“Stedevaart” van Jan Brokken, opvallende verhalen, uitgegeven door Atlas Contact.

In “Stedevaart” rijgt Jan Brokken 22 verhalen aaneen, laat het onzichtbare en geheimzinnige van steden zien en maakt van zijn impressies en belevenissen een halve maar literaire autobiografie. Het rijk geïllustreerde “Stedevaart” is een heerlijk boek om bij weg te dromen of om mee te nemen op reis. Met Jan Brokken als gids, reist u als lezer o.a. naar het Bologna van de schilder Giorgio Morandi en het Kyoto van filosoof Kitaro Nishida (foto), het schilderij “Jonge vrouw die haar toilet maakt” (foto) in Venetië, en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. U bezoekt het Vilnius van schilder Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, u ontmoet Gustav Mahler en Willem Mengelberg in Amsterdam en de moeder van schrijver Italo Calvino in Cagliari, en u bezoekt in het verhaal “Parade”, het Parijs van componist Erik Satie. In het meest persoonlijk verhaal neemt Brokken u mee naar het schilderij “Het laantje van Middelharnis” (foto) van Meindert Hobbema, een jeugdliefde in Middelharnis.

De steden zijn Amsterdam, Bologna, Venetië, Vilnius, Middelharnis (in de gemeente Goeree-Overflakkee in de Nederlandse provincie Zuid-Holland), Kyoto, Cagliari (Sardinië), Valencia, Yamoussoukro (Ivoorkust), Berlijn en Düsseldorf, Bergamo, Port Louis (Mauritius), Otrobanda (een wijk in Willemstad op Curaçao) en Marie Pompoen/playa Marie Pampoen (Curaçao), Bilbao, Aizpute (Koerland in het westen van Letland) en Riga (Letland), Leningrad/Sint-Petersburg”, Bordeaux, Parijs en Arcachon.

Daar ontmoet u Gustav Mahler, de schilders Giorgio Morandi en Giovanni Bellini, de schilder/componist Mikalojus Čiurlionis, de schilder Meidert Hobbema, de filosoof Kitaro Nishida, de botanist Eva Mameli Calvino, architect Santiago Calatrava, de Ivoriaanse, zwarte politicus Félix Houphouët-Boigny (foto) en de schrijver Günter Grass, beeldend kunstenaar Joseph Beuys, componist Gaetano Donizetti, architect Frank Gehry, componist Pēteris Vasks, Ainars Roze uit zijn “Baltische zielen”, de musicloog Iosif Raiskin en Dmitri Sjostakovitsj, en Erik Satie en Claude Debussy met zijn dochter Chouchou (foto).

De eerder afzonderlijk verschenen maar nu samen gebrachte 22 verhalen zijn “Mahlers thuisoord, Amsterdam”, “De stad van Morandi, Bologna”, “De boekbinder en Bellini, Venetië”, “In het huis van Čiurlionis, Vilnius”, “Het laantje naar de leegte, Middelharnis”, “Het pad van de filosoof, Kyoto”, “Kom, ik ga je een hersenschim laten zien, Cagliari”, “De haai, het oog en het ei van Calatrava, Valencia”, “Een biografie van steen, Yamoussoukro”, “Honderden, duizenden kilometers geschiedenis, Berlijn”, “Onsterfelijk helder licht, Düsseldorf”, “De dood van Donizetti, Bergamo”, “Villa Eurêka, Port Louis”, “De Dodge van Tip (Marugg), Otrobanda”, “De geesten van Vianen (een landhuis), Marie Pompoen” (foto), “Frank Gehry zag het gat aan de rivier, Bilbao”, “Pēteris Vasks, stemmen van weleer, Aizpute”, “Het kasteel van het licht, Riga”, “Mijn eeuw, mijn beest, Leningrad, Sint-Petersburg”, “Vader en voet, Bordeaux”, “Parade, Parijs” en “Chouchou dicht bij mijn hotel, Arcachon”.

De verhalen zijn uitzonderlijk vlot en vertellend geschreven en steken vol interessante anekdotiek die een meerwaarde vormt bij de reeds bestaande kennis van de beschreven plaatsen en personen in hun historische context. In “Stedevaart” brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose. Zeker, zeker lezen!

Jan Brokken (°1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij schreef onder meer De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, De vergelding, De Kozakkentuin en De rechtvaardigen. Veel van zijn werk is in diverse talen vertaald en verfilmd. In 2019 werden zijn ‘zeeverhalen’ gebundeld in Zeedrift.

Jan Brokken Stedevaart geïllustreerd 416 blz. uitg. Atlas Contact

https://www.stretto.be/2021/02/11/jan-brokken-de-tuinen-van-buitenzorg-uitgegeven-door-atlas-contact/

https://www.stretto.be/2017/10/26/jan-brokken-schreef-de-gloed-van-sint-petersburg-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2017/10/21/een-tentoonstelling-jan-brokken-en-anderen-over-mata-hari/

https://www.stretto.be/2017/12/03/de-kozakkentuin-van-jan-brokken-een-must/