Benoît Clerc, “David Bowie compleet, Het verhaal van de 456 songs”, nu in het Nederlands, uitgegeven door wbooks. Monumentaal!

Van zijn eerste singles onder de naam David Jones in 1964, tot zijn testamentalbum, “Blackstar”, uitgebracht twee dagen voor zijn overlijden op 10 januari 2016, onthult “David Bowie compleet”, verdeeld over meer dan 600, rijkelijk geïllustreerde bladzijden, alle geheimen die verborgen waren in de albums van Bowie. Dit monumentaal boek verschijnt ter gelegenheid van zijn 75ste geboortedag, op 8 januari 2022.Ziggy Stardust, Halloween Jack, The Thin White Duke of Nathan Adler, als David Bowie (1947-2016) zich wist te verschuilen achter de vele personages, die hem tot de kameleon van de Britse pop maakten, kende de hele wereld zijn tijdloze hits. Van “Space Oddity” tot “Changes”, van “Young Americans” tot “Heroes”, of van “Let’s Dance” tot “Absolute Beginners”, had en heeft iedereen wel een herinnering aan één van zijn nummers. Als meester in het verbergen van verwijzingen in soms toegankelijke, soms ondoorgrondelijke teksten, de zanger met de duizend gezichten, tekende hij voor 456 nummers waaruit zijn complete discografie bestaat. Zijn tijdgenoten altijd een stap voor, zijn opnamemethoden, evenals de keuze van zijn medewerkers (Mick Ronson, Tony Visconti, Brian Eno), bewezen zijn muzikale genialiteit.

In 1966, koos David Jones uit Brixton, een wijk in het Londense Lambeth, “David Bowie”, als artiestennaam, omdat er al een Davy Jones als zanger actief was, nl. de zanger van “The Monkees”. De achternaam Bowie ontleende hij van James Bowie, naar wiens broer, Rezin Bowie, het bowiemes genoemd werd. De zanger zag nl. een analogie in het mes en verklaarde, “It cuts both ways”.

Van “Space Oddity” tot “Lazarus”, vormde de complete discografie van de popkameleon, de muziekwereld als geen ander gedurende 50 jaar. Als een meester in zelf-enscenering, creëerde hij fictieve personages zoals Ziggy Stardust en Major Tom en maakte hij indruk op zijn fans met kleurrijke, weelderige shows. Gevormd door de invloeden van verschillende culturen, was hij als de “Chameleon of Pop”, veranderlijk, creatief en absoluut uniek.Bowie’s nummers waren net zo veranderlijk als Bowie zelf. Van het expressionistische “Heroes” tot de funky sound van “Let’s Dance” tot “China Girl”, vormde hij de muziek van de jaren ‘70 en ‘80 met zijn onmiskenbaar eigen stijl. De imposante muzikale carrière van David Bowie een superster vanaf de jaren ’80, omvatte 50 jaar en 28 studioalbums. Zijn meesterlijk vermogen om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, sprak en spreekt tot op de dag van vandaag, tot de verbeelding.“David Bowie compleet” blikt terug op alle hits en studio-opnames van dit rock- en popicoon. Met spannende inzichten wordt elk nummer aangevuld met feiten, verhalen en heel veel voorkennis, die samen, het bijna 50-jarig succesverhaal van de uitzonderlijke muzikant weer tot leven laten komen. “David Bowie compleet” ontleedt grondig elk album en elk nummer, chronologisch gerangschikt met afbeeldingen van de albumhoezen, spannende feiten en anekdotes, en met details uit de studio en de tournees, dat ooit door Bowie is uitgebracht. En dit van zijn eerste album uit 1967, tot het album “Station to Station” van de ‘Thin White Duke’, over de Berlijn-trilogie “Low”, “Heroes” en “Lodger”, tot en met zijn laatste studioalbum, “Blackstar”. Nieuwe analyses en archiefinterviews met een breed scala aan muzikanten, modellen, acteurs, producers en executives die allemaal met hem werkten, dompelen u onder in Bowie’s verleden.

Van een jonge, rusteloze muzikant in Londen tot een muzikale grootmacht die o.a. samenwerkte met Queen, Mick Jagger, Tina Turner, Nile Rodgers, Brain Eno en Iggy Pop, vertelt dit uniek boek, het resultaat van jaren onderzoek, hoe elk nummer werd geschreven, gecomponeerd en opgenomen, welke instrumenten er werden gebruikt en wie ze bespeelden. De honderden heel bijzondere foto’s van de meest visueel aantrekkelijke en herkenbare rockster uit de geschiedenis, maken van het boek een must voor elke fan van klassieke rock. Naast van “David Bowie” tot “Blackstar”, leest u in dit schitterend Bowie-portret, de ontstaansgeschiedenis van al, maar dan ook van al zijn albums en nummers. Een monumentale uitgave!Auteur en componist Benoit Clerc werkt al meer dan vijftien jaar met en rond het Frans chanson. Na meer dan 200 concerten als zanger in verschillende formaties, intervenieerde hij tussen 2012 en 2019, bij zogenaamd verre doelgroepen (penitentiaire centra, psychiatrische ziekenhuizen) om in die gesloten omgevingen te werken aan muzikale creatie. Nu is hij een componist voor televisie, reclame en film, die in 2018, zijn eigen productiebedrijf Tivoli Songs oprichtte. In die hoedanigheid werkte hij bv. samen met de zangeres, Margaux Christie, voor wie hij het nummer, “Pearl”, schreef,  “pub de Noël” van Duracell.

Benoît Clerc David Bowie compleet Het verhaal van de 456 songs 623 bladz. geïllustreerd uitg. w books ISBN 978 94 625 8453 2

https://www.stretto.be/2023/02/12/jean-michel-guesdon-philippe-margotin-bruce-springsteen-compleet-het-verhaal-van-de-344-songs-een-monumentale-uitgave-van-wbooks/

https://www.stretto.be/2020/11/26/leo-blokhuis-berlijn-muzikale-revolutie-een-uitgave-van-de-bezige-bij-grandioos/