Ontdek “Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van ruim zeven eeuwen”, een mooi geïllustreerde uitgave van Waanders.

In Breukelen, een dorp in de gemeente Stichtse Vecht in de Nederlandse provincie Utrecht, geboorteplaats van Ruther Hauer, staat kasteel Nijenrode, waar de Nyenrode Business Universiteit is gevestigd. Dit boek beschrijft de geschiedenis van het kasteel en zijn kasteelheren, die bijzondere kunstcollecties bezaten. Ook de via hen gerealiseerde ambachtelijke erfgoedkunst alsmede de donaties van Founding Fathers, graduates, alumni en talrijke organisaties en personen, zijn opgenomen in het boek.

In september 2018, opende in Nijenrode de tentoonstelling, “Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer”. Deze twaalfde tentoonstelling van Art Fund Nyenrode, werd georganiseerd in samenwerking met het Vechtstreekmuseum in Maarssen, een andere plaats in de gemeente Stichtse Vecht. De expositie liet zien hoe Nijenrode door talrijke beroemde schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Storck, Hondecoeter, Van der Heijden en Van Ruysdael, werd vastgelegd. Hun werken bevinden zich in toonaangevende museale collecties over de hele wereld. Ook was te zien welke rollen voormalige eigenaren van Nijenrode gespeeld hebben in hun relatie tot kunst. Onder hen bevond zich ook de internationaal vermaarde kunsthandelaar en –verzamelaar, Jacques Goudstikker (1897-1940).

De tentoonstelling, die aansloot bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, bestond uit verschillende onderdelen. In het Vechtstreekmuseum in Maarssen (foto) was de gehele benedenverdieping ingericht met de expositie “Nijenrode op ooghoogte”. Daarin werden de belangrijkste kunstwerken getoond vanaf het begin van het Kasteel tot 1946, het jaar dat op het landgoed het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (N.O.I.B.) werd gevestigd, de directe voorloper van Nyenrode Business Universiteit. Hier waren onder meer impressies te zien van de schilders van de Gouden Eeuw. In het Vechtstreekmuseum werd ook verteld over de rol van Jacques Goudstikker, de vorige eigenaar van het kasteel en het bijbehorend landgoed. Een uniek kunstwerk was een enorm geschilderd doek dat Nijenrode in Tudor-stijl (periode De Heus) liet zien: de situatie van 1899.

De Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) (foto), kocht het kasteel in 1930. Hij gebruikte het als toonzaal en Nijenrode werd opengesteld voor het publiek. Op en rond het kasteel organiseerde hij ook verschillende benefietconcerten en grote feesten voor de society. Zo speelden er o.a. Pablo Casals en het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg in de tuin. Tijdens een Weense avond in juni 1937, nodigde Goudstikker, de Weense zangeres Dési von Halban (1912-1996) (foto) uit voor een concert. Dési von Halban was nota bene de dochter van de toen heel beroemde operazangeres, Selma Kurz, een goede bekende van Gustav Mahler. Tussen Goudstikker en Dési was het liefde op het eerste gezicht en in december van dat jaar trad het paar in het huwelijk.

Op Kasteel Nijenrode zelf gaven verschillende stijlkamers een beeld van de “Verborgen Nijenrode kasteelcollectie”. Verspreid over het landgoed was bovendien de tentoonstelling “Vecht-kunst in de open ruimte” te zien. Hier werden werken getoond, die N.O.I.B./Nyenrode Business Universiteit vanaf 1946, van uiteenlopende schenkers, zoals studentengroepen en alumni, heeft ontvangen.

Bijzondere aandacht werd besteed aan afbeeldingen waarop ‘Nijenrode’ sinds zijn ontstaan in 1226 tot vandaag, werd geportretteerd. In de Gouden Eeuw waren de Amsterdammer, Jacobus Storck, Salomon van Ruysdael, de oom van Jacob, Jan van der Heyden en Melchior de Hondecoeter daarom herhaaldelijk aan de Vecht te vinden. Talrijke schilderijen van deze toonaangevende kunstenaars, stillevens, rivier- en stadsgezichten met schepen of veerboten, italianiserende kustgezichten en schilderijen van vogels (de Hondecoeter), zijn opgenomen in wereldwijde museale en privécollecties.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling werd ook een rijk geïllustreerd kunstboek uitgebracht met als titel “Nijenrode. Inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer”. Sinds de eerste druk van dit boek zijn diverse nieuw ontdekte werken toegevoegd, waardoor in deze geheel herziene uitgave, met 195 illustraties in kleur en 40 in zwart-wit, wel meer dan 100 kunstenaars zijn opgenomen. Warm aanbevolen.

Nijenrode Inspiratiebron voor kunst Geschiedenis van ruim zeven eeuwen 185 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 9789462623095