Cynrik De Decker, “Voordat de bom viel” en “Voorbij de maan”, 2 fascinerende uitgaven van Houtekiet.

Cynrik De Decker reconstrueerde de Belgische betrokkenheid bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en schreef over een Belg, die een grote rol speelde in het ruimtevaartprogramma voor én na de maanlandingen…

75 jaar geleden ontplofte boven Hiroshima een uraniumbom. “Voordat de bom viel” belicht de Belgische betrokkenheid bij dit keerpunt in de wereldgeschiedenis. De auteur ontdekte nl. in Londen unieke archiefstukken over de leveringen van Belgisch uranium. Die vormden de basis van ‘Voordat de bom’ viel. Meermaals discussieerde o.a. Albert Einstein met Marie Curie, Werner Heisenberg en Niels Bohr in het Brusselse Hotel Métropole over nucleaire wetenschap. De wetenschappers, theoretici en experimentalisten kwamen er van 30 oktober tot 3 november 1911 samen op uitnodiging van Ernest Solvay (1838-1922).

In 1939 overtuigde de Duitse Nobelprijswinnaar, president Roosevelt, dat in de Belgische kolonie, het puurste uranium gedolven werd, en dat er werk moest worden gemaakt van een onderzoek naar een atoombom. Dat Einstein een rol speelde bij de ontwikkeling van het atoomwapen, is alom geweten. Dat die bom niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van enkele Belgen, is dat veel minder.Aan de hand van buitenlandse archiefstukken wordt in ‘Voordat de bom viel’ gereconstrueerd hoe één Belg de nodige grondstof leverde voor de atoombommen Little Boy en Fat Man. Nog twee landgenoten speelden een cruciale rol bij de totstandkoming van het dodelijkste wapen ooit. Ze verrichtten in Amerikaanse laboratoria baanbrekend onderzoek voor het Manhattan Project, het ultrageheim ontwikkelingsproject, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste atoombom voortbracht. In zijn boek reconstrueerde Cynrik De Decker dus een verbluffend stukje Belgische geschiedenis.

Toen Neil Armstrong in 1969, zijn geribbelde zool in het maanoppervlak duwde, schreef hij geschiedenis, maar een Antwerpenaar, deed dat ook. Vanuit de Kalmthoutse Heide begon Karel Bossart (foto), eind jaren ’20, nl. aan een parcours dat hem leidde tot in de Verenigde Staten, waar hij een raket ontwierp, die in 1962, een Amerikaan in een baan om de aarde bracht. Tot in de 21ste eeuw is Bossarts Atlasraket een pijler van de interplanetaire reizen, al kennen slechts weinig mensen nog zijn naam.

In “Voorbij de Maan” krijgen nog een aantal Belgen hun verdiende plaats in de historie. We ontmoeten ze in de tunnels waar de V2-raketten geassembleerd werden, als vriend van de eerste Amerikaanse en Sovjet-ruimtevaarders, als kunstenaar die een beeldje naar de maan stuurde en natuurlijk ook als astronaut. Dit boek is een geschiedenis van de ruimtevaart, verteld via boeiende Belgische karakters.

Cynrik De Decker publiceerde een dertigtal boeken over de Belgische luchtvaartgeschiedenis. In 2019 verscheen Sabena. Het turbulente verhaal van een pionier. In zijn nieuwe boek focust hij op de rol van België en de Belgen in de pioniersperiode van de ruimtevaart.

Cynrik De Decker Voordat de bom viel  232 bladz. uitg. Houtekiet 978 90 8924 847 3Cynrik De Decker Voorbij de maan België en de ruimtevaart 274 bladz. geïllustreerd Uitg. Houtekiet ISBN 978 90 8924 845 9

https://www.stretto.be/2022/05/27/tobias-hurter-het-tijdperk-van-onzekerheid-de-gouden-en-de-donkere-jaren-van-de-fysica-1895-1945-een-uitgave-van-spectrum/