“Nuit de Noël”, een dubbel cd op het label Alpha, en “Festival of Carols” op het label Naxos. Twee magnifieke kerstuitgaven.

Op twee Alpha cd’s werden o.a. door de Maîtrise de Radio France en Les Musiciens de Saint Julien o.l.v. François Lazarevitch, de mooiste kerstliederen samen gebracht, vervolledigd met “Noëls en Pays d’Oc” en andere, oude kerstliederen. De verzameling van het meest geliefd kerstrepertoire op de Naxos cd werd live opgenomen op de concerten van het “Indianapolis Symphonic Choir Festival of Carols” in 2015 en 2016.

Voor de Alpha dubbel cd koos men voor muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Saint Jean de Brebeuf (1593-1649), Eustache du Caurroy (1549-1609), Arcangelo Corelli (1653-1713), Michel Corrette (1709-95), Louis-Claude Daquin (1694-1772), Franz Xaver Gruber (1787-1863), George Frideric Händel (1685-1759), Marin Marais (1656-1728), Jean Mouton (ca.1459-1522), André Raison (ca.1640-1719), Nicolas Saboly (1614-78), Georg Philipp Telemann (1681-1767), Giuseppe Valentini (1681-1753) en Antonio Vivaldi (1678-1741).

De eerste cd kreeg als titel, “Noël traditionnel – chants baroques”. Op deze cd staan de mooiste, oorspronkelijke, gezongen kerstliederen. De tweede cd “Noël classique”, presenteert fragmenten uit grote religieuze, klassieke meesterwerken zoals Händels Messiah en Dixit Dominus en Vivaldi’s Gloria door Hervé Niquet en Bachs h-moll Messe door Raphaël Pichon, evenals instrumentale stukken, waaronder Corelli’s ‘Christmas’ Concerto door Amandine Beyer en fragmenten uit Bachs Brandenburgse Concerti door Café Zimmermann en “La Primavera” uit Vivaldi’s “Vier Jaargetijden”. Heerlijk. Een ideaal muziekprogramma voor kerstavond.

De schitterende uitvoerders zijn Vincent Dumestre, Vox luminis, Lionel Meunier, Raphaël Pichon, Chiara Banchini, Herve Niquet, Sofi Jeannin, Maîtrise de Radio France, Vox Luminis o.l.v. François Lazarevitch, Les Musiciens de Saint-Julien, Le Poème Harmonique, Isabelle Druet, Claire Lefilliâtre, Bruno Bonhoure, La Camera della Lacrime, Ensemble Clément Janequin, Dominique Visse, Yves Castagnet, Henri Chalet, Maîtrise Notre-Dame de Paris, Amandine Beyer (viool), Céline Frisch (klavierinstrumenten), Pablo Valetti, Café Zimmermann, Bruno Cocset (cello), Ensemble Pygmalion, Gli Incogniti, Sophie Watillon, Thomas Dunford (luit), Lucile Boulanger, Jean Rondeau (klavierinstrumenten), Ensemble 415, Le Concert Spirituel, Zefira Valova, Alexis Kossenko, Les Ambassadeurs.

Op de Naxos kerst cd voegt de GRAMMY bekroonde zangeres Sylvia McNair haar eigen unieke schoonheid en warmte toe, en zoals altijd viert het programma de vreugde van het seizoen met sprankelende versies van familiefavorieten. De rust en magie van kerstavond, de boodschap van hoop, verzoening en vrede en spannende nieuwe composities, combineren alle de opwinding van de feestdagen.

Tracklist :

1.Joy to the World (Lowell Mason)(arr. Mack Wilberg voor koor en orkest)

2.Sir Christèmas (anoniem)(1971; Wales, UK)

3.Grown-Up Christmas List (David Foster (°1949)/Linda Thompson Jenner (°191950))

Sylvia McNair (Sopraan)(1990) (arr. David Clydesdale voor stem, koor en orkest)

4.Christmas Hosanna (Rob Swenson (°1983))David Duncan (piano)(2016; United States)

5.Festgesang “Hark! The herald angels sing” (Felix Mendelssohn-Bartholdy)

(1840 – adap. W.H. Cummings als “Hark! The Herald Angels Sing”)(arr. Mack Wilberg voor koor en orkest)

6.This little light of mine (Traditional) Sylvia McNair (arr. Moses Hogan voor stem en koor)

7.Magnificat: Magnificat anima mea (John Rutter)(1990)

8.Kling Glöckchen, klingeling (Traditional)(arr. Stephen Mager voor gemengd koor en orkest)

9.Christmas Oratorio, BWV 248: nr 10, Sinfonia in G (Johann Sebastian Bach)

10.Mary, Did You Know?, (Buddy Greene (°1953))Sylvia McNair(arr. Brian Eads voor stem en orkest)

11.All bells in paradise  (John Rutter)

12.Jingle Bells (James Pierpont)(arr. Mack Wilberg voor koor en orkest)

13.Go tell it on the mountain (Traditional)Sylvia McNair, David Duncan (piano)(arr. Brian Eads voor stem en piano) Sherry Stark (verteller)

15.’Bring a torch, Jeanette, Isabella  (Traditional)Sylvia McNair (arr. Brian Eads voor stem, koor en orkest)

17.The Dream Isaiah Saw (Glenn L. Rudolph (°1951))

Nuit de Noël diverse uitvoerders 2 cd Alpha ALPHA571

Festival of Carols Sylvia McNair Indianapolis Symphonic Choir Eric Stark, conductor cd Naxos 8.579065