Loek Dijkman, Klankenliefde, Verhalen over liefde en muziek”, een inspirerende uitgave van Waanders.

Loek Dijkman schreef inspirerende verhalen over diverse, fictieve personages, wier verhalen, interesses en passies, in verband worden gebracht met aspecten van het universum van de klassieke muziek, geïllustreerd door treffende en passende muziekvoorbeelden.

De hoofdpersonen in deze 16 verhalen zijn vaak eenlingen, maar met iets bijzonders, dat glans geeft aan hun leven. Soms is dat de uitoefening van hun vak, soms is het de liefde voor de natuur, maar altijd is dat muziek, klassieke muziek wel te verstaan. Want, muziek speelt een heel belangrijke rol in hun leven. Muziek waarmee diepste gevoelens gevoeld kunnen worden en die de gevoelens van de hoofdpersonen op een ultieme manier vertolkt, waar woorden uiteindelijk toch tekortschieten.De verhalen zijn o.a. “Psyche en Eros”, over een verpleegster, “Stilte”, over een klokkenmaker, “De alt”, over een violist, “Clara”, over een pianostemmer en  de voorliefde van haar vader voor de pianiste, Clara Haskil (foto), “het mondstuk”, over de hoornist, “Caroline”, over een boswachter, “wind”, over een orgelbouwer, “sigaren en parfum”, over een kleermaker, en “Nachleben in Wien”, over een steenhouwer, die werkt aan de restauratie van het Beethoven monument (Grabmale) op het Zentralfriedhof in Wenen. De persoonlijke geschiedenissen van de hoofdfiguren en hun ‘niche-ambachten’ zijn met liefde en oog voor detail geschreven. De historische feiten en de bijbehorende muziek, verrijken de verhalen.Bij “Psyche en Eros” bv. hoort u “Psyché”, het symfonisch gedicht uit 1887, van César Franck, bij “De alt”, o.m. over Kathleen Ferrier, hoort u muziek van Bach, Brahms en Telemann, bij “Clara”, het verhaal over Schimmel, Erard en andere pianomerken, pianosonaten van Schubert, bij “Stilte” hoort dan weer muziek van Ligeti, Chopin en John Cage, bij “Het mondstuk”, over een hoornist, komt muziek uit symfonieën van Mahler en uiteraard, Anton Bruckner, en bij “Nachleben in Wien”, komt muziek van Ludwig van Beethoven. Een aanrader. Achteraan het boek vind u de lijst van de muziek in de verhalen. De afspeellijst van de muziek en de door de schrijver, Loek Dijkman, ingesproken verhalen, vindt u op www.klankenliefde.nl

L.Th.L. (Loek) Dijkman (°1942) is een Nederlandse zakenman, die voor zijn inzet voor de cultuur, een Zilveren Anjer heeft ontvangen. In 1988 bracht hij zijn bezit, inclusief zijn ondernemingen, onder in de door hem opgerichte Stichting Utopa. Loek Dijkman was trouwens van 1988 tot eind 2019, voorzitter van Stichting Utopa. Sinds november 2019 is hij vicevoorzitter. Eerder publiceerde hij o.a. “Dood en leven” en “Zo zie ik mijzelf”.Loek Dijkman Klankenliefde Verhalen over liefde en muziek 232 bladz. uitg. Waanders EAN 9789462623507