“Beethoven, Complete Piano Sonatas” door Fazıl Say, op het label Warner Classics. Meesterlijk!

Fazıl Say markeert de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven op een geschikte heroïsche manier en heeft alle 32 pianosonates van de componist opgenomen. Ze worden uitgebracht op 9-cd’s, aangevuld met een vinylplaat en twee cd’s met vier van de meest geliefde sonates, de ‘Pathétique’, ‘Mondschein’, ‘Waldstein’ en ‘Appassionata’. Say, die de werken tussen mei 2017 en mei 2019 heeft opgenomen op zijn favoriete opnameplaats, het Mozarteum in Salzburg, heeft deze indrukwekkende prestatie voorzien van zijn kenmerkende openhartige, originele en stimulerende interpretatie.“Beethoven was mijn idool en mijn mentor”, vertelt Say. “Ik begon dit project in mei 2017. Destijds had ik nog maar 14 van Beethovens sonates gespeeld, dus moest ik er nog 18 vanaf nul leren. 2020 is het 250-jarig jubileum van Beethoven en ik wilde het project tegen die datum voltooien. Ik speelde voor het eerst de kleinere sonates van Beethoven op de leeftijd van acht. In mijn jaren ’30 (Say werd 50 in januari 2020) nam ik vijf van zijn sonates op voor een album, maar ik was nooit blij met de resultaten. Door de jaren heen heb ik af en toe sonates zoals de ‘Pathetique’, op.109, ‘Hammerklavier’ en ‘Les Adieux’ opgenomen in mijn concertrepertoire. Voor de huidige opname heb ik mezelf echter de regel gesteld: ‘Zorg ervoor dat je tevreden bent met de resultaten. Onze opname van deze Beethoven-cyclus duurde in totaal 18 dagen, verdeeld over vijf verschillende sessies verspreid over een periode van twee jaar periode. Het was arbeidsintensief, maar het werken aan de 32 stukken van Beethoven met oneindige diepte gaf me een onuitputtelijke motivatie. Gedurende die twee jaar was Beethoven mijn idool en mijn mentor. Ik wilde de muziek met de grootst mogelijke frisheid en glans presenteren ”.“Het opnemen van de 32 sonates was een langdurig en vermoeiend proces, vooral omdat ze eerder zijn opgenomen door enkele van de grootste artiesten van de 20e eeuw … Ik wilde mezelf onderdompelen in een moeilijk project, mezelf eraan wijden en van alles loskomen, van al mijn zorgen en zorgen over de toekomst. Ik wilde in het reine komen met mezelf, de dingen begrijpen die me ongelukkig maakten en een betere versie van mezelf worden … Om beter te spelen, mijn lichaam en geest beter te gebruiken, mijn leerproces te versnellen, dingen dieper te analyseren en, uiteindelijk, creëer een van de grootste interpretaties van een van de grootste componisten. Dit is een stuk van 605 minuten met 32 sonates. Het is als een heilige tekst voor muzikanten. Ik wilde de wereld een geweldig cadeau geven. Ik heb twee jaar van mijn leven dag en nacht gewerkt om de luisteraars van de 21ste eeuw opnieuw kennis te laten maken met de sonates in het hier en nu”.“Tot op heden heb ik 40 albums opgenomen en 80 werken gecomponeerd. Ik heb ongeveer 3.000 concerten gegeven in verschillende landen over de hele wereld. In de nasleep van dat alles had ik de wens ontwikkeld om verder te gaan dan deze prestaties en enkele van de meest oprechte werkzaamheden te doen die ik kon. Dat is hoe deze opnames tot stand kwamen. Er was een interessante nieuwe ontwikkeling tijdens dit opnameproces, in die zin dat ik het spelen benaderde met de mindset van een componist in plaats van die van een artiest. Als we het werk van een componist interpreteren, moeten we er trouw aan blijven. Met andere woorden, we moeten ons een componist voelen. Composities moeten met dezelfde frisheid worden geïnterpreteerd als een volledig nieuw muziekstuk dat zojuist is gemaakt. Om dit te bereiken, moeten we een idee hebben van wat de componist dacht”. Niet te missen!

Beethoven Complete Piano Sonatas Fazıl Say 9 cd Warner Classics 0190295380243

https://www.stretto.be/2017/12/03/4-cities-de-nieuwe-cd-van-nicolas-altstaedt-en-fazil-say-prachtig/

https://www.stretto.be/2017/05/27/pianosonaten-van-mozart-door-fazil-say/