“Joseph Woelfl, Piano Music”, door Adalberto Maria Riva, 2 volumes op het label Toccata Classics. Een belangrijke herontdekking.

Joseph Woelfl (1773-1812), van kinds af aan, een vriend van de familie Mozart, was een van de bekendste musici van zijn tijd. Hij werd beschouwd als een rivaal van Beethoven in Wenen maar ook als een waardige opvolger van Haydn in het muziekleven in Londen.
Joseph Woelfl werd geboren in Salzburg. Hij studeerde er bij Haydns jongere broer, Michael en Mozarts vader, Leopold, maar verhuisde in 1790 naar Wenen. Hoewel Woelfl zijn op. 6 Sonaten (1798) aan Beethoven opdroeg, waren de twee rivalen, tot er in 1798-1799, in Wenen, in de Villa “Xaipe” (foto) (Grieks voor “Sei gegrüßt“), van Freiherr Raymund Wetzlar von Plankenstern, een pianoduel werd georganiseerd, waarin de jonge Beethoven (foto) de winnaar werd. Woelfl verhuisde een korte tijd naar Parijs en vervolgens naar Londen, waar hij veel succes had. In Londen droeg hij trouwens zijn Symphony in C, op. 41, op aan Johann Peter Salomon, de impresario die Haydn in 1791 naar Londen had gehaald. Hoewel Woelfl zes pianoconcerti componeerde, symfonieën, een twintigtal strijkkwartetten, 7 opera’s, een aanzienlijke hoeveelheid pianomuziek, o.a. sonates, variaties en dansen voor piano solo, en sonates met viool, fluit, harp, pianotrio’s en duetten, is zijn muziek helaas al lang verdwenen van de concertpodia. Hopelijk brengt de uitgave van deze 2 bijzondere cd’s daar verandering in.Op volume 1 staan de Sonate, précédée d’une Introduction et Fugue, in C minor, WoO 113 (ca. 1804), de Pianosonate in B minor op.38 (1808) en de Pianosonate in F major, op.27 nr.2 (1803). Op volume 2 staan de Pianosonaten op. 6, nrs. 1, 2 en 3, opgedragen aan ‘Mr L. van Beethoven’, en de Pianosonate in D, op. 58. Stretto kan zich bij deze enkel aansluiten bij het prestigieus Gramophone Magazine, “A gentle pleasure that whets the appetite for future issues in Riva’s Woelfl pilgrimage”. Warm aanbevolen, dus.Na een klassieke opleiding aan het Giovanni Berchet gymnasium in Milaan, een diploma met onderscheiding aan de Academie in dezelfde stad, en de deelname aan vele masterclasses in Italië, Duitsland, Engeland en de VS (bij Paul Badura- Skoda, Lazar Berman, Vitaly Margulis, Bruno Canino en Aldo Ciccolini), behaalde Adalberto Maria Riva in 2001, zijn virtuositeitsdiploma aan het Conservatorium van Lausanne. Adalberto Maria Riva speelde als solist op het prestigieus, internationaal festival (“Festival Internazionale Pianistico”) van Bergamo en Brescia, “Arturo Benedetti Michelangeli”, en in het Mozarteum in Salzburg. Als winnaar van verschillende nationale en internationale prijzen, ontving deze pianist uit Milaan in 2008, een speciale vermelding tijdens de Internationale Prijs IBLA Grote Prijs voor Muziekcompetitie. Een onderscheiding waardoor en waarmee hij in april 2009, een tournee door de VS kon maken met een concert in Carnegie Hall in New York. In dezelfde maand speelde hij in Canada als solist met het Sherbrooke Orchestra en in Montreal, met de Zwitserse fluitist, Christian Delafontaine in duo.Joseph Woelfl Piano Music, Volume one Adalberto Maria Riva Toccata Classics TOCC0383Joseph Woelfl Piano Music, Volume two Adalberto Maria Riva Toccata Classics TOCC 0599

https://www.stretto.be/2019/07/02/reeds-twee-heel-originele-cds-met-heel-fijne-pianomuziek-van-emile-jaques-dalcroze-door-adalberto-maria-riva-en-paolo-munao-op-het-label-toccata-classics/