Anneleen Lenaerts, “Vienna Stories”, op het label Warner Classics. De magie en charme van de harp.

Wenen, de stad van de muziek. Voor de soloharpiste, Anneleen Lenaerts, wordt het geassocieerd met heel specifieke melodieën. De selectie werken op haar nieuwe cd, “Vienna Stories”, weerspiegelt haar muzikaal leven bij de Wiener Philharmoniker, een van ’s werelds beste orkesten. “De werelden van opera en symfonie versmelten volledig in het dagelijks leven in Wenen”, vertelt Anneleen Lenaerts. “Met dit album wil ik het publiek meenemen op een prachtige orkestreis met mijn harp.” De cd verschijnt op 19 november.De Belgische harpiste, Anneleen Lenaerts, woont nu precies tien jaar in Wenen. Als lid van een van de beste orkesten ter wereld, de Wiener Philharmoniker, reisde ze meerdere keren de wereld rond, speelde ze in de prachtigste concertzalen en herhaaldelijk in de opera. Maar, thuis in Wenen, versmelten de werelden van opera en concertzaal in haar dagelijks leven en zo ontstond dit inmiddels vierde album op Warner Classics.De harpiste viert een heel persoonlijk jubileum met “Vienna Stories”. Op de cd staan o.a. het symfonisch gedicht, “Les Préludes” van Liszt, dat ze speelde onder leiding van Riccardo Muti, of “Moldau” van Smetana, onder Daniel Barenboim. Anneleen Lenaerts werkt nl. niet alleen met de Wiener Philharmoniker, maar ook met het orkest van de Wiener Staatsoper en heeft dus een bijzondere band met opera. De harpiste componeerde zelfs zelf een fantasie op Puccini’s La Bohème voor Vienna Stories. Voor Anneleen Lenaerts is Puccini nl. een van de belangrijkste operacomponisten, “Ik denk dat hij de componist was die wist hoe hij de harp het beste kon gebruiken. Hij kon het instrument een heel eigen, prominente rol in zijn werken geven.”In twee typisch Weense werken, een wals uit Richard Strauss’ Rosenkavalier en An der schönen, blauen Donau, wordt ze begeleid door de concertmeester van de Wiener Philharmoniker, Rainer Honeck, en andere collega’s uit het orkest, Benjamin Morrison, viool, Gerhard Marschner, altviool, Raphael Flieder, cello en Michael Bladerer, contrabas. De arrangementen voor harp en strijkers, werden speciaal voor deze cd gemaakt door haar broer, Wouter, die naast componist, ook pianist en dirigent is. Jawel, Anneleen is niet alleen professioneel omringd door muziek, maar ook via haar familie. Ze deelt nu enkele van deze muzikale ervaringen en herinneringen via “Vienna Stories”. Wouter Lenaerts (°1981) (foto) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en werd vijfmaal Meester in de Muziek. Hij studeerde piano bij Boyan Vodenitcharov en Muziekschriftuur (Harmonieleer, Contrapunt en Fuga) in de klas van Rafael D’Haene. HaFaBra-directie volgde hij bij Norbert Nozy en tijdens zijn examenconcert met het Groot Harmonieorkest van de Belgische Gidsen, dirigeerde hij onder meer zijn eigen werk Niflheim voor symfonisch blaasorkest. In de richting Compositie bij Rafael D’Haene, studeerde hij af met “Lettres Oubliées” voor symfonisch orkest. Ditzelfde werk creëerde hij bovendien zelf met het Kauno Miesto Sinfoninis Orkestras in Litouwen tijdens het eindexamen Symfonische Orkestdirectie bij Silveer Van den Broeck en Ronald Zollman. Voor zijn verdienstelijke studies aan dit conservatorium werd hij meermaals bekroond met prijzen. Sedert 2004 doceert Wouter Lenaerts zelf Muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel“Wenen is mijn muzikale inspiratiebron, de stad heeft me gemaakt tot de harpiste die ik nu ben”, zegt Anneleen Lenaerts, “daarom koos ik voor werken die me herinneren aan onvergetelijke muzikale momenten en optredens in Wenen.” Magistraal!Aanstaande concerten van Anneleen Lenaerts in België:

14.11.2021 Lier, Jezuïetenkerk

18.11.2021 Antwerpen, Elisabethzaal

19.11.2021 Antwerpen, Elisabethzaal

20.11.2021 Antwerpen, ElisabethzaalTracklist:

Dvorak: song to the moon from rusalka, op.114 act 1

Smetana: vlatva (Moldau) from ma vlast

Wagner: walthers preislied from Die Meistersinger, wwv 96

Zabel: fantasy on themes from faust by charles gounod op.12

Liszt: les preludes, s97 part 1

Liszt: les preludes, s97 part 2

Lenaerts: fantasy on la boheme by puccini, part 1

Lenaerts: fantasy on la boheme by puccini, part 2

Tchaikovsky/walter-kuhne: fantasy on a theme from Yevgeny Onegin

Strauss: walzer from der rosenkavalier, trv 227d nr.5

Strauss ii: An der schonen, blauen donau (walzer) op.314

Anneleen Lenaerts Vienna Stories cd Warner Classics 9029660797