Lode Melis, “De Piemel van Napoleon, Feiten en fabels uit de geschiedenis”, een heerlijk onderhoudende uitgave van uitgeverij Elena.

Geschiedenis bestaat uit fabels en feiten en soms zijn fabels even belangrijk als feiten. Sommige middeleeuwse vorsten voelden zich pas gelukkig als hun stamboom terugging tot fictieve vorsten zoals Hector van Troje of koning Arthur. Dat beïnvloedde hun karakter en hun beslissingen. De 105! feiten en fabels in “De Piemel van Napoleon”, onderhouden u in de boeiende wereld van de “petite histoire”, kanttekeningen bij de wereldgeschiedenis.De “petite histoire” illustreert anekdotes en details in beschrijvende, encyclopedische of zelfs mondelinge en didactische teksten, bedoeld om een gebeurtenis in het leven van een persoon te vertellen of om een specifiek karakter van een situatie te illustreren. Anekdotes, weetjes, urban legends, verhalen bij het kampvuur of oudewijvenpraat of op bijgeloof berustende bakerpraatjes, zoals kinderen komen uit de boerenkool of worden door de ooievaar gebracht, zijn de kruiden van de geschiedschrijving. Lode Melis zocht het bij bekende, historische personages en feiten.Hij heeft het bv. over Casanova, die mede het libretto van een wereldberoemde opera geschreven zou hebben, Jan Klaassen, die oorspronkelijk een duivel was, Parsival en Sneeuwwitje, heksen en het gouden huis van Nero, de eerste contacten met moslims in Andaloesië, Händel die een muzikale zakkenroller was, en Michelangelo, die een viespeuk en ziekelijk wantrouwig was.En, weet u nog wie het buskruit uitvond of hoe de tulpengekte ontstond, en waarom heksen door de schouw gaan en niet door het raam, en waar ze die gekke punthoed vandaan hebben? U komt het allemaal te weten in het boek van Melis. Trouwens, ook, dat de naam ‘cockpit’, de krappe ruimte voor de piloten in vliegtuigen, afkomstig is van een goktent voor hanengevechten in het 17de eeuwse Engeland, en, of Anne Boleyn, écht drie tepels had. En, wenst u te weten wie het lief ook al weer was van Frans Hals, de oorsprong van de aprilvis, en, of de Amerikaanse uroloog, dr. John Lattimer, effectief in het bezit was van de penis/piemel van Napoleon, of wenst u iets meer te weten over Lancelot, de heilige Hiëronymus, Merlijn, Sinterklaas of Don Quichot, Lode Melis beantwoordt al uw vragen. Zijn boek, dat het resultaat is van jaren onderzoek, is daarenboven geïllustreerd met wel meer dan 300! mooie afbeeldingen. Onderhoudend en ontspannend, vermakelijk en ludiek, maar ook zeer interessant. Een heuse aanrader. Zeker lezen!Lode Melis (°1955) is autodidact en vooral geïnteresseerd in de petite histoire. Of zoals hij het zelf noemt, geschiedenis langs de achterdeur. Hij heeft al jaren een passie voor geschiedenis, waarover hij geregeld schrijft en lezingen geeft. Dit is zijn tweede boek met weetjes. Het eerste, De “Kuren van de Keizer” (foto), was eerder bedoeld voor een jong publiek.Lode Melis De piemel van Napoleon, feiten en fabels uit de geschiedenis 208 bladz. geïllustreerd uitg. Elena 9789082416022

https://www.stretto.be/2021/09/02/ernest-hosten-leon-bocquet-diksmuide-1914-doodstrijd-van-een-stad-een-bijzondere-uitgave-van-elena/

https://www.stretto.be/2021/07/08/johan-de-cock-vorsten-van-pepijn-tot-karel-een-uitgave-van-uitgeverij-elena/

https://www.stretto.be/2021/06/11/johan-de-cock-margareta-van-oostenrijk-parel-van-bourgondie-uitgegeven-door-uitgeverij-elena-een-aanrader/