“Boesmans, Bartholomée, Foccroulle & Mernier, For Early Instruments” door Alarius, Clematis, InAlto, en L’Achéron, op het label Ricercar.

Deze riginele opname, uitgebracht als onderdeel van Ricercars veertigjarig jubileum, is een eerbetoon aan het baanbrekend initiatief van Pierre Bartholomée, door een geremasterde versie van zijn compositie opnieuw uit te geven, naast recentere werken van Philippe Boesmans (°1936), Bernard Foccroulle (°1953) en Benoît Mernier (°1964), werken die gecomponeerd werden voor de historische instrumenten van enkele van de belangrijkste ensembles voor oude muziek van het prestigieus label, Ricercar.In de jaren ’60 was de groeiende belangstelling voor de herontdekking van oude muziek onder meer te danken aan instrumentalisten die ook een zeer actieve rol speelden bij het creëren van de nieuwste hedendaagse werken. In deze context componeerde Pierre Bartholomée (°1937) een “Tombeau de Marin Marais” voor de musici van het Alarius-ensemble (Janine Rubinlicht, Robert Kohnen, en Wieland en Sigiswald Kuijken), die tegelijkertijd in het ensemble Musiques Nouvelles speelden. De musici van die generatie waren in zekere zin de ‘voorouders’ van degenen die de eerste artiesten op het Ricercar-label werden. De uitvoerders zijn Lambert Colson (cornet) (foto), Alice Foccroulle (sopraan) (foto) en Bernard Foccroulle (orgel) (foto), en de ensembles, Clematis, Alarius, InAlto en L’Acheron. Heel bijzonder.Tracklist :

Boesmans: Ricercar sconvolto

(Bernard Foccroulle)

Mernier: Fancy Upon Teares

(L’Achéron)

Foccroulle: Nigra sum

(Lambert Colson, Alice Foccroulle, Bernard Foccroulle)Bartholomée: Toccata

(Patrick Davin, Clematis)

Bartholomée: Scena

(Patrick Davin, Clematis)

Foccroulle: L’uscita dell’Inferno

(Bernard Foccroulle, InAlto)

Bartholomée: Le tombeau de Marin Marais

(Ensemble Alarius)Boesmans, Bartholomée, Foccroulle & Mernier For Early Instruments Alarius Clematis InAlto, L’Achéron cd Ricercar RIC421

https://www.stretto.be/2018/01/28/magistrale-reeks-cds-op-het-label-ricercar-niet-te-missen/