilo’

Darke: In the Bleak Midwinter

Gauntlett: Once in Royal David’s city

Howells: A Spotless Rose

Mathias: Sir Christèmas

Mendelssohn: Hark! the herald angels sing

Ord: Adam lay ybounden

Pärt: Bogoróditse Djévo

Poston: Jesus Christ the Apple Tree

Rutter: What sweeter music

Tavener: The Lamb

Tye: While shepherds watched their flocks by night

Weir: O mercy divine

The Choir of King’s College Cambridge 100 Years of Nine Lessons & Carols David Willcocks Philip Ledger Stephen Cleobury 2 cd hyperion/BBC KGS0033

A Festival of Nine Lessons & Carols: The Centenary Service Choir of King’s College, Cambridge Stephen Cleobury cd King’s College KGS0036

https://kings-college-2019.lnk.to/centenaryservice