“Franz Anton Hoffmeister, 6 clarinet quartets”, door Eddy Vanoosthuyse en het Zemlinsky Quartet, op het label antarctica.

De componist en uitgever Franz Anton Hoffmeister (1754-1812), is het best bekend omdat zijn naam verbonden bleef aan Mozarts Strijkkwartet in D K. 499, dat Hoffmeister in 1786 publiceerde. Ontdek op deze cd zijn eigen, subliem gespeelde kwartetten voor klarinet, viool, altviool en cello. Heerlijk.Over het algemeen wordt Franz Anton Hoffmeister (foto) gezien als één van de opmerkelijkste, bekwaamste en productiefste componisten van verfijnde, lichte muziek. Hij was nl. één van die componisten die het muziekleven, repertoire leverde in de stijl van het galant, ‘gevoelig’ rococo tijdperk, een stijl die toen wijdverspreid was en destijds door het publiek goed werd ontvangen. Franz Anton Hoffmeister groeide tot zijn veertiende op in zijn geboorteplaats Rottenburg am Neckar. Daarna ging hij naar Wenen en werd er na zijn studie Rechten, organist. Tegelijkertijd werkte hij er naast  Artaria en Christoph Torricella, als uitgever. In 1800 richtte hij met Ambrosius Kühnel in Leipzig, het “Bureau de musique” op, dat onder de naam C. F. Peters, vandaag nog steeds bestaat. Als uitgever publiceerde hij naast zijn eigen composities, werken van Pleyel, Vanhal, Wranitzky, Haydn, Mozart en Beethoven. Beethoven, wiens beroemde Sonate Pathétique op. 13, voor het eerst uitgegeven werd door Hoffmeister, noemde hem een “broeder in de muziek”.Ondanks zijn werk als uitgever en muziekhandelaar, componeerde Hoffmeister negen opera’s, waaronder de in zijn tijd bekende “Der Königssohn von Ithaka”, op een tekst van Emanuel Schikaneder. Daarnaast componeerde hij bijna zeventig symfonieën, 42 strijkkwartetten, serenades, concerti (o.a. voor altviool, hoorn en klarinet) en kamermuziek in alle denkbare en ongewone bezettingen, naast enkele wereldlijke en religieuze, vocale composities. Zijn bekend Altvioolconcerto in D is een verplicht stuk voor alle altviolisten die auditie doen voor opname in een professioneel orkest. Naast tot de altviool, behoort de muziek van Hoffmeister vandaag ook tot het standaardrepertoire van fluitisten en klarinettisten.De zes klarinetkwartetten behoren tot de meest uitgevoerde werken van Hoffmeister. Steeds meer vooraanstaande musici, dirigenten en ensembles, herontdekken trouwens het werk van deze vergeten componist. De herontdekking van de eerste uitgave van de zes klarinetkwartetten door Eddy Vanoosthuyse, bracht de drie kwartetten, die een tijdlang verloren waren gegaan, terug in de oorspronkelijke reeks van zes kwartetten, zoals die was gecomponeerd door Hoffmeister. De voorgenomen publicatie van de partituren van beide delen van elk drie kwartetten, zoals in de 19de eeuw, uitgegeven door Ignace Pleyel, is eveneens baanbrekend en is een belangrijke bijdrage tot de voltooiing van Hoffmeisters oeuvrelijst.De Belgische klarinettist-pedagoog en dirigent, Eddy Vanoosthuyse (°1959), geboren in het West-Vlaamse Kortrijk, begon zijn indrukwekkende, muzikale loopbaan als solist in het orkest van de Opera voor Vlaanderen. Bij de herstructurering van het orkest werd hij soloklarinettist in het nieuw Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, een functie die hij verruilde voor diezelfde bij de Brussels Philharmonic (het vroeger BRT Filharmonisch orkest). Daarnaast is hij docent aan de Hogeschool Gent/School of Arts-Koninklijk Conservatorium en het Fontys Conservatorium, Tilburg. Daarvoor was hij gastdocent aan de Luca School of Arts/Leuven en het Conservatoire Royal de Liège/Luik.

Naast zijn orkestloopbaan bouwde Vanoosthuyse een stevige carrière op als solist. In april 2020, werd hij door zijn collega’s verkozen als vicepresident van de prestigieuze International Clarinet Association, de wereldorganisatie van de klarinet. Eddy Vanoosthuyse bespeelt verschillende Buffet Crampon ‘TOSCA’ klarinetten met (Bernard) Vandoren mondstukken en Vandoren rietbladen (foto’s), een bedrijf, in 1905, opgericht door de Franse klarinettist, Eugène Van Doren (1873-1940) in Parijs. De Buffet Crampon Tosca klarinet in Bb is een sublieme, elegante, stijlvolle klarinet met een fluweelzachte, warme klank, ontworpen onder leiding van Michel Arrignon. Het is Buffets topklarinet uit de R13 familie en is gemaakt van het best geselecteerd, Afrikaans Grenadille hout of M’pingo, vergelijkbar met zwart ebbenhout.Het Zemlinsky Quartet, opgericht in 1994 toen de leden nog student waren, is een veelgeprezen voorbeeld van de Tsjechische strijkkwartettraditie geworden. Het Zemlinsky Quartet won de eerste grote prijs op de Bordeaux International String Quartet Competition in 2010. Ze wonnen ook topprijzen op de Banff International String Quartet Competition (2007), Prague Spring International Music Competition (2005) en London International String Quartet Competition (2006), waar ze ook de Publieksprijs ontvingen. Het Kwartet won in 2008, ook de Alexander Zemlinsky Advancement Award. Andere opmerkelijke prijzen waren de Beethoven International Competition (1999), New Talent Bratislava (2003), Martinů Foundation String Quartet Competition (2004) en de Prize of Czech Chamber Music Society (2005). In het seizoen 2016/17 werd het Zemlinsky Quartet aangesteld als residentieel ensemble van de Czech Chamber Music Society.Tijdens hun studententijd aan het Praags Conservatorium en de Academie voor Uitvoerende Kunsten Praag, werd het ensemble gecoacht door leden van gerenommeerde Tsjechische strijkkwartetten, waaronder de Talich-, Praag-, Kocian- en Pražák-kwartetten. Het ensemble nam ook deel aan verschillende masterclasses, waaronder ProQuartet, in Frankrijk en de Sommerakademie in Reichenau, in Oostenrijk, waar ze de eerste prijs ontvingen voor de beste interpretatie van een werk van Janáček. Van 2005 tot 2008 studeerde het kwartet bij Walter Levin, de eerste violist van het LaSalle Quartet. Hun recente mentor is Josef Klusoň, de altviolist van het Pražák Quartet. De leden zijn František Souček en Petr Střížek, viool, Petr Holman, altviool, en Vladimír Fortin, cello. František Souček en Petr Holman zijn ondertussen professoren aan het Praags Conservatorium.

Franz Anton Hoffmeister 6 Clarinet Quartets Eddy Vanoosthuyse Zemlinsky Quartet cd antarctica  AR 032

https://www.stretto.be/2020/09/06/le-bestiaire-piet-swerts-le-carnaval-des-animaux-camille-saint-saens-door-het-roeland-hendrikx-ensemble-op-het-label-antarctica-magnifiek/

https://www.stretto.be/2020/01/30/naissance-de-schitterende-nieuwe-cd-van-violiste-svenja-van-driessche-en-pianist-liebrecht-vanbeckevoort-op-het-label-antarctica/