“O Holy Night” en “Nowell synge we bothe al and som, A Feast of Christmas Music in Medieval England”, 2 heel bijzondere kerst cd’s op de labels Orchid Classics en Linn.

 

De ensembles London choral Sinfonia en Gothic Voices brengen op hun nieuwe kerst cd’s, stemmige en prachtig gezongen muziek, ter opluistering van advent en kerst.

Michael Waldron (foto) is de oprichter en artistiek directeur van de London Choral Sinfonia. Hij werkte met het Philharmonia Orchestra, Hamburg Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Britten Sinfonia, Academy of Ancient Music, the Orchestra of the Age of Enlightenment, London Mozart Players, Camden Symphony Orchestra, Tonbridge Philharmonic, Woking Symphony Orchestra, Hertfordshire Chamber Orchestra en de London Camerata, naast dirigenten onder wie Sir Jeffrey Tate en Stephen Layton. In het najaar van 2017 trad hij aan als dirigent en muzikaal directeur van Islington Choral Society. Hij is artistiek directeur van London Lyric Opera sinds 2012, muzikaal directeur van het Epworth Choir sinds 2014 en bekleedt momenteel ook functies bij Guildford Choral Society en het Chamber of Choir van de University of West London.

De jonge professionele zangers van Michael Waldrons London Choral Sinfonia (foto) openen nieuwe perspectieven op muziek voor Kerstmis met een boeiend debuutalbum voor Orchid Classics. “O Holy Night” verenigt bekende kerstliederen, gearrangeerd door Sir David Willcocks, Andrew Carter en Max Pappenheim met weinig bekende van o.a. Peter Maxwell Davies, Humphrey Clucas, Robert Saxton en de ex-Swingle Singer, Carol Canning. De tracklist bevat tevens betoverende arrangementen van componist en theatergeluidontwerper Max Pappenheim, voormalig docent orgel aan Trinity College, Cambridge. Muzikaal directeur van London Choral Sinfonias, Michael Waldron, bouwde zijn kerstalbum rond vijf traditionele kerstliederen. De repertoire-mix van opnames omvat Martin Neary’s frisse versie van “We Three Kings”, een dramatische setting van de “Coventry Carol” van Jonathan Rathbone, Richard Pantcheffs “A Christmas Carol”, en het verleidelijke “No Small Wonder” van Paul Edwards.

Gothic Voices is een vocaal ensemble uit Engeland dat gespecialiseerd is in middeleeuwse muziek, met name uit de elfde tot vijftiende eeuw. Het ensemble werd in 1980 opgericht door Oude Muziek-expert Chrisopher Page naar aanleiding van een plan van de BBC om een programma te maken over muziek van de middeleeuwse abdis Hildegard van Bingen. Gothic Voices bestaat heden ten dage uit Catherine King (mezzosopraan), Steven Harrold (tenor), Julian Podger (tenor), Leigh Nixon (tenor) en Stephen Charlesworth (bariton). Gothic Voices bracht tot nu meer dan 20 cd’s uit, op de laatste twee na allemaal bij het label Hyperion. Hun eerste cd, “A Feather on the Breath of God – Hymns and Sequences by Abbess Hildegard of Bingen”, uitgebracht naar aanleiding van het eerder genoemde BBC-programma, is tot op heden een van de bestverkochte cd’s met middeleeuwse muziek.

De reputatie van Gothic Voices voor de originaliteit van de programmering wordt bevestigd door de eerste opname van middeleeuwse kerstmuziek, waarvoor Julian Podger een vijftiende-eeuwse carol-avond bedacht. In navolging van de moderne praktijk van het uitvoeren van voornamelijk muziek uit de voorgaande eeuwen naast een hedendaags repertoire, bevat het programma laatmiddeleeuwse Engelse kerstliederen, gregoriaans, mono- en polyfone liederen en motetten voor de advents- en kersttijd, gericht op Maria, haar aankondiging en de geboorte van Jezus. Ook komen grootschalige feestelijke motetten en misdelen van Engelse laatmiddeleeuwse beroemdheden John Dunstaple en Leonel Power aan bod.

De ‘avond’ wordt afgesloten met een uitnodiging om wakker te worden met de betekenis van Kerstmis, met de conductus “Resonet, intonet”, met de kerstliederen, “Nowell synge we bothe” en “Nowell: Owt of your slepe”, en het geweldige kerstlied “Puer natus est nobis”, gearrangeerd als vreugdevolle finale. Op deze opname is al lang geanticipeerd, omdat een uitvoering van dit repertoire in december 2016, door BBC Music Magazine gekozen werd als nummer één onder de onmisbare kerstevenementen. Terecht. Niets is ontroerender dan de pure stem van Catherine King in Lullay, Lullay, Als I lay, meer dan negen minuten betovering (Track 13).Niet te missen!

O Holy Night London Choral Sinfonia Michael Waldron cd Orchid Classics ORC100110

Nowell synge we bothe al and som A Feast of Christmas Music in Medieval England Gothic Voices cd Linn CKD591

https://www.stretto.be/2021/06/27/gothic-voices-echoes-of-an-old-hall-op-het-label-linn-ontdek-o-a-de-15de-eeuwse-engelse-polyfonisten-thomas-byttering-john-cooke-thomas-damett-en-john-forest-sublieme-polyfo/