Emma Baxter-Wright, Karen Homer, Laia Farran Graves, “Little Box of Style” De meeslepende verhalen van Chanel, Dior, Gucci en Prada, uitgegeven door Kosmos.

“Little Box of Style” is een heel mooie cassette met het Little Book of Chanel, Little Book of Dior, Little Book of Gucci en Little Book of Prada. Deze magnifiek geïllustreerde boekjes vertellen nu in Nederlandse vertaling, het verhaal van de vier iconische modehuizen. Met foto’s van de meest tijdloze en gevierde ontwerpen en boeiende teksten over de creatieve genieën achter deze exclusieve merken, is deze box hét ultiem cadeau voor de liefhebber van fashion.

De Franse modeontwerpster, Gabrielle ‘Coco’ Chanel ontwierp sinds de jaren 1910, vrouwenkleding die overeenkwam met de smaken van vrouwen zelf en veel eenvoudiger en eleganter was dan de 19de -eeuwse mode. In de jaren 1920 stond Chanel voor simpele ontwerpen met rechte lijnen in plaats van smalle tailles en overdreven boezems, in ‘mannelijke’ kleuren zoals grijs en marineblauw. De kleding moest zowel elegant en stijlvol als praktisch zijn. Vanaf 1983 tot aan zijn overlijden in 2019, stond Karl Lagerfeld in voor het ontwerp van de Chanel-kleding. Het bedrijf werd evenwel groot dankzij het internationaal succes van het parfum Chanel Nº5, dat Chanel produceerde met de financiële steun van Pierre Wertheimer. Nadat, na het overlijden van Chanel in 1971, zowel het modehuis als de parfumerie, overgenomen werden door Karl Lagerfeld, werd het bedrijf eigendom van Alain en Gérard Wertheimer, de kleinzonen van Pierre Wertheimer.

Coco Chanel was niet enkel het meest legendarisch mode icoon van de 20ste eeuw, ze ontwierp ook kostuums voor theater, ballet en cinema. In de geschiedenis van de Ballets Russes, was ze er bij van het eerste uur en die samenwerking leidde tot wederzijdse vernieuwing, uniek in de geschiedenis van de mode, de muziek en het theater. Chanels grote rivaal Paul Poiret, ontwierp rond 1920, een parfum geïnspireerd door Shéhérazade. Het kreeg de naam “Aladin”.

Chanel steunde “Le Sacre du Printemps” en kleedde Réjane (foto), samen met Sarah Bernhardt, één van de populairste Franse actrices van het begin van de 20ste eeuw. Chanel liet zich inspireren door de Frans zangeres, danseres en actrice, Polaire (foto). Poiret ontwierp mode geïnspireerd door de kimono en de tulband, zij ontwierp een minimalistisch, zwart avondjurkje. Hij gaf de Art Déco een eigen geur, zij transformeerde de geur van wierook  in…N°5!

Christian Dior interesseerde zich voor architectuur, en schetste in zijn vrije tijd kleding. Die ontwerpen verkocht hij aan couturehuizen terwijl hij de modebijlage illustreerde van Le Figaro. Dit talent leidde ertoe dat hij in 1938, als ontwerper werd aangenomen bij Robert Piguet. In 1941 stapte hij over naar Lucien Lelong. Marcel Boussac, een textiel-tycoon, besloot vijf jaar later om Dior’s modehuis te financieren, en kocht een huis aan de Avenue Montaigne in Parijs, waar Dior nu nog altijd zijn thuisbasis heeft. In 1947 lanceerde Dior zijn eerste collectie voor de lente/zomer, die al snel bekendstond als de ‘New Look’, uiterst smalle tailles met uitlopende rokken. Naast haute couture ontwierp Dior ook sieraden. Hij overleed onverwachts in 1957, tijdens een vakantie in Italië. De exacte doodsoorzaak blijft onduidelijk. Zijn assistent Yves Saint Laurent, nam in 1957, het roer over en presenteerde in 1958, zijn eerste collectie, Trapèze. Sinds 1997 was John Galliano aangesteld als artistiek directeur. Per seizoen creëerde hij twee collecties, een prêt-à-porterlijn en een couturecollectie. Sinds 2006 is daar ook de cruise-lijn bij gekomen. Nadat Galliano werd ontslagen naar aanleiding van antisemitische uitspraken, werd Raf Simons zijn opvolger. Simons verliet het bedrijf in november 2015.

