Dan Jones, “Gevecht om de troon, De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors”, een interessante en meeslepende uitgave van Omniboek.

In “Gevecht om de troon” (“The Hollow Crown”) brengt bestsellerauteur Dan Jones, structuur in de chaos van de Rozenoorlogen (1455-1485). In de 15de eeuw streden drie families om de Engelse troon: de families Lancaster, York en Tudor. ‘Gevecht om de troon’ is het zelfstandig te lezen vervolg op Jones’ ‘Vorsten van Albion’.De strijd tussen de huizen Lancaster en York is de geschiedenis ingegaan als de Rozenoorlogen (1455-1485). De Tudors kwamen aan de macht, ten koste van het huis York. De 15de-eeuwse burgeroorlogen waren de langste en bloedigste uit de Engelse geschiedenis. Dan Jones vertelt deze interessante geschiedenis op meeslepende wijze.De turbulente geschiedenis van Engeland kende haar toppunt in de 15de en een deel van de 16de eeuw. De Rozenoorlogen (1455-1485), tussen de rode rozen van Lancaster en de witte rozen van York, vormden het beginpunt van een periode die werd gekenmerkt door sluwe machtspolitiek en bloedige veldslagen. Ruim een eeuw lang streden drie van de machtigste families om de troon. Het was uiteindelijk Hendrik Tudor die de strijd beslechtte en zich liet kronen als Hendrik VII. Dit was het begin van de Tudor-dynastie, een enorme bloeiperiode voor de Engelse cultuur, wetenschap, architectuur en handel.Het conflict verkreeg zijn huidige naam pas in de 19de eeuw. Sir Walter Scott gebruikte de naam de Rozenoorlogen nl. voor het eerst in zijn roman “Anne of Gerstein”. Hij ontleende zelf de naam van het conflict aan het werk van William Shakespeare Henry VI, Part 1 waarin Shakespeare beschreef hoe beide partijen hun roos kozen in de tuin van de Temple Church. Historisch gebruikten beide partijen een roos als symbool. Deze werd door vooraanstaande aanhangers op de kleding gedragen. Het huis York gebruikte al vroeg het symbool van een witte roos, terwijl het huis Lancaster pas tegen het eind de rode roos gebruikte. Beide rozen werden door Hendrik VII verenigd in de Tudor roos.In “Gevecht om de troon” weet de bestsellerauteur Dan Jones, deze complexe geschiedenis van burgeroorlogen en staatsgrepen op meeslepende wijze te vertellen zonder de feiten los te laten. Jones geeft een compleet overzicht en vult dit aan met gedetailleerde anekdotes, van geheime huwelijken en onthoofdingen tot identiteitsfraude. Dit fascinerend stukje Engelse geschiedenis, dat een inspiratie was voor werken van William Shakespeare en de televisieserie “Game of Thrones”, leest als een thriller en is geschikt voor iedere geschiedenisliefhebber. Kaarten, stambomen en opmerkingen over namen, geld en afstanden, en kleurikklustraties, vervolledigen het boek. “The Hollow Crown” werd vertaald door Roelof Posthuma. Warm aanbevolen.Dan Jones (°1981) ex-student aan de Universiteit van Cambridge van de bekende, Brits constitutioneel historicus en radio- en televisie-presentator, David Starkey (°1945), is historicus, presentator en een bekroond journalist. Hij is de auteur van zeven boeken, waaronder de bestseller De tijd in kleur” (in samenwerking met Marina Amaral), hij schrijft en presenteert de Channel5/Netflix-hitserie “Secrets of Great British Castles”, en is columnist voor de “London Evening Standard”.

Dan Jones Gevecht om de troon De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors 480 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401917667

https://www.stretto.be/2020/12/12/dan-jones-vorsten-van-albion-het-huis-plantagenet-vormgevers-van-engeland-een-monumentale-uitgave-van-omniboek/