“Sullivan – Ballet Music, L’Île Enchantée, Thespis” en “Incidental Music”, door het RTÉ Concert Orchestra o.l.v. Andrew Penny, op het label Naxos. Heerlijk!

Kort na zijn terugkeer van studies in Leipzig, componeerde Arthur Sullivan zijn tweede werk, “LÎle Enchantée”, een ballet over een schipbreukeling dat in Covent Garden werd gebracht in de vorm van een divertissement aan het einde van Bellini’s “La sonnambula”, waar het met lof werd ontvangen.Arthur Sullivan (1842-1900) (foto) componeerde voornamelijk opera’s, “Savoy-operas”, veelal op libretti van William Schwenck Gilbert (1836-1911) (foto). Veel opera’s van ‘Gilbert en Sullivan’, zoals “H.M.S. Pinafore” en “The Pirates of Penzance”, zijn legendarisch geworden. Hun grootste succes was weliswaar “The Mikado” uit 1885. Sullivan componeerde ook ballet- en toneelmuziek, oratoria en liederen. Van dit laatste genre is “Onward, Christian Soldiers” uit 1872, bekend gebleven. Verschillende van zijn werken, voornamelijk van de ouvertures tot zijn opera’s, bleven bekend in de bewerkingen voor harmonieorkest en brassband.
Arthur Sullivan was de organist van de Royal Italian Opera in Covent Garden, voorloper van de Royal Opera, onder leiding van Sir Michael Costa. Hij maakte in 1862 reeds furore in The Crystal Palace met zijn toneelmuziek bij “The Tempest”. In het Victoriaans tijdperk was het gebruikelijk dat operagezelschappen bij het uitvoeren van een kortere opera, nog een kort ballet presenteerden. Omdat Sullivan de huisorganist was, keek de Koninklijke Italiaanse Opera naar hem om een ballet te componeren bij de productie van “La sonnambula” met Adelina Patti, en zo ontstond zijn “L’Île Enchantée”. Het werd voor het eerst uitgevoerd op 16 mei 1864, net na de 22ste verjaardag van de componist, en genoot in totaal 13 uitvoeringen. Het werd ook uitgevoerd na Flowtows “Stradella”, Rossini’s “Otello”, Donizetti’s “La Figlia del Reggimento” en “L’Elisir d’Amore”, en Verdi’s “La Traviata”. In 1865 werd het in The Crystal Palace op een concert gespeeld.Een schipbreukeling spoelt aan op de kust van een betoverd eiland dat alleen wordt bevolkt door kabouters en feeën. De feeënkoningin is zo ingenomen met hem dat ze hem naar haar magische prieel vervoert, waar de meeste andere feeën ook verliefd op hem worden. Ondanks de verleidingen van de anderen, heeft hij alleen oog voor de koningin en maakt haar uiteindelijk sterfelijk met een kus. De choreograaf, H. Desplaces danste de rol van de Mariner, en de landschappelijke decorontwerpen waren van William Beverley. Het ballet bestaat uit dertien verschillende nummers die opgesplitst zijn in totaal ongeveer 30 onafhankelijke melodische secties. Een recensie in “The Orchestra” van 21 mei 1864 noemde de muziek ‘ongewoon pittoresk en mooi’. Na drie jaar ging de volledige gesigneerde partituur verloren, hoewel de overgebleven orkestpartijen een reconstructie van het stuk mogelijk hebben gemaakt. Delen van de muziek in het ballet werden hergebruikt in verschillende latere werken van Sullivan, waaronder, “Thespis” (1871), “The Merchant of Venice” (1871), “The Merry Wives of Windsor” (toneelmuziek; 1874), “Macbeth” (1888), en in zijn ander ballet, “Victoria and Merrie England” (1897), voor het Londens Alhambra Theatre. De première-opname op deze cd, herstelt de passages die Sullivan heeft gecoupeerd voor concertuitvoeringen. “Thespis”, een samenwerking met W.S. Gilbert, is een flamboyante opera annex pantomime, waarvan nu alleen fragmenten over zijn. Het verloren gewaand ballet is herontdekt