Mieke Bouma “Leren dansen met de draak, Mythen en verhalen over omgaan met een crisis”, een uitgave van Balans.

In dit veelzijdig en inspirerend boek onderzoekt Mieke Bouma oude mythen en klassieke verhalen en beschrijft welke verrassende inzichten en wezenlijke hulp we erin kunnen ontdekken om sterker en bewuster uit een crisis te komen. Het is een boek waarin klassieke verhalen uit de hele wereld verbonden worden met de universeel menselijke zoektocht naar zingeving.Een crisis komt altijd ongelegen. Het is lastig, pijnlijk, soms zelfs onverdraaglijk als alles ineens anders wordt en een nieuwe, onzekere periode aanbreekt. Dat roept onmacht, verdriet en verzet op. Maar tegenspoed en ellende komen in ieder mensenleven voor. Juist op de moeilijkste momenten leren we onszelf beter kennen. Tijdens een crisis zijn we kwetsbaar en onzeker, maar ook ontvankelijker, waardoor er ineens van alles mogelijk is. Precies dat gegeven vormt de kern van de vele mythen en verhalen die mensen elkaar door de eeuwen heen hebben verteld. Op allerlei manieren laten de helden en heldinnen uit die verhalen ons zien dat de rampen die ons overkomen geen straffen zijn, maar eerder ‘oproepen’ om iets nieuws in onszelf te ontdekken.Op allerlei manieren laten de helden en heldinnen uit die verhalen ons zien dat de rampen die ons overkomen geen straffen zijn, maar eerder ‘oproepen’ om iets nieuws in onszelf te ontdekken. Hoe kunnen we leren dansen met de draak? Durven we hem recht aan te kijken, hem te leren kennen? In dit veelzijdige en inspirerende boek onderzoekt Mieke Bouma oude mythen en verhalen en beschrijft welke richtingaanwijzers we erin kunnen ontdekken om – juist nu – sterker en bewuster uit de crisis te komen. Leren dansen met de draak biedt verrassende inzichten en wezenlijke hulp door klassieke verhalen uit de hele wereld te verbinden met de universeel menselijke zoektocht naar zingeving.U leest o.a. over Hekate, Michaël en de draak, Solvej, de godin Benten, Belle en het beest, Theseus en Ariadne, Odysseus, Job, Jonas, Siddhartha, Demeter en Persephone, Inanna en Ereshkigal, Orpheus en Eurydice, Medea, Kali en het demonenleger, Amor en Psyche, Tony Vaccaro, rabbi Zushya, Osiris, Pythia en Oedipus. Wat kunnen we leren van die verhalen en de vele helden en heldinnen die we erin aantreffen en die ons zijn voorgegaan? Welke richtingaanwijzers vinden we? Kunnen deze verhalen ons antwoord geven op vragen als: Hoe overleven we een crisis? Wat is de beste strategie? Welke patronen hebben geleid tot de situatie die pijn doet of verdriet en angst veroorzaakt? Waar moeten we mee stoppen, wat moeten we omarmen? Wat wil zich ontwikkelen? Hoe houden we vol? Hoe blijven we vertrouwen? Kortom: hoe vinden we de weg uit het donkere bos?”

“Voor dit boek”, zo lezen we, “herlas ik tal van oude mythen en verhalen met de onderzoeksvraag in mijn achterhoofd wat deze verhalen ons vertellen over problemen in ons leven; welke richtingaanwijzers kunnen we erin ontdekken om úít de crisis te komen en de zo noodzakelijke transformatie te ondergaan. Ik herlas – in de coronaperiode – de Odyssee van Homerus, de mythe van Amor en Psyche, het verhaal van Siddhartha Gautama en vergeleek ze met andere bekende verhalen zoals het verhaal van Job, Jonas in de walvis, Orpheus en Euridice, de mythe van Innanna en Ereshkigal, De Kleine Zeemeermin… op zoek naar sleutels en aanwijzingen. Kenmerkend in al die verhalen is dat er altijd een moment komt waarop alles verloren lijkt. Hoe komen we hieruit? Eerst is er een impasse, een niet-weten. En dan gebeurt er iets… de hoofdpersoon boort iets aan in zichzelf, er komt goddelijke hulp, de schat wordt gevonden en het verhaal keert zich ten goede (of niet, maar dan hebben we te maken met een tragedie, waar we ook weer inzichten uit op kunnen doen).”Mieke Bouma is dramaturg en scenarioschrijver voor filmproducties en televisieseries en is oprichter van de Storytelling Academy. Ze was docent aan de Theaterschool in Amsterdam en scenarioschrijver voor toneel, film en televisie. Ze geeft trainingen en workshops en coacht in het creatieve proces. Eerder publiceerde zij Storytelling in 12 stappen, Waarom de heks in de oven verdween, Het verhaal van je leven en Schrijf je levensverhaal.

Mieke Bouma Leren dansen met de draak Mythen en verhalen over omgaan met een crisis 256 bladz. uitg. Balans ISBN 9789463821643

https://www.stretto.be/2020/12/03/jo-claes-dubbelgangers-tegenhangers-parallelle-verhalen-in-bijbel-en-klassieke-mythologie-een-magnifieke-uitgave-van-sterck-de-vreese/