“Stagioni d’amore, Madrigali by Marini, Rovetta & Valentini”, door Hana Blažiková en BernVocal o.l.v. Fritz Krämer, op het label  Passacaille. Magistraal!

Van de ontluikende bloesems van de eerste liefde en het vuur van de passie, tot gevoelens die wegkwijnen en vervagen. Deze 4 “seizoenen van liefde” vormen het overkoepelend thema van dit magnifiek programma. Ontdek op deze cd, madrigali-concertati van drie opmerkelijke leden van de Venetiaanse Barokschool, Biagio Marini (1594-1663), Giovanni Rovetta (ca.1595-1668) en Giovanni Valentini (ca.1582-1649).Het madrigaal, gecomponeerd voor het hof en andere opdrachtgevers, was in de overgang van de renaissance naar de vroeg barok, het ultiem wereldlijk lied. Het genre bereikte zijn hoogtepunt met de technische en expressieve innovaties in de opeenvolgende boeken met madrigalen van Claudio Monteverdi. De madrigalen op deze opname illustreren de nieuwe muzikale esthetiek van affetti en de seizoenen van de natuur worden weerspiegeld door de stadia van liefde, die de lyrische held ervaart. De steeds veranderende vocale en instrumentale krachten van maximaal zes zangers en zeven instrumentalisten, geven op een kleurrijke wijze, afwisseling aan het programma, dat vordert van lente, zomer en herfst naar de winter, doorheen de seizoenen van de liefde.De Venetiaanse School werd in 1527, opgericht door de Vlaamse polyfonist, Adriaan Willaert (foto). Hij was nl. vanaf 1527, tot aan zijn overlijden in 1562, kapelmeester van de San Marco-basiliek in Venetië. De latere, Venetiaanse School had een grote invloed op de vroege barokmuziek in heel Europa. Vooral uit Duitsland kwamen veel componisten naar Venetië om er les te volgen. De bekendste was Heinrich Schütz. Hij was er leerling van Giovanni Gabrieli.Biagio Marini werd geboren in Brescia. Mogelijk heeft hij gestudeerd bij zijn oom, Giacinto Bondioli (1596–1636), de componist van het convento de’ PP. Predicatori di S. Domenico in Venetië. Marini’s werken werden gedrukt en werden bijgevolg invloedrijk in de hele Europese muziekwereld. Hij reisde zijn hele leven, en bekleedde posten in Brussel, meer dan dertig jaar in Neuburg an der Donau, Düsseldorf en Venetië, en behoorde tot het ensemble van Monteverdi in de San Marco. Hij overleed in Venetië. Hoewel hij zowel instrumentale als vocale muziek componeerde, is hij bekend om zijn vernieuwende instrumentale composities. Ten minste een deel van zijn productie, is helaas verloren gegaan, maar dat wat overleeft, vertoont zijn inventiviteit, lyrische vaardigheid en harmonische durf. Naast zijn werken voor viool, componeerde hij voor cornet, dulciaan en sackbut. Na zijn “Le Lagrime d’Erminia in Stile Recitativo” voor solo zang en basso continuo, volgen op deze cd, 16 (4 x 4) prachtige madrigalen, verbonden aan elk van de 4 seizoenen.Giovanni Rovetta, mogelijk geboren in Venetië, was een Italiaanse componist, instrumentalist en zanger, die in de schaduw van Monteverdi werkte, van wie hij waarschijnlijk een leerling was. Net als zijn vader, Giacomo, die violist was, begon Giovanni’s carrière vanaf het einde van 1614, in de San Marco in Venetië. Daar volgde hij nl. in 1630, Alessandro Grandi op als assistent-maestro. Grandi was het slachtoffer geworden van de beruchte pestplaag. Na het overlijden van Claudio Monteverdi in 1643, werd hij benoemd tot maestro tot aan zijn overlijden in 1668. Zijn oeuvre bestond voornamelijk uit motetten, missen en psalmen met instrumenten (concertati), en drie boeken madrigalen voor verschillende bezettingen.Giovanni Valentini was componist, dichter en een klaviervirtuoos. Overschaduwd door zijn tijdgenoten, Claudio Monteverdi en Heinrich Schütz, is Valentini vandaag praktisch vergeten, hoewel hij een van de meest prestigieuze muzikale functies van zijn tijd bekleedde. Hij was nl. hoforganist en kapelmeester van de muziek minnende keizers (foto’s), Ferdinand II. in Graz en Ferdinand III. in Wenen. Hij componeerde missen, madrigalen en motetten, maar wordt het best herinnerd als de leraar (in Wenen), van de componist en organist, Johann Kaspar Kerll (1627-1693).De schitterende, vocale solisten zijn 2 leden van het befaamd Tiburtina Ensemble, Hana Blažiková en Barbora Kabátková, sopraan, Jan Börner, alt, Michael Feyfar en Raphael Höhn, tenor, en Markus Flaig, bas. Zij worden begeleid door een ensemble van 2 violen, altviool, 2 gamba’s en violone, theorbe, klavecimbel en orgel. De teksten kan u volgen in het bijbehorend bekje. Een verrijking!Fritz Krämer studeerde directie, musicologie en filosofie in Hamburg, Heidelberg en Bern en volgde masterclasses bij onder meer Frieder Bernius, Mark Tucker en David Roblou en Philippe Herreweghe. In Hamburg richtte hij als dirigent en artistiek leider, het Collegium Vocale Hamburg op. BernVocal is Berns professioneel vocaal ensemble voor oude muziek, opgericht in 2013. Onder de leden bevinden zich internationaal bekende solisten als Miriam Feuersinger, Dominik Wörner, Marie Lys, Peter Kooij, Hana Blažíková en Kai Wessel. Het ensemble werkt onder meer samen met Maurice Steger, Sebastian Wienand, de Camerata Bern, Enrico Onofri, de Friday Academy, Václav Luks en Vital Julian Frey.Tracklist:

