Lieke Wijnia, “Maria Magdalena, kroongetuige, zondaar, feminist”, een tentoonstelling en een uitgave van Waanders & de kunst.

Op 25 juni opent in Museum Catharijneconvent de langverwachte tentoonstelling ‘Maria Magdalena’, gewijd aan deze fascinerende vrouw die al 2000 jaar blijft inspireren, een intrigerende vrouw met vele gezichten. Dat blijkt nl. uit de enorme diversiteit aan kunstwerken die naar Utrecht komen.Maak kennis met de mysterieuze Maria Magdalena! Deze fascinerende vrouw verenigt tal van gezichten in zich, van kroongetuige van de wederopstanding van Jezus en icoon van boetedoening, tot symbool voor de #metoo beweging. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde, een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?Ze draagt de prachtigste jurken en juwelen, maar is ook een kluizenaar met niets anders om het lijf dan haar lange haren. Ze laat expressieve tranen vloeien van verdriet én staat eveneens symbool voor reflectie en introspectie. Ze is kroongetuige van het belangrijkste moment in het christendom, maar haar getuigenis wordt betwijfeld, omdat ze een vrouw is. Getekend door tegenstrijdigheden, is Maria Magdalena al eeuwenlang onderwerp van theologische discussie en artistieke verbeelding. Waar komen die tegenstrijdigheden vandaan? Wat zeggen verbeeldingen van Maria Magdalena over de tijdgeest? En wat zeggen ze over de rol van vrouwen in de samenleving?Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Sta oog in oog met Maria Magdalena, en ontrafel haar beeldvorming door de eeuwen heen. Maria Magdalena neemt u mee langs topstukken uit eigen collectie en bijzondere bruiklenen uit (inter)nationale musea. De oudste verbeelding van Maria Magdalena dateert uit de 11de eeuw, de nieuwste kunstwerken zijn dit jaar nog gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de eigentijdse verbeeldingen van Maria Magdalena, door o.a. Helen Verhoeven en David LaChapelle.Deze publicatie verbindt historische ontwikkelingen met actuele perspectieven. In de bijdragen van nationale en internationale experts ontdekt u onder andere wat Maria Magdalena betekent in verschillende religieuze tradities, het feminisme en de filmcultuur. De publicatie is rijk geïllustreerd met iconische topstukken uit binnen- en buitenland. Zo wordt de beeldvorming rondom Maria Magdalena door de eeuwen heen ontrafeld. Juist de laatste tijd maakt deze beeldvorming opnieuw sterke ontwikkelingen door. Maria Magdalena, belicht vanuit religie-, kunst- én cultuurhistorisch perspectief. Warm aanbevolen.Lieke Wijnia (°1985) is conservator bij Museum Catharijneconvent, Utrecht en fellow aan het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 promoveerde zij cum laude aan Tilburg University, op een proefschrift over percepties van het sacrale bij festival Musica Sacra Maastricht. Haar postdoctoraal onderzoek, dat zich toespitst op het sacrale in moderne en eigentijdse kunst, werd bekroond door Teylers Godgeleerd Genootschap (2017) en Jeffrey Rubinoff Sculpture Park (2018). Ze publiceerde onder meer in International Journal of Religious Tourism and Pilgrimage, Brill Research Perspectives in Religion and the Arts, en Yearbook of Ritual and Liturgical Studies. Als conservator is zij verantwoordelijk voor Maria Magdalena: De Tentoonstelling (2021) en de bijbehorende publicatie Maria Magdalena. Kroongetuige, Zondaar, Feminist (Waanders & De Kunst, Museum Catharijneconvent, 2021). Ze is tevens lid van het expertpanel in Scheppingsdrift, de podcast van EO en NPO Radio4 over Bijbelverhalen in de kunsten. Zij behaalde haar BA aan het University College Utrecht (2006) en tevens aan de Universiteit Utrecht een MA Cultureel Erfgoed (2007).Lieke Wijnia Maria Magdalena, kroongetuige, zondaar feminist144 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders & De Kunst EAN 9789462623248