Aangenaam, verrassende muziek van de Boismortier op de labels, musica ficta en Brilliant classics.

Bij musica ficta en Brilliant classics verschenen 2 cd’s met verrassende Franse barokmuziek. Het ensemble Les Menus-Plaisirs du Roy koos bv. voor uitermate originele Suiten en airs van Joseph Bodin de Boismortier (1689-1755) en fluitist, Wilbert Hazelzet, en clavecinst, Gerard de Wit, kozen voor zijn 6 fluitsonaten.Joseph Bodin de Boismortier (foto) leefde en werkte o.a. in Metz, Perpignan en Parijs. Hij was de eerste componist zonder beschermheer en gaf als uitgever zijn eigen composities uit. Zijn fluitsonaten combineerden de Franse en Italiaanse stijl. Boismortiers componeerde o.a. airs, concerti, motetten, schreef een harmonisch woordenboek en publiceerde als theoreticus een methode voor fluit.Boismortier componeerde voor bijna alle instrumenten. We herontdekken momenteel zijn onlangs verschenen sonaten voor pardessus de viole (sopraan gamba) en zijn collecties voor doedelzak (musette) en vièle, twee pastorale instrumenten die toen erg in de mode waren. De musette behoorde tot de hobo familie. Men onderscheidde de cornemuse (piccolo hobo) en de musette de cour (doedelzak). Veel van Boismortiers werk was gewijd aan de fluit (flûte traversière).De opname Les Maisons de Plaisance (1999) door Wieland en Sigiswald Kuijken (Accent ACC 99132 D) was het begin van de herontdekking van Boismortier. De Nederlandse fluitist Wilbert Hazelzet (foto) speelde op zijn beurt reeds in de orkesten van Ton Koopman, Reinhard Goebel en Franz Brüggen. Hij wordt hier begeleid door Gerard de Wit, één van Nederlands beste klavecinisten. Hun samenspel is perfect en hun sfeerschepping is verbijsterend. Op de cd van Les Menus-Plaisirs du Roy klinkt de gestileerde, arcadisch pastorale wereld van herders en herderinnetjes, door de typisch pastorale instrumenten fluit, hobo en musette met toevoeging van percussie, heerlijk rustiek en landelijk.Stéphan Van Dyck (tenor) (foto), Les Menus-Plaisirs du Roy (foto) en Jean-Luc Impe (theorbe) brengen dit alles optimaal. De composities op hun cd zijn afkomstig uit verschillende van Boismortiers collecties, waaronder de Divertissements de campagne op.49 voor musette en basso continuo en de zes Suites de pièces pour une seule flûte traversière op.35. De vocale stukken zijn gekozen uit verschillende collecties airs.Op de Musica Ficta cd ontdekt u een prélude en een suite uit 2 Divertissements de campagne voor Musette, Vielle, blokfluit, fluit, viool, hobo en bas, op. 49 (1734), “Pleurez mes yeux” en “Si ma mort” uit het Recueil d’airs à boire et sérieux, mêlé de vaudevilles ou brunettes, suivy d’un air italien op. 16 (1727), 2 Suiten in sol klein uit 6 Suiten voor fluit en bas, op. 35 (1731), en “Chantez avec moi ma musette”, “Bergère, aimez à votre tour” en “Ah! le charmant berger” uit het Recueil d’airs à chanter a 1, 2 et 3 voix, op. 36. Beide cd’s kan ik u zeer warm aanbevelen.Joseph Bodin de Boismortier 6 Flute Sonatas op. 91 Wilbert Hazelzet fluit Gerard de Wit clavecimbel CD Brilliant Classics 95086Joseph Bodin de Boismortier Divertissements de campagne Stéphane Van Dyck Les Menus-Plaisirs du Roy Jean-Luc Impe cd Musica Ficta MF8020

https://www.stretto.be/2020/11/05/joseph-bodin-de-boismortier-les-voyages-de-lamour-ballet-paris-1736-op-het-label-glossa-een-feest-voor-sopranen-heerlijk/

https://www.stretto.be/2020/04/14/les-caracteres-dulysse-rebel-boismortier-suites-pour-deux-clavecins-door-loris-barrucand-clement-geoffroy-uitgegeven-door-chateau-de-versailles/

https://www.stretto.be/2018/09/10/verfijnde-muziek-voor-traverso-van-de-boismortier-en-johann-sebastian-bach-op-de-labels-centaur-en-arcana/