1.Marini: Le Lagrime d’Erminia : Senza tancredi viva

Primavera:

2.Marini: Balletto secondo à 3 e à 4, Op. 22 No. 2: I. Entrata grave

3.Rovetta: Venga dal ciel migliore

4.Marini: Augelino volante

5.Valentini: Ecco maggio seren

Estate:

6.Marini: Balletto secondo à 3 e à 4, Op. 22 No. 2: II. Balletto allegro

7.Valentini: Fra bianchi gigli e fra vermiglie rose

8.Marini: Balletto secondo à 3 e à 4, Op. 22 No. 2: III. Gagliard

9.Marini : Ridon la piagge

Autunno :

10.Rovetta: Voi partite, crudele, ah voi partite?

11.Marini: Donna mi chiami

12.Marini: Balletto secondo à 3 e à 4, Op. 22 No. 2: IV. Corrente

13.Marini: Tu pur partisti

Inverno :

14.Marini: Marini: Torna l’inverno, frigido

15.Marini: Tirinto moi

16.Rovetta: Tutto lieto cantai, benigno Amore

17.Balletto secondo à 3 e à 4, Op. 22 No. 2: V. Pretirata

Stagioni d’amore Madrigali by Marini, Rovetta & Valentini Hana Blažiková BernVocal Fritz Krämer cd Passacaille PAS1110

https://www.stretto.be/2021/09/30/simon-brixi-magnificat-door-hana-blazikova-soprano-jaromir-nosek-bass-hipocondria-ensemble-o-l-v-jan-hadek-op-het-label-supraphon/

https://www.stretto.be/2021/05/05/paradisi-porte-hans-memlings-angelic-concert-door-tiburtina-ensemble-de-sopraan-barbora-kabatkova-en-oltremontano-o-l-v-wim-becu-op-het-label-accent-prachtig/

https://www.stretto.be/2021/05/21/jistebnicky-kancional-sound-of-the-bohemian-pre-reformation-door-tiburtina-ensemble-o-l-v-barbora-kabatkova-op-het-label-supraphon-heel-bijzonder/