Johann Joseph Fux, “Arias For The Emperor, Operas & Oratorios For the Viennese Court”, door Maria Ladurner en Biber Consort, op het label Pan Classics. Heel origineel, heel bijzonder!

Johann Joseph Fux (ca. 1660-1741), componist en kapelmeester aan het Weens keizerlijk hof, is vooral nog bekend als muziektheoreticus en muziekpedagoog, en om zijn religieuze en instrumentale werken. Maar, we zouden bijna vergeten dat hij tijdens zijn leven ook een hoog aangeschreven componist voor het theater was.  Fux componeerde nl. wel 19 opera’s.De opera’s en oratoria van Fux (foto) werden nl. onverdiend in de schaduw gesteld. Deze debuutopname van de jonge Oostenrijkse sopraan Maria Ladurner geeft een wat dieper inzicht in de toneelwerken van de componist. Het bevat in totaal negen aria’s voor sopraan, sommige met bijbehorende recitatieven, afkomstig uit opera’s en oratoria, gecomponeerd tussen 1708 en 1728, een tijd waarin de muziek en de daaraan verbonden affectenleer, aan het Weens keizerlijk hof op zijn hoogtepunt was. De focus op sopraan-aria’s is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de primadonna’s, die toen werkzaam waren aan het Weens keizerlijk hof. Maria Landini-Conti, Regina Schoonians, Kunigunda Sutter, Faustina Bordoni en Ursula Theresia Holzhauser, waren in hun tijd nl. uitmuntende en gevierde artiesten.De hier opgenomen aria’s komen uit Dafne in Lauro, K. 308, Giunone placata, K. 316, La desposizione dalla croce di Gesù Cristo Salvator nostro, K. 300, Il Fonte della salute, aperto dalla grazia nel calvario, K. 293, Julo Asciano, K. 304, La decima fatica d’ercole, K. 307, Orfeo ed Euridice, K. 309, en Il testamento di nostro Signor Gesù Cristo sul Calvario, K. 299. Deze aria’s worden vooraf gegaan door de Sinfonia tot Giunone placata, K. 316. Het oeuvre van Fux werd gecatalogiseerd door Ludwig von Köchel, die ook de naar hem genoemde Köchel verzeichnis van Mozarts werk samenstelde.Maria Ladurner volgde zang aan het Mozarteum in Salzburg bij Barbara Bonney voor ze begon te studeren aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten van Wenen. Ze studeerde af aan de klas van KS Edith Lienbacher en ontving een bachelordiploma. Maria Ladurner studeert momenteel barokzang aan het Mozarteum Salzburg, waar ze les krijgt van Andreas Scholl. De ondertussen veelzijdige, jonge sopraan, debuteerde op 19-jarige leeftijd als Barbarina in Le nozze di Figaro in het Teatro Sociale in Trento en op de Tiroler Festspiele Erl. Haar rollen als Papagena (Die Zauberflöte), Hodel (Fiddler on the Roof), Gabrielle (La vie parisienne), Pastore (Tosca) brachten haar naar de Opera in Bonn, Theater Aken, Theater an der Rott, Seefestspiele Mörbisch, Operettensommer Kufstein en Neue Oper Wien. Op de J.I.F. Biber Competitie van 2019, won ze de J.I.F. Biber-Prijs en de speciale prijs van Fiori musicali en Note1 GmbH. Met het Ensemble Mozaïque won ze de Eerste Prijs en de Publieksprijs op de wedstrijd van Musikakademie Rheinsberg.Johann Joseph Fux Arias For The Emperor Operas & Oratorios For the Viennese Court Maria Ladurner Biber Consort cd Pan Classics PC10425