Sophie Dejaegher, “Bij de boer, verhalen en recepten van trotse boeren”, een onweerstaanbaar smakelijke uitgave van Manteau.

Lekkers van eigen bodem, dat is wat wij graag eten, dat is de essentie van onze landbouw, dat is wat boeren en tuinders graag kweken. Elf boeren vertellen in dit boek bv. waarom het precies witloof werd en geen koeien, of wat ze na al die jaren nog altijd zo lekker vinden aan tomaat.Ze praten over hun passie voor het product, maar ook over wat het voor hen betekent om vandaag boer of tuinder te zijn. Hoe zijn ze in het boerenbedrijf beland? Hoe gaan ze om met hun werk op het ritme van de seizoenen, en welke plaats heeft hun gezin in het bedrijf? En bovenal, waar komt die trots voor het boeren vandaan? ‘Bij de boer’ is ook een boek over eten. De verschillende familierecepten laten je proeven van wat deze boeren dagelijks drijft.Het boek bestaat uit 2 delen, “De verhalen” en “De familierecepten”. Het eerste deel neemt u mee naar o.a. tomatenbedrijven en melkveebedrijven, een witloofkwekerij, een fruitteeltbedrijf en een vleesveebedrijf in o.a. Oedelem, Dentergem, Handzame, Kozen (een deelgemeente van de Limburgse gemeente, Nieuwerkerken) en Bornem. De Familie Schreurs (Kozen) bv. stelt hun fruitteeltbedrijf voor, de Familie Vermeiren (Meer), hun tomatenbedrijf, de Familie Cobbaert (Oedelem) toont hun melkveebedrijf, gevolgd de Familie Soenen (Handzame) die hun witloofkwekerij aanprijst, en de Familie De Four (Dentergem), die hun aardbeienkwekerij voorstelt. Andere bedrijven zijn deze van de Familie Sesier (Nieuwpoort), die een aardappelbedrijf runt, het gemengd bedrijf van de Familie Driessens (Kinrooi), het vleesbedrijf van de Familie Theunis (Glabbeek) en het varkensbedrijf van de Familie Vanschoubroek (Zuurbemde/gemeente Glabbeek), het groentebedrijf van de Familie Bolsens (Bornem), het fruitteeltbedrijf van de Familie Schreurs (Kozen) en de geitenboerderij van de Familie De Maesschalk (Zele).In “De Familierecepten”, stelt de familie Vermeiren, Tomatensoep voor drukke dagen, zelfgemaakte ketchup en minipizza’s met tomaat voor, biedt de Familie Cobbaert hun broodpudding, wafels en witte chocolademousse aan, presenteert de Familie Soenen hun witloofsoep, witloofrolletjes met gerookte zalm en witloofbroodjes, waarna de Familie De Four, een Gin-tonic met aardbei, romige tiramisu met heel veel aardbeien en een zomerse couscoussalade met feta, aardbei, granaatappel, komkommer en munt aanprijst. De Familie Sesier heeft het daarna over hun ovenschotel met aardappelen en prei, aardappelen en pompoen uit de oven en aardappelen op de barbecue, de Familie Driessens stelt Carpaccio van asperges, aspergesoep, kruidige kip met asperges en asperges in de wok voor, waarna het de beurt is aan de kalfsblanquette, steak tartaar en Tagliata, van de Familie Theunis, een varkenshaasje in Maderasaus, varkensmignonette met groentestoemp en gebakken uitjes en gelakte varkenskotelet met balsamicoazijn van de Familie Vanschoubroek, Pastagratin met witte kool, preisoep met brie en verse croutons en preitaart met kip en dragon van de Familie Bolsens, gevolgd door een Croque Haspengouw, roomijs met gebakken appeltjes en appelsoep van de Familie Schreurs. Als laatste stelt de Familie De Maesschalk hun slaatje met geitenkaas, een zoete zomersla, zalmbonbons en een Bruschetta-hapje voor. Heerlijk!Sophie Dejaegher, Bij de boer, verhalen en recepten van trotse boeren 236 bladz. geïllustreerd uitg. Manteau EAN 9789022337783