Guccio Gucci (1881-1953) werkte als tiener in het luxueus Savoy Hotel in Londen. Hij werd er geïnspireerd door de elegante hotelgasten uit de hogere klasse en door luggage companies, zoals H.J. Cave & Sons, de eerste ontwerper van de moderne, lederen handtas. H.J. Cave & Sons, had destijds in Wigmore Street, de grootste reisartikelenwinkel ter wereld. Guccio werkte vervolgens bij Valigeria Franzi in Milaan en opende in 1906, in Florence, zelf een klein leerwinkeltje. Daar hij startte met de verkoop van zadels, leren tassen en accessoires, opende in 1921, het modebedrijf, “Gucci”, en breidde in 1938, zijn zaak uit naar Rome. Vanaf dan werd het bedrijf ook gerund door zijn zoons, Aldo, Vasco, Ugo en Rodolfo. In de jaren ‘50 openden zij een winkel in Milaan en een filiaal in New York. Van 1953 tot 1986, werd het Huis Gucci geleid door de oudste zoon, Aldo (1905-1990) (foto). Hij opende winkels in Chicago, Palm Beach en Beverly Hills, breidde uit naar Tokio, Hong Kong en steden over de hele wereld, en de handtas met het handvat gemaakt van bamboe, en met het GG-insigne, werd een icoon van Hollywood beroemdheden en Europese Royals. Guccio had nl. een manier gevonden om bamboe te verhitten en te buigen. In 1967, ontwierp Rodolfo, de Gucci Flora-sjaal voor Grace Kelly.

De eerste winkel van Prada werd in 1913 door Mario Prada geopend in de Milanese Galleria Vittorio Emanuele II, een overdekte winkelgalerij in hartje Milaan. In 1978 erfde Miuccia Prada het bedrijf, dat op dat moment nog voornamelijk in lederwaren deed. Zij was degene die de overstap naar haute couture maakte. Tevens hebben ze een geurlijn. Prada is een bekend modemerk geworden, dat te vergelijken valt met merken als Roberto Cavalli, Christian Dior en Gucci. Prada heeft een eigen label (‘PRADA’) en een ‘jeugdiger’ label ‘Miu Miu’, vernoemd naar een bijnaam van Miuccia Prada. In samenwerking met LG, bracht Prada in 2007, zelfs een mobiele telefoon op de markt, de ‘Prada Phone’. Er bestaat ook een stichting Fondazione Prada, die een unieke collectie eigentijdse kunst beheert in een sinds mei 2015 gebouwde, nieuwe vestiging ten zuiden van Milaan.

Chanel, Dior, Gucci en Prada worden prachtig weergegeven en geïllustreerd in deze pocket edities. In elke editie wordt je meegevoerd in het verhaal en de geschiedenis waar het allemaal begon en hoe de merken uitgroeiden tot wereldmerken. Bij de foto’s kan je wegdromen bij de meest tijdloze en gevierde ontwerpen, terwijl u boeiende teksten leest over de creatieve genieën achter deze unieke voorbeelden van sublieme schoonheid. Niet te missen!

Emma Baxter-Wright Karen Homer Laia Farran Graves Little Box of Style De meeslepende verhalen van Chanel, Dior, Gucci en Prada 640 bladz. Uitg. Kosmos Uitgevers EAN 9789021590721

https://www.stretto.be/2022/05/27/justine-picardie-miss-dior-een-heel-mooie-en-een-heel-bijzondere-uitgave-van-nieuw-amsterdam/

https://www.stretto.be/2022/02/14/emma-baxter-wright-little-book-of-yves-saint-laurent-het-meeslepende-verhaal-van-yves-saint-laurent-een-prachtuitgave-van-kosmos/

https://www.stretto.be/2017/04/03/de-stempel-van-citeaux-op-de-stijl-van-chanel/

https://www.stretto.be/2022/03/01/sara-gay-forden-het-huis-gucci-het-waargebeurde-verhaal-over-moord-hebzucht-glamour-en-gekte-een-uitgave-van-ambo-anthos/