Swami Purnachaitanya, “Vind je innerlijke kracht – Hoe meditatie je kan helpen in deze veranderende wereld”, een inspirerende uitgave van  Spectrum.

De wereld waarin we leven verandert snel. Een pandemie, klimaatverandering, fake news: deze gebeurtenissen beïnvloeden onze gezondheid en productiviteit, en hebben een enorme impact op onze innerlijke rust. Meditatie is in deze turbulente wereld geen luxe meer, het is een noodzaak, daar is Swami Purnachaitanya van overtuigd. Maar hoe doe je dat, naar binnen keren om vrede, focus en veerkracht te vinden?

In deze praktische gids helpt de spiritueel meester je om de bron van je rusteloosheid te vinden en geeft oefeningen voor zowel beginners als gevorderden om je eigen meditatieroutine op te bouwen. Leer om volledig in het moment te zijn, krijg een rustigere geest en ervaar optimale energie. Wanneer de wereld om ons heen in beroering is, moeten we ons naar binnen richten. Meditatie is het hulpmiddel dat ons de broodnodige troost en innerlijke kracht kan geven. Na de Inleiding, een nieuwe benadering/aanpak, volgen 7 hoofdstukken, “Ja, de wereld is bezig te veranderen”, “Begrijpen hoe onze geest op veranderingen reageert”, “Waar ben je naar op zoek?”, “Innerlijke vrede vinden”, “Meditatie: mindfulness… of leegte?”, “Beginnen met mediteren”, en “De tijd vinden om te mediteren”. Om af te ronden, “De reis voortzetten: wat nu?”.

We zoeken constant naar dingen buiten onszelf om gelukkig te worden. Maar in dit technologisch tijdperk maakt dat ons vooral druk en ongelukkig. In principe worden al onze schadelijke gedachten en emoties (hechting, woede, trots) veroorzaakt door een onjuist begrip van de werkelijkheid. Meditatieve verzinking, innerlijk schouwen of contemplatie is er om heilzame gedachten en strevingen te bevorderen. “In de afgelopen jaren”, schrijft swami, “is alles sneller en wezenlijker veranderd dan veel mensen, zelfs de vorige generatie, voor mogelijk hadden gehouden. Zoek niet naar steun in de dingen die steeds weer veranderen, want verandering is de aard van de wereld. De enige werkelijke steun en veiligheid is te vinden in dat wat niet verandert. En daarvoor moet je je naar binnen richten”. Inspirerend en praktisch.

Swami Purnachaitanya (°1984), geboren in Leiden als Freek Alexander Luthra, is een auteur, levenscoach, spreker en spirituele gids. Hij vertrok na zijn studie in Leiden naar India, het geboorteland van zijn moeder. Daar ging hij in de leer bij Sri Sri Ravi Shankar, die hem benoemde tot swami, een spiritueel meester. Hij is internationaal een veelgevraagd yoga- en meditatiedocent en programmadirecteur voor Art of Living in Bangalore in India, waarvoor hij internationale ontwikkelingsprojecten opzet.

The Art of Living Foundation (foto), een op vrijwilligers gebaseerde, humanitaire en educatieve niet-gouvernementele organisatie (NGO), werd in 1981, opgericht door Sri Sri Ravi Shankar. De Art of Living Foundation heeft centra in meer dan 156 landen en biedt verschillende stress-eliminatie- en zelfontwikkelingsprogramma’s op basis van reinigende ademhalingstechnieken (Sudarshan kriya), meditatie en yoga. Swami Purnachaitanya geeft yogales in India en in het buitenland, en werkt aan plattelandsontwikkeling en educatieve projecten van de stichting in de noordoostelijke regio van India. Zijn werk is gericht op het behoud en de heropleving van oude Vedische praktijken en inheemse tradities in deze regio’s.

Swami Purnachaitanya Vind je innerlijke kracht Hoe meditatie je kan helpen in deze veranderende wereld 175 bladz. uitg. Spectrum EAN 9789000380534