“Francesco Rasi, La cetra di sette corde”, door Riccardo Pisani en Ensemble Arte Musica o.l.v. Francesco Cera, op het label Arcana. Een ontdekking!

Deze eerste opname, volledig gewijd aan Francesco Rasi, wordt uitgebracht ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van Rasi’s overlijden op 30 november 1621. Deze eerste vertolker van Monteverdi’s Orfeo, was een verbazingwekkende tenor en dichter, bekend bij alle hoven van Italië en Europa.Francesco Rasi (1574-1621), geboren in Arezzo, was componist, zanger (tenor), chitarrone-speler en dichter. Hij studeerde aan de Universiteit van Pisa en in 1594 studeerde hij bij Giulio Caccini. Mogelijk was hij in het gevolg van Carlo Gesualdo toen hij in 1594, naar Ferrara ging voor zijn huwelijk. In 1598 trad hij toe tot het hof van hertog Vincenzo I in Mantua (foto) en diende waarschijnlijk de rest van zijn leven de familie Gonzaga, waarmee hij door heel Italië en zelfs tot in Polen reisde. Hij zong in de eerste uitvoeringen van Jacopo Peri ’s “Euridice” en Caccini’s “Il rapimento di Cefalo” in 1600. In 1607 creëerde hij de titelrol in Monteverdi ’s “Orfeo”, en zong in 1608 in de eerste uitvoeringen “La Dafne” van Marco da Gagliano.In 1610 werden Rasi en zijn handlangers in Toscane veroordeeld om opgehangen en gevierendeeld te worden voor de moord op de dienaar van zijn stiefmoeder en de poging tot moord op zijn stiefmoeder. Vanwege de bescherming van de familie Gonzaga ontsnapte hij en zijn straf werd uiteindelijk nietig verklaard met de afspraak dat hij nooit meer zou terugkeren naar Arezzo. Hij componeerde de opera, Cibele, ed Ati” (helaas verloren) en publiceerde poëzie, onder meer in de bloemlezing “La cetra di sette corde”, en melodieën in de stijl van Caccini voor de bloemlezingen “Vaghezze di musica” (1608) en “Madrigali” (1610). Bijna al deze zijn geschreven voor tenorstem, wat suggereert dat ze zijn geschreven om Rasi’s eigen vaardigheid als zanger te laten horen. De stukken op de cd, op teksten van Petrarca, Guarini, Chiabrera en Rasi zelf, waaronder tien wereldpremières, zijn ontleend aan de “Vaghezze di Musica” en de “Madrigali”.De tenor, Riccardo Pisani (foto), verkent hun buitengewone poëtische en muzikale kracht, in een caleidoscoop van affecten verdeeld over de zeven ‘snaren van de lier’. Hij wordt begeleid door het Ensemble Arte Musica, onder leiding van de klavecinist, Francesco Cera. Beiden werken nl. al jaren samen om het Italiaans vocaal repertoire van de 17de eeuw te herontdekken. Op de cd staat werk van Giovan Battista Ferrini (1601-1674), Girolamo Frescobaldi (1583-1643), Johannes Hieronymous Kapsberger (1580-1651), Giovanni de Macque (1548-1614), Ascanio Mayone (1565-1627) en Francesco Rasi (1574-1621). De solisten zijn Francesco Cera, Riccardo Pisani, Giovanni Bellini, Silvia De Maria en Chiara Granata.

Tracklist :

-Francesco Rasi (1574 – 1621):

Il pianto d’Orfeo: Indarno Febo

Anonymous: Aria di Fiorenza

-Francesco Rasi:

Filli mia, Filli dolce

Un guardo, ohimè

Occhi sempre sereni-Giovanni de Macque (1548 – 1614):

6Canzona Seconda

Francesco Rasi:

Canzoniere: S’una fede amorosa

Cor mio, mentre vi miro

Hor ch’a noi rimena

Giovan Battista Ferrini (1601 – 1674):

Ballo di Mantova

-Francesco Rasi:

Filli, deh mira

Ahi, fuggitivo ben-Giovanni Girolamo Kapsberger (1580 – 1651):

Toccata Seconda

-Francesco Rasi:

Nell’altrui braccia

Deh, come in un momento

Scherzi: Schiera d’aspri martiri

Anonymous:

Aria di Romanesca

-Francesco Rasi:

Ferma Tersilla mia

Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643):

Canzona detta “La Tromboncina”-Francesco Rasi:

O rimembranza amara

Sento l’antica fiamma

I trionfi: Or so come da sé

-Ascanio Maione (1570 – 1627):

Toccata Quarta

-Francesco Rasi:

O pura, o chiara stella

O che felice giorno

Francesco Rasi La cetra di sette corde Riccardo Pisani, Ensemble Arte Musica Francesco Cera cd Arcana A492

https://www.stretto.be/2019/03/25/le-nuove-musiche-van-caccini-door-het-ensemble-ricercare-antico-en-tenor-riccardo-pisani-een-bijzonder-mooie-cd-op-het-label-briljant-classics/