London Symphony No. 99 en ‘Harmoniemesse’ van Joseph Haydn, door Harry Christophers en de “Handel and Haydn Society”, op het label CORO. Alweer schitterend!

De “Händel and Haydn Society” is de oudste continu werkende kunstorganisatie van Amerika. Het zet hier zijn veelgeprezen Haydn-verkenning op CORO voort met één van de laatste grote werken van de componist, de dramatische en weelderige mis in Bes Hob. XXII:14, bekend als de ‘Harmonie messe’.

De bijnaam “Harmoniemesse” van de Missa in Bes (Hob. XXII:14) is niet van Haydn, maar dateert uit de 19de eeuw. De bijnaam sloeg op de instrumentale bezetting, met naast de strijkers, een volledige blaassectie. In Oostenrijk noemde men muziek voor blaasinstrumenten “Harmoniemusik”. Vandaar. Haydn dirigeerde op 8 september 1802 de eerste uitvoering van de mis, zijn laatste grote werk, in de Bergkirche te Eisenstadt (foto). De Mis wordt op deze cd vergezeld door de Symfonie nr. 99 in Es – een van Haydns twaalf ‘Londense’ symfonieën, gecomponeerd tussen 1791 en 1795 toen Londen de onbetwistbare muzikale hoofdstad van Europa was en Haydn er werkzaam was. Vocale solisten zijn Sumner Thompson, Jeremy Budd, Catherine Wyn-Rogers en Mireille Asselin.

Na het overlijden van Nicolaus Esterhazy in 1790 ging Haydn naar Londen. Daar componeerde hij de laatste 12 van zijn 106 symfonieën. Hij verbleef in Londen in 1791-1792 en tussen 1794-1795. In 1795 keerde hij definitief terug naar Wenen. De symfonie met zijn rijke partijen voor houtblazers (voor het eerst met klarinetten), ging in première op 10 februari 1794 in de Hanover Square Rooms in Londen (foto), met Haydn die het orkest van aan het pianoforte dirigeerde. Deze concertserie met de composities van Haydn werd georganiseerd door zijn collega en vriend, Johann Peter Salomon (foto). Niet te missen!

Franz Joseph Haydn London Symphony No. 99 Mass in B-flat major ‘Harmoniemesse’ Harry Christophers – Handel and Haydn Society cd CORO COR16176

https://www.stretto.be/2018/02/18/haydn-symfonieen-nrs-26-86-door-de-handel-and-haydn-society-o-l-v-harry-christophers-op-het-label-coro-schitterend/