“Formidable! Thomas Oliemans French chansons”, op het label Channel classics. Een lyrische meerwaarde met opvallend mooie arrangementen.

Thomas Oliemans en Amsterdam Sinfonietta brengen een nieuwe cd uit en gaan vervolgens samen op tournee door Nederland. Met bekende en onbekende chansons van Jacques Brel tot Charles Aznavour en van Charles Trenet tot Barbara, en klassieke werken voor strijkers van Franck, Debussy en Fauré, laten Thomas Oliemans, Amsterdam Sinfonietta en Candida Thompson, de onmiskenbaar Franse klank door de eeuwen heen horen. De cd Formidable! French Chansons verschijnt op 29 oktober.De gevierde operazanger, Thomas Oliemans, keert op deze opname met Amsterdam Sinfonietta terug naar een van zijn eerste liefdes, het Frans chanson. Bekende en onbekende chansons en klassieke werken voor strijkers van César Franck, Debussy en Fauré, laten de onmiskenbaar Franse klank door de eeuwen heen horen. Singles verschijnen iedere vrijdag op de streaming platforms in de aanloop naar de album release. Het album wordt op 29 oktober wereldwijd uitgebracht door Channel Classics Records en is dan verkrijgbaar als cd, stream en download.De bariton Thomas Oliemans is een veelzijdig zanger met een internationale carrière. Niet alleen in de opera voelt hij zich thuis, maar ook in het oratorium, de liedkunst èn in de lichte muziek. Zo geeft hij recitals in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen en de Tonhalle in Zürich. Thomas Oliemans werd in 1977 te Amsterdam geboren. Op zesjarige leeftijd begon hij met vioolles. In Bilthoven volgde hij zangles bij de zangeres Eugenie Ditewig en in 1993, won hij het Concours de la Chanson, georganiseerd door de Alliance Française. Als jongste finalist ooit, vijftien jaar, begeleidde hij toen zichzelf aan de piano.In 1995 was Oliemans winnaar van het Prinses Christina Concours. Aan het conservatorium van Amsterdam studeerde hij bij Margreet Honig en daarna vervolgde hij zijn studie bij de bas-bariton Robert Holl, de Italiaanse bariton Elio Battaglia, en de Duitsers tenor Dieter Müller, bariton Dietrich Fischer-Dieskau, mezzosopraan Christa Ludwig en sopraan Edda Moser. Onder leiding van dirigent Aldert Vermeulen maakte Thomas Oliemans, samen met de Nationale Reisopera, in 2002, zijn operadebuut in de rol van Vader in de opera Pollicino van Hans Werner Henze. Daarnaast ontvangt hij de Prix Pierre Bernac van de Academie Internationale de Musique Maurice Ravel.Oliemans maakte in 2005, zijn debuut in Salzburg tijdens het Salzburg Festival als Gonsalvo in “Die Gezeichneten” van Franz Schreker, onder leiding van Kent Nagano. Een jaar later volgden meerdere openbare optredens, zoals in de rol van Papageno in “Die Zauberflöte” met de opera van Nantes en Angers, en in de rol van Guglielmo in “Così fan tutte”, met de Opéra de Genève. In Mulhouse (Frankrijk) zong Oliemans de suite uit de opera “Der Sturm” van Frank Martin. In 2013, won Oliemans de Prix d’Amis voor zijn rol van Papageno. Deze productie van de Nederlandse Opera werd geregisseerd door de Britse acteur en schrijver Simon McBurney. In 2014 zong hij tijdens het Holland Festival, de rol van Robbert in de première van de opera “Laika” van componist Martijn Padding op een libretto van P.F. Thomése. Samen met Eva-Maria Westbroek was Oliemans in 2016, in de rol van Lescaut te zien in de opera “Manon Lescaut’” bij De Nationale Opera en in 2019, zong hij de rol van Don Alfonso in Mozarts “Cosi Fan Tutte” bij De Nationale Opera.Franse chansons zijn bariton Thomas Oliemans met de paplepel ingegoten. Onder andere via een krakerige autoradio of een cassettebandje veel te lang zittend op de achterbank onderweg naar Vendée of Dordogne. Hij begon ze zelf op gehoor op de piano na te spelen en puur fonetisch na te zingen. Bij vrijwel elke ontwikkeling die Thomas Oliemans muzikaal doormaakte, bleek het chanson te zijn meegegroeid. Op deze cd zingt hij ze in opvallend mooie arrangementen van Wijnand van Klaveren, Gérard Daguerre, Bob Zimmermann, Bert van den Brink en Leonard Evers.Amsterdam Sinfonietta en Thomas Oliemans hebben al gedurende lange tijd een sterke band. De afgelopen jaren is Thomas Oliemans bij het orkest te gast geweest met klassiek repertoire. Totdat hij op een avond achter de piano Que reste-t-il de nos amours van Charles Trenet zong. Op dat moment werd het idee geboren om met elkaar een project op te zetten rond het Franse lied. Artistieke nieuwsgierigheid zit Amsterdam Sinfonietta in het bloed en heeft tot talrijke bijzondere projecten geleid, zoals nu ook het album ‘Formidable! (French Chansons)’. De uitvoerders zijn Thomas Oliemans, zang & piano, Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson, viool & leiding, Bert van den Brink (accordeon, piano), Ruben Drenth (trompet, bugel) en Jens Meijer (drums).Tracklist:

César Franck: Variations symphoniques

Hubert Giraud: Sous le ciel de Paris

Charles Trenet: Boum!

Charles Trenet: La mer

Charles Aznavour: Formidable! / For me formidable

Claude Debussy: Andantino from String Quartet

Michel Legrand: Les Parapluies de Cherbourg (Je ne pourrai jamais vivre sans toi)Michel Legrand: Les moulins de mon coeur

Barbara: L’île aux mimosas

Barbara: Dis, quand reviendras-tu?

Gilbert Bécaud: Et maintenant

Jacques Brel: Mathilde

Jacques Brel: Mon enfance 

Gabriel Fauré: Prélude from Suite ‘Pelléas et Mélisande’

Jacques Brel: Les prénoms de Paris

Joseph Kosma: Les feuilles mortesFormidable! Tournee

Donderdag 25.11.2021 18:30

TivoliVredenburg Grote Zaal, Utrecht

Donderdag 25.11.2021 21:00

TivoliVredenburg Grote Zaal, Utrecht

Zondag 28.11.2021 14:30

Wilminktheater PAY Zaal, Enschede

Dinsdag 30.11.2021 20:15

De Doelen Grote Zaal, Rotterdam

Woensdag 01.12.2021 20:00

Musis Muzenzaal, Arnhem

Donderdag 02.12.2021 20:15

Stadsgehoorzaal Grote Zaal, Leiden

Zaterdag 04.12.2021 18:30

Muziekgebouw aan ’t IJ Grote Zaal, Amsterdam

Zaterdag 04.12.2021 21:00

Muziekgebouw aan ‘t IJ Grote Zaal, Amsterdam

Woensdag 08.12.2021 20:30

Concertzaal TilburgFormidable! Thomas Oliemans French chansons Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson cd Channel classics CCS 43321

https://www.stretto.be/2021/09/16/ma-france-chansons-symphoniques-en-quelques-mots-damour-door-philippe-elan-2-charmante-cds-op-het-label-challenge-classics/

https://www.stretto.be/2017/04/06/saint-germain-des-pres-franse-chansons/