Kevin Lygo, “Keizers van Constantinopel”, een prachtig geïllustreerde uitgave van Omniboek.

Keizers van Constantinopel’ van Kevin Lygo is een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van het Byzantijnse Rijk. Het is een levendige, verhalende geschiedenis van een van de grondleggers van de moderne wereld, beeldend verteld door de levens van 92 keizers.

Na de ondergang van het West-Romeinse Rijk bleef alleen het Oost-Romeinse Rijk over, dat later bekend werd als het Byzantijnse Rijk. In de late oudheid en de middeleeuwen besloeg dit keizerrijk een groot deel van het Middellands Zeegebied. De hoofdstad was Constantinopel, het huidige Istanboel. In zijn prachtig geïllustreerd boek ‘Keizers van Constantinopel’ beschrijft Kevin Lygo aan de hand van de levens van de Byzantijnse keizers, de geschiedenis van Byzantium.

Het Byzantijnse rijk was een van de meest succesvolle staten van de middeleeuwen en regeerde elfhonderd jaar lang, van de vierde tot de vijftiende eeuw, over een enorm terrein dat zich uitstrekte over Europa en West-Azië. Deze kroniek van de Byzantijnse expert Kevin Lygo brengt deze majestueuze maar turbulente periode tot leven aan de hand van de levens van zijn keizers, de opperste militaire bevelhebber, het staatshoofd en Gods vertegenwoordiger op aarde. Deze heersers, 15 dynastieën, waaronder beroemde figuren zoals Constantijn de Grote en Justinianus I, evenals meedogenloze usurpators, hebben hun stempel gedrukt op de moderne wereld met de vestiging van het oosters-orthodox christelijk geloof, de creatie van een visueel sjabloon voor christelijke kunst en de prachtige artistieke prestaties van de Hagia Sophia en de berg Athos.

Het is tevens het verhaal van de mannen en vrouwen die van de Constantijnse dynastie (306-363) tot de Palaiologosdynastie (1261-1453), de leiding hadden over veel van de fundamenten van de moderne wereld, van de oprichting van het oosters-orthodox christelijk geloof tot het prachtig artistiek erfgoed. Bepaalde dynastieën wisselden af met een niet-dynastieke usurpator zoals Jovianus, Phokas, Leo V de Armeniër en Michaël VI Stratiotikos, en tussen de Heraklidische dynastie (610-695) en de Isaurische dynastie (717-802), was er een periode van 20 jaar anarchie. De geïllustreerde biografieën dragen bij tot het verhaal van hoe Byzantium onze kunst, cultuur, religieuze overtuigingen en rechtssystemen heeft gevormd, en de rol die dit buitengewoon rijk speelde bij het stoppen van herhaalde invasies, waardoor het idee van ‘Europa’ kon bloeien.

Onder Osman I (1258-1326) werden de Turken nl. verenigd in het nieuw Ottomaans Rijk. De provincies in Azië gingen uiteindelijk alle aan de Turken verloren, terwijl de Serviërs en Bulgaren, de overgebleven gebieden in Europa veroverden. Tegen het einde van de 15de eeuw had het Ottomaans Rijk een stevige greep op Anatolië en de Balkan gekregen. Tussen 1321 en 1357 vonden er in Byzantium nl. burgeroorlogen plaats. De ene troonpretendent koos steun bij de Serviërs en de andere bij de Ottomanen. Deze strijd eindigde uiteindelijk met een directe confrontatie tussen beide partijen tijdens de Slag op het Merelveld in Zuid-Servië, in 1389. De Ottomanen wonnen de slag en maakten de Serviërs tot vazal. Met deze overwinning kregen de Turkse Ottomanen toegang tot de Balkan en Centraal-Europa. Na de Slag op het Merelveld heersten de Ottomanen over het grootste gedeelte van de Balkan. Begin van de 15de eeuw bedreigden de Turken ook het Europees grondgebied van de Byzantijnen, tot ze in 1453 uiteindelijk de hoofdstad Constantinopel veroverden. Fatih Sultan Mehmet II (1432-1481) (foto) voerde naast titels als kalief en sultan, ook die van Romeins keizer en ook zijn opvolgers zagen zichzelf als de werkelijke opvolgers van het Byzantijnse Rijk.

Doorheen deze meeslepende geschiedenis schildert Lygo, geïllustreerd met wel 180 kleurenillustraties, levendige portretten van de hele Byzantijnse cast, met verhalen over wraak, religieuze toewijding, seksuele intriges en artistieke genialiteit. Van verheven intellectuelen tot ongeletterde boeren, eunuchen en despoten, is dit een humaniserende weergave van de individuen, wiens heerschappij een diepgaande invloed had op het leven van miljoenen. Robert Peston schreef het voorwoord en Bettany Hughes schreef de inleiding. “The Emperors of Byzantium” werd vertaald door Sylvie Hoyink en Ed van Eeden.

Kevin Lygo (°1957) is een Britse televisie executive, momenteel Director of Television bij ITV. Opgeleid aan de Cranbrook School, Kent, studeerde Lygo psychologie aan de Durham University. Na het verlaten van de universiteit in 1980 was een van zijn eerste banen bij de Half-Price Theatre Ticket Booth in Leicester Square, geëxploiteerd door de Vereniging van West End Theater. Daarna was hij een van de drie stagiairs bij de BBC, naast Peter Salmon (voormalig BBC-hoofd sport) en de meermaals bekroonde filmmaker, Peter Kosminsky. Na een tweejarige stage als comedyscriptschrijver, waarin hij aan The Two Ronnies werkte, werkte Lygo freelance, onder meer aan de lancering van Terry Wogan ’s BBC1-chatshow. Lygo verliet vervolgens de televisie-industrie voor zeven jaar, waarvan hij een deel in Frankrijk doorbracht als handelaar in islamitische kunst, met een galerie in Parijs.

Overgehaald om Comic Relief te produceren, kwam hij terug naar de BBC. Daarna gaf hij opdracht voor shows als Men Behaving Badly en They Think It’s All Over. Lygo kwam in dienst in 1997 bij Channel 4 en was tussen 1998 en 2001, Head of Entertainment, waar hij opdracht gaf voor TFI Friday, Smack the Pony, So Graham Norton, Trigger Happy TV en Spaced. Na twee jaar bij Five te hebben doorgebracht, keerde hij in 2003 terug naar Channel 4 als Director of Television and Content. In deze rol gaf hij opdracht aan Big Brother, Sugar Rush en The F Word. Daarna was hij van 2010 tot 2016, algemeen directeur bij ITV Studios, voor hij televisiedirecteur werd van het ITV Network.

Kevin Lygo Keizers van Constantinopel 336 bladz. geïllustreerd uitg. Omniboek ISBN 9789401918398

https://www.stretto.be/2022/10/09/henk-singor-constantinopel-en-de-eerste-jihad-633-718-het-overleven-van-een-christelijk-europa-in-de-zevende-en-achtste-eeuw-een-meesterwerk-uitgegeven-door-ambo-anthos/