“Confidentes, Marie et Sophie Hallynck, violoncelle – harpe”, op het label Cypres. Hemels!

Deze eerste, innemend mooie opname van het jubileumseizoen van het label Cypres, biedt een heerlijk programma van twee begaafde zussen uit Doornik/Tournai. Hun vreugde om samen te spelen is duidelijk. Het is intiem en diep ontroerend. Hun cd bevat nl. een aantal stukken die herinneringen oproepen.Sommige van de opgenomen werken zijn originele composities voor beide instrumenten, andere zijn voor de gelegenheid door de twee zussen gearrangeerd. Wat zou Frédéric Chopin bv. gedacht hebben zou hij hun bewerking van zijn Etude nr. 7 op. 25 gehoord hebben in de vorm van een dialoog tussen cello en harp? Deze muziek is de essentie van het leven, een subtiele zwaai van herinneringen, lichtflitsen, tranen, dood en glimlachen. Warm aanbevolen.Marie Hallynck (°1973) studeerde cello bij Edmond Baert aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, bij Reine Flachot in Parijs, János Starker aan Indiana University in Bloomington in de VS en Natalia Gutman aan de Musikhochschule van Stuttgart. Ze kreeg in 1992 erkenning van de Accademia Musicale Chigiana in Siena en de Universität für Musik und Darstellende Kunst “Mozarteum” in Salzburg. Ze won in 1992, de derde prijs op de Eurovision Young Musicians, en was in 1996 laureate van de Franse vereniging voor jonge artiesten Association Juventus. In 2000 werd ze voor ECHO, de Vereniging van Europese concertzalen, Rising Star. Twee jaar later kreeg ze in België de muziekpersprijs Solist van het Jaar. Ze was in 2006 medeoprichter van het muziekensemble Kheops, met pianist Muhiddin Dürrüoglu en klarinettist Ronald Van Spaendonck, en ze is sinds 1992, docente aan het Conservatoire royal de Bruxelles. Marie Hallynck bespeelt een cello uit 1717, van Matteo Goffriller.Haar zus, Sophie, werd aangemoedigd door Edwige Motte, die haar vergezelde tot haar ontmoeting met Francette Bartholomée, professor aan Conservatoire de musique de Bruxelles. Daar behaalde zij haar hogere diploma’s harp en kamermuziek met de grootste onderscheiding in beide disciplines. Sophie perfectioneerde zich vervolgens aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Marie-Claire Jamet, en zij genoot van de raadgeving van Francis Pierre, de harpist van het Domaine Musical van Pierre Boulez en vriend van Luciano Berio. Tijdens deze periode genoot Sophie ook van de onschatbare hulp van de grote Franse harpmeester Pierre Jamet (1893–1991). Op 21-jarige leeftijd werd Sophie Hallynck solo harpiste van de Opéra Royal de Wallonie (Luik/Liège). Hierna werd ze professor aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en opende ze een harpklas aan het IMEP (Institut Supérieur de musique et de pédagogie) in Namen.Tracklist:

Bellini: Nocturne for cello & harp, Op. 12

Paradis: Sicilienne

Elgar: Salut d’amour, Op. 12

Villa-Lobos: O Canto do Cysne Negro

Popper: Serenade, Op. 54 No. 2

Fauré: Après un rêve, Op. 7 No. 1

Hasselmans: La Source, Op. 44

Brahms: Wiegenlied, Op. 49 No. 4

Debussy: Minstrels (Préludes – Livre 1)Saint-Saëns: Le Cygne (Le carnaval des animaux)

Chopin: Étude Op. 25 No. 7 in C sharp minor

Hasselmans: Confidence, Op. 24

Fauré: Papillon, Op. 77

Fauré: Romance in A major for cello & piano, Op. 69

Casals: El Cant dels Ocells

Tchaikovsky: Valse sentimentale, Op. 51 No. 6

Liszt: La Lugubre Gondola for cello & piano, S134

Debussy: Beau SoirConfidentes Marie et Sophie Hallynck violoncelle – harpe cd Cypres 30 Years CYP8608

https://www.stretto.be/2020/05/06/the-harp-in-the-vienna-of-maria-theresa-door-margret-koll-op-het-label-accent-magisch/

https://www.stretto.be/2020/10/01/john-thomas-complete-duos-for-harp-and-piano-volume-one-door-het-duo-praxedis-op-het-label-toccata-classics-sfeervol-victoriaans/