Maria Teresa Agnesi, Arie Con Istromenti” en “Arie dall’opera Sofonisba, door Elena De Simone en Ensemble Il Mosaico, op het label Tactus. Heuse ontdekkingen!

Ontdek onbekende maar heel mooie opera aria’s voor sopraan, strijkers en basso continuo uit het Italië van de 18de eeuw. De selectie van 7 aria’s plus de licenza (de afsluitende hommage aan een vorst) uit de opera “Sofonisba”, van de Milanese componiste, Maria Teresa Agnesi, verschijnt n.a.v. het 300-jarig jubileum van haar geboorte. Ontdekking niet uitstellen.

De Venetiaanse mezzosopraan, Elena De Simone (foto), gevormd door o.a. Montserrat Caballé en specialiste van de Italiaanse laat-barokopera (o.a. Galuppi, D. Scarlatti, Albinoni, Cimarosa, Jommelli), en het Italiaans ensemble “Il Mosaico”, zijn de vertolkers van deze 2 hoogst originele producties, die de reis van het label Tactus voortzet doorheen de kostbare herontdekking van verschillende door de geschiedenis vergeten vrouwelijke personages, die een fundamentele rol speelden in het cultureel en muzikaal panorama van hun tijd. Eén van hen betreft de Milanese Maria Teresa Agnesi (Pinottini) (1720-1795), een vroegrijpe muzikante en componiste, die al op jonge leeftijd muziek begon te componeren en op te treden in de academies van haar stad, en die haar werken opdroeg aan de belangrijkste politieke autoriteiten van haar tijd.

Maria Teresa Agnesi (foto) werd geboren in Milaan als dochter van Pietro Agnesi, een rijke zijdehandelaar. Hij zorgde voor een goede opleiding voor zowel Maria Teresa als haar oudere zus, Maria Gaetana Agnesi, een wonderkind op het gebied van wiskunde en taal. Agnesi schreef met name het eerste boek waarin zowel differentiaal- als integraalrekening behandeld werd en was lid van de faculteit van de Universiteit van Bologna. Samen reisden de zusters door heel Europa. Maria Gaetana gaf lezingen, terwijl Maria Teresa muziek ten gehore bracht. Op 13 juni 1752 trouwde Maria Teresa met Pier Antonio Pinottini. Ze verhuisde naar het kasteel van zijn familie in Cassino Scanasio (Rozzano, tegenwoordig de buitenwijken van Milaan), maar participeerde niet aan het muziekleven van de stad. Het fortuin van de familie liep terug en na haar afwezigheid in het openbaar muziekleven, overleed ze in armoede.Haar “Arie con Istromenti” uit 1749 werd opgedragen aan Maria Antonia (foto), de echtgenote van de troonopvolger van Saksen, Frederik Christiaan van Saksen (1722-1763). Zij en haar man maakten nl. deel uit van de Accademia Romana d’Arcadia. Maria Antonia, die ook componeerde, bewonderde de “Arie” en bedankte Agnesi in een brief met oprechte lof voor de composities. Heuse lyrische ontdekkingen, warm aanbevolen

Maria Teresa Agnesi Arie Con Istromenti Elena De Simone Ensemble Il Mosaico cd Tactus TC720101Maria Teresa Agnesi Arias from the opera ‘Sofonisba’ Ensemble Il Mosaico Elena de Simone cd Tactus TC 720102