Vanuit Würzburg, “Wolfgang Amadé Mozart, Imperial Hall Concerts, Live from the Residence – First Release”, een unieke 6 cd box op het label Orfeo.

Het oudste Mozartfestival van Duitsland viert in 2021, zijn 100ste verjaardag. Deze jubileum box presenteert niet eerder gepubliceerde schatten uit het archief van de Beierse Radio. Alle live-opnames van de barokke keizerlijke zaal van de Residenz in Würzburg, zijn daarenboven digitale remasters.Het Mozart Festival Würzburg behoort, net als de Salzburger Festspiele, tot de bekendste en meest prestigieuze festivals van klassieke muziek in de Duitstalige wereld. Elk jaar voeren tussen mei en juni, internationaal gerenommeerde symfonieorkesten de meesterwerken van Mozart uit in meer dan 60 concerten. Het is een mix van binnen- en openluchtconcerten in de unieke sfeer van Würzburg Residenz en zijn tuinen. Tegenwoordig bezoeken tussen de 25.000 en 30.000 mensen van over de hele wereld Würzburg om deel te nemen aan dit magistraal, muzikaal evenement. Het is het oudste festival gewijd aan de muziek van Mozart in Duitsland.Het Mozart Festival Würzburg werd opgericht in 1922. Het idee om een Mozart Festival in Würzburg te organiseren ontstond een jaar eerder na een muziekavond in de Kaisersaal in de Würzburgse Residenz, het voormalig bisschoppelijk paleis, van 1720 tot 1744 gebouwd naar een ontwerp van Johann Balthasar Neumann. De dirigent, Hermann Zilcher (1881-1948) (foto), (de leraar van o.a. Carl Orff), overweldigd door het sierlijk stucwerk en de weelderige omgeving zei: “Ik hoefde alleen maar een bepaald stuk ornament te traceren met mijn stokje in de lucht, en dat was genoeg voor een unie tussen klank, architectuur en kleur”. De plafondschilderingen in de Residenz zijn nl. van de hand van Giambattista Tiepolo. Een jaar later werd door Zilcher het Würzburg Mozart Festival geïnstalleerd. Het laatste regulier Mozart Festival vond plaats in 1942. Tijdens het nazitijdperk, bereikte het Festival haar eerste hoogtepunt, vooral in de jaren 1943-1944, toen het sterk beïnvloed was door de nazi-organisatie, “Kraft durch Freude”. Delen van de residentie werden verwoest door de bombardementen op Würzburg in 1945, waardoor het jaarlijkse festival voorlopig werd stopgezet. In de jaren daarna werd de Residenz herbouwd en in 1951 kon het festival, aangemoedigd door de Bayerischer Rundfunk, worden voortgezet.
De vocale en instrumentale solisten, ensembles en orkesten zijn Elly Ameling, Diana Damrau, Christiane Karg, Erika Köth, Lucia Popp, Christoph Pregardien, Julian Pregardien, Krassimira Stoyanova, Irmgard Seefried, Leopold Simoneau, Edith Wiens, Pierre-Laurent Aimard, Kit Armstrong, Kristian Bezuidenhout, Alfred Brendel, Robert Casadesus, Edwin Fischer, William Youn, Ana Chumachenco, Johanna Martzy, Nils Mönkemeyer, Wolfgang Schneiderhan, Schumann Quartett, Koeckert Quartett, La Petite Bande, Bamberger Symphoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Ostrobothnian Chamber Orchestra, Il Giardino Armonico, WDR Sinfonieorchester Köln, Münchener Kammerorchester, B’Rock Orchestra, Camerata Salzburg, o.l.v. Christian Zacharias, Giovanni Antonini, Colin Davis, Adam Fischer, Reinhard Goebel, Rene Jacobs, Eugen Jochum, Joseph Keilberth, Rafael Kubelik, Sigiswald Kuijken, Ferdinand Leitner, Lorin Maazel, Andrew Parrott en Gottfried von der Goltz.Inhoud:

A questo seno deh vie…Or che il cielo, K374

Abendempfindung an Laura, K523

Adagio & Fugue in C minor for Strings, K546

Aer tranquillo (Il re pastore)Allemande, from Suite, K399

Ch’io mi scordi di te?…Non temer, amato bene, K505

Del più sublime soglio (La Clemenza di Tito)

Divertimento in D major, K136

Divertimento in F major, K138Due pupille amabile, K439

Exsultate, jubilate, K165

Le Nozze di Figaro K492 – Sinfonia

Luci dare, luci belle K436

Mass in C major, K317 ‘Coronation Mass’: Agnus Dei

Mass in C minor, K427 ‘Great’: Credo

Mi lagnero tacendo, K437Non più, tutto ascoltai – Non temer, amato bene, K490

Piano Concerto No. 17 in G major, K453

Piano Concerto No. 20 in D minor, K466

Piano Concerto No. 21 in C major, K467 ‘Elvira Madigan’

Piano Sonata No. 8 in A minor, K310

Rondo for Piano & Orchestra in D major, K382Serenade No. 9 in D major, K320 ‘Posthorn’

Serenade No. 13 in G major, K525 ‘Eine kleine Nachtmusik’

String Quartet No. 14 in G major, K387 ‘Spring’

Symphony No. 30 in D major, K202

 Symphony No. 33 in B flat major, K319

Symphony No. 41 in C major, K551 ‘Jupiter’

Vado, ma dove? oh Dei!, K583

Violin Concerto No. 3 in G major, K216

Violin Concerto No. 5 in A major, K219 ‘Turkish’

Welch ein Geschick (Die Entführung aus dem Serail)Wolfgang Amadé Mozart Imperial Hall Concerts Live from the Residence – First Release diverse uitvoerders 6 cd Orfeo C210016