Rudolf Hecke, “Gainsbourg” en “Gainsbourg, Tekst en uitleg”, uitgegeven door epo. Indrukwekkend.


Sinds ze in 1985 oog in oog stonden, raakte Rudolf Hecke gepassioneerd door Serge Gainsbourg en begon hij een zoektocht naar alles wat over de mens en artiest geschreven is. Het leverde een meterslange schat aan boeken en kranten- en tijdschriftknipsels op, maar ook de vaststelling dat er niet één origineel Nederlandstalig werk bestaat dat Gainsbourgs verhaal vertelt. Nu wel. En hoe!
Meer dan 20 jaar na zijn dood is de tijd dat in Vlaanderen en Nederland alleen ‘Je t’aime, moi non plus’ een belletje deed rinkelen definitief voorbij. Radiomakers doorspitten Gainsbourgs rijk oeuvre, en het vormt nu een inspiratiebron voor een erehaag van lokale artiesten. Rudolf Hecke beschreef zijn leven en analyseerde zijn teksten.Gainsbourg zei het al: “Si je ne joue pas avec les mots, je ne sais pas quoi dire”. Als ik niet met woorden speel, ben ik onmondig. Het laatste deel van Rudolf Heckes Gainsbourg trilogie neemt de kunstenaar op zijn woord, want de songteksten en het leven van Serge vormden één geheel. Dit boek brengt dubbele bodems, valkuilen, onverwachte wendingen en onbetreden paden in kaart en biedt een vrijgeleide om in de donkerste hoeken van het Gainsbourg labyrint op schattenjacht te gaan. Het is een vrijgeleide tot verbazing. De ideale handleiding bij Serge Gainsbourgs oeuvre. Zoals Bart Van Loo het al eerder zei: ‘Rudolf Hecke, dat is al dertig jaar, vijf pakjes Gainsbourg per dag.’Het boek “Gainsbourg” vertelt in 5 hoofdstukken, chronologisch over het leven van Serge Gainsbourg. De hoofdstukken zijn “Lucien Ginsburg (1896-1952)”, “Frank Coda en Julien Gris/Grix (1953-1956)”, “Serge Gainsbourg (1957-1978)” met o.a. 1967-1969: BB en Jane B), “Gainsbarre (1979-1981) met o.a. 1980: Jane verlaat Serge), en “La postérité (1992-2012)”, een uitgebreid hoofdstuk over de eerste hommage-cd’s en -concerten, internationale faam, onuitgegeven strofes van ‘Ecce homo’ ontdekt, museumplannen voor de Rue de Verneuil, tentoonstelling in Cité de la Musique in Parijs, en de eerste film in 2010 over Gainsbourgs leven, ‘Gainsbourg, Vie héroïque’ van Joann Sfar. De discografie, filmografie en bibliografie vervolledigen deze uitgebreide biografie.In “Gainsbourg, Tekst en uitleg”, leest u na “Het voorspel” (Hymne à l’amour), over “De beginjaren” (La recette de l’amour fou), Yéyé of nono? (Je me donne à qui me plaît), en Brigitte, Régine, Dominique, Anna (La vie est une belle tartine de merde), gevolgd door “Swinging Londen” (Comment te dire adieu), “Jane from Chelsea” (Je t’aime moi non plus), Melody Nelson, “Seventies: van flop naar top” (Meurtre àl’extincteur), Marilou, “De doorbraak” (Des laids des laids), “Reggae against fascism, Betty, Daisy, Marilou, Marilyn, Lola, Lolita, Juliette & Jezus”, en “De breuk” (Merde à l’amour). Dit wordt gevolgd door “Het driehoekig wederkeren” (Fuir le bonheur de peur qu’il ne se sauve), “Het succes en de prijs” (Lemon incest), “Veelschrijverij opgeborgen” (Être ou ne pas naître), Requiem pour un con, “Het paradijs is een hel” (La vague à lames), Samantha/Bambou, en “Ten slotte” (Hey man amen).Het laatste deel van Hecke’s Gainsbourg trilogie, “Gainsbourg, Tekst en uitleg”, met voorwoorden van Tom Barman en Rick de Leeuw, inclusief drie onuitgegeven vertalingen van Gainsbourgs songteksten door Elvis Peeters, gaat in op de unieke songteksten van Serge Gainsbourg. Het is dé ideale handleiding bij zijn dubbele bodems, valkuilen, onverwachte wendingen en onbetreden paden in zijn leven en chansons. Zowel “Gainsbourg” als  “Gainsbourg, Tekst en uitleg”, bevatten een schat aan informatie over het leven en de chansons van Gainsbourg. Het boek “Gainsbourg”, bevat daarenboven treffende foto’s van Herman Selleslags, die daarbij tonen wat niet kon worden verwoord, noch door Hecke, noch door Serge zelf…Indrukwekkend. Niet te missen.
Rudolf Hecke (°1961) (foto) is songschrijver, gitarist van Company of State, The God=doG, Pop In Wonderland, The Incredible Time Machine en De Havilland. Hij tourde met Melanie, Armand en Mariska Veres (Shocking Blue). Als muziekproducer is hij actief in zijn opnamestudio Studio Factasy. Hij publiceerde Gainsbourg (EPO, 2013), Parcours Gainsbourg (EPO, 2017) en De sixties. Seks! Drugs! Rock-’n-roll! Revolutie! (EPO, 2018).

Rudolf Hecke Gainsbourg 360 bladz. geïllustreerd uitg. epo ISBN 9789491297328Rudolf Hecke Gainsbourg, Tekst en uitleg 280 bladz. uitg. epo ISBN 9789462672475

https://www.stretto.be/2017/04/20/le-meilleur-et-le-pire-nieuw-boek-over-serge-gainsbourg/