en werd gerestaureerd door Roderick Spencer en Selwyn Tillett.Het succes dat Sullivan (samen met Gilbert) (foto) had met zijn ‘Savoy Opera’s’ heeft echter zijn andere werken overschaduwd, waaronder een aanzienlijke hoeveelheid muziek voor het theater, die destijds enorm succesvol was. Op de cd, “Incidental Music”, staan Sullivans The Merchant of venice” (1871), “Henry VIII” (1877), de ouverture tot “The Sapphire Necklace” (1864) en de Overture in C. In Memoriam, uit 1866. Sullivans suites met toneelmuziek voor Shakespeare behoren tot zijn aantrekkelijkste composities, waarbij “Henry VIII” enorm populair werd. Charles Dickens was ‘betoverd’ door “The Sapphire Necklace”, en de Ouverture in C is zowel een gedenkteken voor Sullivans vader als een viering van het Victoriaans Engeland.De tenor, Emmanuel Lawler, is cum laude afgestudeerd aan de NUI en Licenciate en Fellow van Trinity College London. Hij studeerde zang bij de gerenommeerde tenoren Stuart Burrows in het Verenigd Koninkrijk en de grote Carlo Bergonzi in Italië, op wiens aanbeveling Lawler het prestigieus Diploma of Perfection ontving van de Accademia Musicale Chigiana di Siena.  Naast live optredens verschijnt hij op cd met o.a. The London Symphony Orchestra, The English Chamber Orchestra, The National Symphony Orchestra of Ireland en RTE Concert Orchestra in een breed repertoire van barok en klassiek, via romantische opera tot nieuwe composities. Naast met deze eminente, klassieke collega’s, heeft hij ook samengewerkt met niet-klassieke collega’s als U2, Mel Gibson en de Ierse gitarist en zanger die vooral bekendheid kreeg als oprichter van “The Dubliners”, Ronnie Drew, met wie hij het duet “Love’s Own Sweet Song” zong op diens laatste album, “The Last Session: A Fond Farewell”. In 2001 trad hij toe tot de staf van de afdeling Vocaal, Opera en Drama en zijn studenten hebben nationaal en internationaal succes geboekt op concoursen en op het professionele toneel. Naast optreden en lesgeven, is er veel vraag naar hem voor masterclasses en jurering. Op de Sullivan cd zingt hij de barcarole in “The Merchant of venice” en King Henry’s Song in “Henry VIII”.Andrew Penny (°1952), uit Kingston upon Hull in Yorkshire, studeerde af aan het Royal Northern College of Music. Als postdoctoraal studeerde hij bij Sir Charles Groves. Sinds 1982 is hij muzikaal leider van het Hull Philharmonic Orchestra. In november 1999 regisseerde hij twee uitvoeringen van Gustav Mahler’s Symfonie nr. 8 (De symfonie van duizend) als onderdeel van de millenniumvieringen in Hull. Hij werd benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE) in de Birthday Honours 2014 voor diensten op het gebied van muziek.
Het RTÉ Concert Orchestra is een van de twee fulltime professionele radio-orkesten in Ierland die deel uitmaken van RTÉ, “Raidió Teilifís Éireann”, de nationale omroep. Sinds de oprichting als Radio Éireann Light Orchestra in 1948 is het RTÉ Concert Orchestra uitgegroeid van een kleine studio-gebaseerde opnamegroep tot een actief orkest van 45 man dat jaarlijks meer dan tachtig concerten geeft. Het maakt deel uit van RTÉ Performing Groups en speelt klassieke, populaire en bigband-avond- en lunchconcerten, met een scala aan muziek, van barok tot hedendaags.Sullivan Ballet Music L’Ile Enchantee Thespis RTÉ Concert Orchestra Andrew Penny cd Naxos 8555180
Sir Arthur Sullivan Incidental Music The Merchant of Venice, Henry VIII, The Sapphire Necklace, Overture in C Emmanuel Lawler, Tenor RTÉ Concert Orchestra, Andrew Penny cd Naxos 8.555181