Sigismond Thalberg, “Fantasies on Italian Operas Les Soirées de Pausilippe Piano Concerto, op. 5”, en “Fantasies on Operas by Donizetti”, door Francesco Nicolosi, op het label Naxos. Twee ontdekkingen!

Sigismond Thalberg (1812-1871) was een wonderkind en een van de meest getalenteerde virtuoze pianisten van de 19de eeuw. Hij was ook een componist die zich concentreerde op fantasieën van operathema’s van Bellini, Rossini, Donizetti en Verdi, met als doel het publiek te verrassen met bekende melodieën en de vindingrijkheid en spectaculaire virtuositeit van zijn transcripties. Als voorzitter van het Sigismund Thalberg International Study Centre, heeft Francesco Nicolosi intensief onderzoek gedaan naar de muziek van deze legendarische, Oostenrijkse pianist.Sigismond Thalberg werd geboren in Pâquis, nabij Genève, maar verder is er weinig over zijn jeugd bekend. Zijn eerste publiek optreden was in 1826, toen hij 14 jaar oud was, en in 1828 werd zijn eerste compositie op. 1 gepubliceerd, een Fantasie op melodieën uit Webers opera “Euryanthe”. In de jaren 1830 studeerde Thalberg contrapunt bij Simon Sechter, waarna hij op verschillende gelegenheden met veel succes, in Parijs speelde. In 1837/38 maakte Thalberg een aantal tournees door Europa en speelde o.a. in Groot-Brittannië, Parijs en Wenen. Op 22 juli 1843 trouwde hij met Francesca Lablache, de dochter van een Italiaanse zanger en reisde een aantal maanden naar Zuid-Amerika om daar concerten te geven in o.a. Rio de Janeiro en Buenos Aires, na enkel maanden, gevolgd door een concertreis naar de Verenigde Staten. Daar speelde hij in een periode van acht maanden, 5 tot 6 concerten per week, soms zelfs meerdere concerten op een dag. Deze eerste tournee eindigde in juli 1857, maar in september begon hij reeds aan een tweede Amerikaanse tournee. Op zijn concerten speelde hij voornamelijk eigen composities, maar ook werk van andere componisten zoals Beethoven en Chopin. Na zijn terugkomst uit Amerika vestigde Thalberg zich in Posillipo, vlak bij Napels, in een villa die eigendom was van zijn inmiddels overleden schoonvader, Luigi Lablache, en na een tournee in Brazilië in 1863, gaf hij zijn carrière als concertpianist op.“Thalberg est le premier pianiste du monde, Liszt est le seul” (Marie d’Agoult). De piano is van nature een percussie-instrument. De klank wordt gecreëerd door kleine hamers die op snaren vallen. Het creëren van een echt legato – of de illusie ervan – is het doel van generaties pianisten geweest, maar weinigen zijn zo ver gegaan als Sigismond Thalberg. Thalberg componeerde vooral bewerkingen van, en variaties op composities van andere componisten voor piano.

Tracklist Fantasies on Italian Operas : 

Fantasies on Operas by Bellini

Fantasies on Operas by Gaetano Donizetti

Fantasies on Operas by Rossini

Fantasies on Operas by Verdi, Rossini and Bellini

Soirées de Pausilippe (Les), Hommage à Rossini: 24 Pensées Musicales

Piano Concerto in F Minor / Souvenirs de Beethoven

In vergelijking met Liszt werd Thalberg vaak geprezen vanwege zijn vermogen om de piano te laten zingen, een kunst die hij zelf benadrukte in een verzameling van 26 transcripties met de toepasselijke naam, “L’Art du chant, appliqué au piano”. De collectie werd gepubliceerd tussen 1853 en 1863 en bevatte Thalbergs 4 series bewerkingen van populaire aria’s van Bellini, Rossini en Weber en liederen van Beethoven en Schubert, maar ook van andere vocale werken, zoals het “Lacrimosa” uit Mozarts Requiem. Zijn fantasieën over thema’s van Donizetti zitten vol met de lyrische charme en het drama van de originele opera’s, gecombineerd met pianistisch vuurwerk, dat het publiek over de hele wereld in vervoering bracht.

Tracklist cd Fantasies on Operas by Donizetti:

Fantaisie sur l’opéra La fille du régiment, Op. 68 (1852)

Grande Fantaisie sur des motifs de l’opéra Don Pasquale, Op. 67 (ca. 1855)

Fantaisie sur l’opera Lucrezia Borgia, Op. 50 (1844)

Andante final de Lucie di Lammermoor, Op. 44

Introduzione e variazioni sulla Barcarola dell’ Elisir d’amore, Op. 66 (1850)

Francesco Nicolosi is een van de meest vooraanstaande pianisten van de Italiaanse traditie. Hij studeerde bij Vincenzo Vitale en was in 1980, prijswinnaar van de Internationale Santander Pianowedstrijd in 1980. In hetzelfde jaar won hij de tweede prijs op het Concours International d’Exècution Musicale in Genève en begon zijn carrière als een van ’s werelds meest vooraanstaande pianisten van zijn generatie. Zijn opnames van Thalberg en Liszt/Bellini-parafrases werden bekroond met de Bellini Gouden Prijs. Francesco Nicolosi is ook artistiek directeur van de Sigismund Thalberg International Piano Competition en was artistiek leider van verschillende festivals zoals I concerti d’Estate di Villa Guariglia in Amalfi, Jeux d’Art Festival Internazionale Villa d’Este in Tivoli en Roccaraso in Musica. Van januari 2015 tot december 2019 was hij artistiek directeur van het Opera House Teatro Massimo Bellini in Catania.

Sigismond Thalberg Fantasies on Italian Operas Les Soirées de Pausilippe Piano Concerto, Op. 5 and other works Francesco Nicolosi 6 cd Naxos 8.506042

Sigismondo Thalberg Fantaisies on Opera’s by Gaetano Donizetti  Francesco Nicolosi, Piano cd Naxos 8.506042

https://www.stretto.be/2020/12/15/thalberg-lart-du-chant-door-paul-wee-op-het-label-bis-indrukwekkend/