“Dvořák, The complete Piano Works” door Ivo Kahanek, op het label Supraphon. Authentiek en bezield. Top!

Antonín Dvořák behoeft geen introductie. Maar hoe bekend is zijn pianomuziek? Zijn Pianoconcerto heeft onlangs een zekere mate van hernieuwde belangstelling genoten, maar Dvořáks stukken voor piano solo zijn over het algemeen een onontgonnen landschap, zelfs voor de meeste pianisten en musicologen.Toegegeven, Dvořáks pianomuziek bezit niet de heerschappij en fijn genuanceerde emotionaliteit van Chopin, of de indrukwekkende virtuositeit van Liszt. Net zoals hij deed in zijn hele oeuvre, concentreerde Antonín Dvořák zich eerder op tedere intieme lyriek en componeerde hij gevoelige miniaturen. Deze nieuwe box met 4 cd’s omvat cycli (Silhouetten, Poetic Moods en de Suite in A majeur, gecomponeerd in de VS, waar Dvořák zelf veel waarde aan hechtte), occasionele stukken, evenals verschillende, voor het eerst opgenomen, onbekende werken. Eén daarvan is de polka Vergeet-mij-nietje, Dvořáks eerste overgebleven miniatuur, gecomponeerd toen hij nog maar 14 jaar oud was. Jawel, Dvoraks pianowerken bieden een kostbaar inzicht in de overvloedige wereld van de ziel van de componist.In vergelijking met zijn 9 grandioze symfonieën, zijn Celloconcerto en bepaalde van zijn kamermuziek, leiden de pianowerken van Antonín Dvořák helaas een eerder schimmig bestaan. In feite componeerde hij maar af en toe eens voor piano solo, en dan nog meestal op aanraden van buitenaf. Toch beheerste hij het magisch klavierinstrument zelf zo goed, dat hij in sommige van zijn kamermuziekwerken, de niet zo makkelijke pianopartijen, zelf kon spelen. Dvořák was echter geen virtuoos zoals zijn landgenoot Smetana of zijn grote tijdgenoot en vriend, Johannes Brahms. Dvoraks pianowerken zijn wel virtuoos, maar op een sympathieke, persoonlijke en heel intieme manier. Ze imponeren door hun melodische vindingrijkheid en introverte poëzie. Uit deze opname blijkt dat de jonge Tsjechische pianist Ivo Kahánek, dé ideale pleitbezorger is van dit tot nu toe weinig bekend onderdeel van het oeuvre van de componist, een onderdeel vol ontdekkingen en tal van verrassingen.De Tsjechische pianist, Ivo Kahanek (°1979) (foto’s) won in 2004 de Praagse internationale muziekwedstrijd en won ook prijzen op andere toonaangevende, internationale pianowedstrijden (Maria Canals Wedstrijd in Barcelona, Vendome Prijs in Wenen, Fryderyk Chopin internationale pianowedstrijd in Marienbad, Concertino Praga). Na zijn succesvol debuut op het Beethovenfest in Bonn en het Praags Lentefestival, werd hij door de BBC uitgenodigd om op te treden op de BBC Proms met het BBC Symphony Orchestra onder zijn chef-dirigent, Jiří Bělohlávek. Hij treedt ook regelmatig op met het Tsjechisch Filharmonisch Orkest en zijn chef-dirigent Zdeněk Mácal, en speelde met het WDR Orchestra Keulen, het Tsjechisch Radio Symfonie Orkest en vele andere.In 2007 bracht Kahánek twee cd’s uit met muziek van Janáček, Martinů, Klein en Kabeláč en tekende bijgevolg een driejarig contract met Supraphon Music. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met de Tsjechische radio en televisie. Ivo Kahánek, die afstudeerde aan de Academie voor uitvoerende kunsten in Praag bij Ivan Klánský, volgde ook een semester de cursus Advanced Instrumental Studies aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij Ronan O’Hora. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Karl-Heinz Kämmerling, Christian Zacharias, Alicia de Larocha, Imogen Cooper, Peter Frankl.

Inhoud:

Album Leaf in E flat, B158

Dumka and Furiant Op. 12

Dumka in D minor, Op. 35

Eclogues (4), Op. 56

Forget-me-not Polka, Op. sine B1

Four Album Leaves, B109

Furiants (2), Op. 42

Humoresque in F sharp major, B138

Humoresques, Op. 101

Impromptu in D minor, B129

Mazurkas (6), Op. 56

Minuets (2), Op.28Moderato in A, B116

Piano Pieces, Op. 52

Poetic Tone Pictures, Op. 85

Polka in E major, B3

Polka per pedes

Question, B128a

Scottish Dances, Op. 41

Silhouettes, Op. 8

Suite, Op. 98

Theme and Variations in A flat major, Op. 36

Two Little Pearls, B156

Two Piano Pieces, Op. posth, B. 188

Waltzes, Op. 54

Dvořák The complete Piano Works Ivo Kahanek 4 cd Supraphon SU42992

https://www.stretto.be/2019/10/18/dvorak-martinu-piano-concertos-door-ivo-kahanek-en-de-bamberger-symphoniker-o-l-v-jakub-hrusa-op-het-label-supraphon-een-niet-te-missen-ontdekking/