“Bruch, String Quintets & Octet”, door WDR Sinfonieorchester Chamber Players, op het label Alpha.

Na een cd, gewijd aan de kamermuziek van Beethoven, presenteren de kamermuziekspelers van het WDR Sinfonieorchester nu met stukken, die in 1918, de zwanenzang van Max Bruch (1838-1920) vormden, één van de laatste hoofdstukken van de Duitse, romantische muziek.Max Bruchs opmerkelijk lange levensduur van 82 jaar liep parallel met een periode die werd bepaald door wetenschappelijke vooruitgang en alomvattende industrialisatie, ontwikkelingen die ook hun uitdrukking vonden in de kunst. Kort na het begin van de 20ste eeuw zetten baanbrekende composities van Igor Stravinsky en Arnold Schoenberg de muziekwereld op zijn kop. Bruch trotseerde echter de stroom van gebeurtenissen met stoïcisme. Hij bleef conservatief, patriottisch en bovenal hield hij onvoorwaardelijk vast aan de traditie van de romantiek.Op de cd staan Bruchs Strijkkwintet in Es, op. post, zijn Strijkkwintet in a, op. post., en zijn Strijkoctet in Bes, op. post. Bruchs kamermuziek is in de schaduw komen te staan van zijn wereldberoemd eerste Vioolconcert en zijn Konzertstück voor cello “Kol Nidrei”. Na studie bij Ferdinand Hiller en Carl Reinecke, componeerde de 21-jarige, joodse Max Bruch (1838-1920) uit Keulen, in 1859 zijn Strijkkwartet in do klein op. 9, gebaseerd op een eerder kwartet dat hij als 15-jarige had ontworpen. Bruch componeerde in Igeler Hof in Bergisch Gladbach reeds kamermuziek als jongen (een Septet in 1849 en als 9-jarige, een Lied voor de verjaardag van zijn moeder!). Hij was daarom stilistisch, begrijpelijkerwijs schatplichtig aan Beethoven, Mendelssohn en Schumann. In 1859 componeerde hij een Strijkkwartet, ziedend van passie en intensiteit.Max Bruch was 80 jaar oud toen hij in 1918, besloot terug te keren naar het kamermuziekgenre van in zijn vroege jaren. Gestimuleerd door de vioolvirtuoos Willy Hess, componeerde hij in 1918, twee strijkkwintetten en in 1920, een octet, monumenten van schoonheid en harmonie, aan het einde van een tumultueus, persoonlijk leven, te midden van een westerse wereld die op instorten stond. De twee strijkkwintetten en het Octet behoren tot de laatste voltooide werken van de componist, wiens gezondheid kort na de voltooiing van laatstgenoemd werk snel achteruitging. Ondanks de omstandigheden waarin ze zijn gemaakt, klinken de werken eerder hoopvol dan berustend. De WDR Sinfonieorchester Chamber Players wijden zich hier aan de laatste muziek van de meester, die zijn leven lang trouw bleef aan zijn romantische toonspraak, gekenmerkt door Brahmsiaanse weelde, lyrische generositeit en warmte.De uitvoerders zijn Ye Wu en Cristian Suvaiala, viool, Mischa Pfeiffer en Tomasz Neugebauer. Altviool en Susanne Eychmüller, cello. Warm aanbevolen.Bruch String Quintets & Octet WDR Sinfonieorchester Chamber Players cd Alpha 743