“Elegy, Purcell & Blow” door Iestyn Davies, James Hall en The King’s Consort, op het label Vivat, en “Royal Welcome Songs for King Charles II, volume II” door The Sixteen, op het label CORO. Magnifiek!

De wereldberoemde contratenor Iestyn Davies richt samen met de uitstekende, jonge contratenor James Hall en The King’s Consort, zijn aandacht op de muziek van Henry Purcell en zijn collega, John Blow. En hoe!

John Blow (1649-1708) was organist van Westminster Abbey en later aalmoezenier en koormeester van de Londense St. Paul’s Cathedral. Koning James II benoemde hem tot lid van de Chapel Royal en in 1677 verleende Canterbury hem de doctorsgraad in muziek. Blow was de leraar van o.a. William Croft en Henry Purcell. Dit prachtig themaprogramma van solo’s en duetten rond elegieën, wordt afgesloten met Blows prachtige ‘Ode on the death of Purcell’. Zelden samen gehoord op een opname zijn drie substantiële elegieën, gecomponeerd door Purcell en Blow om het vroegtijdig overlijden in 1692 van de geliefde Queen Mary (foto) te herdenken. Twee hiervan hebben dezelfde tekst, een in het Engels door Blow, de andere in het Latijn door Purcell. Een ander hoogtepunt is Iestyns serafijnse weergave van het melancholisch meesterwerk, ‘O solitude’. Rond deze komen duetten die zowel beroemd als minder bekend zijn, waaronder ‘Hark how the songsters’, ‘Ah, heav’n, what is’t I hear?’, ‘In vain the am’rous flute’ en ‘Sound the trumpet’.

Het overlijden van Queen Mary (foto), die de twee belangrijkste componisten van Londen tot elegische muziek inspireerde, zou spoedig worden gevolgd door een grote muzikale ramp, het verlies van Henry Purcell. Henry Purcell overleed op 21 november 1695 op de leeftijd van nauwelijks 36 jaar. De muziek die hij voor de begrafenis van de slechts acht maanden eerder overleden Queen Mary had gecomponeerd werd opnieuw uitgevoerd voor zijn eigen begrafenis. Kort daarna brachten componisten als Daniel Purcell, John Blow, Henry Hall, Godfrey Finger en Jeremiah Clarke hulde aan Purcell door het componeren van Oden ter ere en in memoriam van hem. John Blows ‘Ode on the death of Mr Henry Purcell’ was niet alleen een oprecht eerbetoon aan zijn collega, maar ook een van de opvallendste, Engelse werken van die tijd.

Iestyn Davies (foto) toont zich een echte meester van dit repertoire. Daarnaast is er de prachtige samenwerking met James Hall (foto) n een ensemble dat de wereld van Purcell-opnames al meer dan dertig jaar domineert. De opname werd gerealiseerd in een nieuwe opnamestudio van wereldklasse, “Alpheton New Maltings” in het Engelse Sudbury in Suffolk (foto), met zijn uitzonderlijk heldere en warme akoestiek. Deze mooie uitgave bevat daarenboven een wel 52 pagina’s tellend boekje met de teksten in drie talen, evenals zes pagina’s met sessiefoto’s.

Koning Charles II projecteerde graag een sterk, stabiel, goddelijk legitiem beeld. Hoewel dat beeld in werkelijkheid geen basis had, ontstond de omvang van zijn bedrog en financiële bekommernis pas nadat 19de -eeuwse historici geheime verdragsdocumenten tussen Charles en koning Louis XIV van Frankrijk ontdekten. Purcell had natuurlijk geen idee, en dus viert alle muziek op de Coro cd met Welcome Songs, de politieke triomfen waarvan hij en zijn collega’s dachten dat ze getuige waren geweest. Het bevat o.a. de briljante, schitterend gezongen Welcome Songs ‘Welcome to all the pleasures’ met zijn fantastische fanfare ter ere van St Cecilia in het laatste refrein, en ‘From hardy climes’. Heerlijk mooie stemmen! Niet te missen!

Elegy – Purcell & Blow Iestyn Davies James Hall The King’s Consort Robert King cd Vivat VIVAT118

Henry Purcell Royal Welcome Songs for King Charles II Volume II The Sixteen  Harry Christophers cd CORO COR16173

https://www.stretto.be/2018/05/23/royal-welcome-songs-door-the-sixteen-o-l-v-harry-christophers-op-het-label-coro-niet-te-missen/