Joyce DiDonato, “Eden”, door Il Pomo d’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev, op het label Erato. Magnifiek!

“Een muzikale verkenning door de eeuwen heen om van onszelf een nieuw Eden te maken” is de visie van Joyce DiDonato voor haar nieuwste project. Met haar cd, “EDEN”, verheft de zangeres haar welluidende stem om haar luisteraars bewust te maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet. Een cd over de transformerende kracht van muziek.

Op het heel verscheiden programma staat werk van Charles Ives (1874-1954), Rachel Portman (geb. 1960), Gustav Mahler (1860-1911), Biagio Marini (1597-1665), Josef Myslivecek (1737-1781), Aaron Copland (1900-1990), Giovanni Valentini (1582-1649), Francesco Cavalli (1602-1676), Christoph Willibald Gluck (1714-1787) en Georg Friedrich Händel (1685-1759).

Door de voortschrijdende vernietiging van het milieu vervliegt elke hoop om de wereld te redden. “EDEN” is Joyce DiDonato’s uitnodiging om je opnieuw te verbinden met de natuur en je eigen oorsprong. Componisten van Händel tot Charles Ives zijn daarbij de leidende sterren. De oude meesters gingen in hun werken in op menselijke conflicten en gaven antwoorden op existentiële vragen. Maar ze vingen ook de geur van een lindeboom of het licht van de dageraad met hun muziek. Het waarnemen van deze kleine wonderen van de natuur is altijd de taak van de kunst geweest.

Voor Joyce DiDonato doet muziek nog iets anders. In de heerlijke zwevende toestand van luisteren, geabsorbeerd door harmonieën, geeft muziek de luisteraar verbondenheid. Het pijnlijk isolement van het individu lost op in iets hogers. En zo moet de transformerende kracht van muziek, de moed geven om de eigen plaats in de wereld als mens opnieuw te bepalen. De hedendaagse componiste Rachel Portman, creëerde zelfs speciaal voor het album een nieuw werk. Net als bij het bekroond album “In War and Peace”, begeleidt het ensemble Il Pomo D’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev, de wereldster. Magnifiek!

De Amerikaanse mezzosopraan, Joyce DiDonato (°1969), geboren als Joyce Flaherty, zong in haar jeugd al in koren en musicals. Pas later ging zij zich interesseren in een zangcarrière, nadat ze aanvankelijk zanglerares wilde worden. Ze volgde studies aan de Academy of Vocal Arts in Philadelphia tot operazangeres. Haar professionele carrière begon in het seizoen 1998/1999 waar ze bij regionale, Amerikaanse operahuizen zong. In 2003/2004 zong ze de rol van Idamante in Mozarts “Idomeneo” bij de De Nederlandse Opera. In het seizoen 2005/2006 debuteerde ze in de Metropolitan Opera in New York. In 2012 bracht DiDonato de cd Drama Queens uit. Met de muziek van die cd toerde ze door de wereld en deed daarmee op 4 februari 2013 Brussel aan tijdens een door het publiek enthousiast ontvangen concert in de BOZAR wat ze beloonde met drie toegiften.

Maxim Emelyanychev werd in 1988, geboren in een familie van musici en dirigeerde op zijn twaalfde voor het eerst een orkest. Hij studeerde piano en directie in zijn geboortestad Nizjni Novgorod en vervolgde zijn studie in 2006 in de directieklas van Gennadi Rozjdestvenski in Moskou. Bij Maria Uspanskaya bekwaamde hij zich op historische toetsinstrumenten en hij speelt bovendien ook zink en cornet. De musicus viel in de prijzen tijdens het Internationale Concours Musica Antiqua in Brugge (2010) en het Hans von Bülow Concours in Meiningen (2012).

Maxim Emelyanychev is chef-dirigent van het barokgezelschap il Pomo d’Oro, daarnaast leidt hij ook het Scottish Chamber Orchestra en het Nizhny Novgorod Soloists Chamber Orchestra. Als gastdirigent werd hij uitgenodigd door onder meer het Orchestre National du Capitole de Toulouse, het Orchestre de Paris, het Konzerthausorchester Berlin, het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, de Royal Liverpool Philharmonic, het Seattle Symphony Orchestra, het Antwerp Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest (oktober 2021). Het Orchestra of the Age of Enlightenment dirigeerde hij opera’s van Händel op twee van de belangrijkste Britse operapodia, het Glyndebourne Festival (Rinaldo) en het Royal Opera House (Agrippina), en ook werd hij geëngageerd door de operahuizen van Zürich en Genève. In april 2019 ontving Maxim Emelyanychev een International Opera Award in de categorie Nieuwkomers.

Il Pomo d’Oro is een prijswinnend ensemble, opgericht in 2012, en vernoemd naar de opera “Il pomo d’oro” uit 1668, van Antonio Cesti. Het ensemble is gespecialiseerd in historische uitvoeringen van muziek uit de barok en de klassieke periode, die ze uitvoert en opneemt o.l.v. zijn eigen 2 eerste violisten, Federico Guglielmo en Zefira Valova, of o.l.v. gastdirigenten, onder wie Maxim Emelyanychev (chef-dirigent sinds 2016), Riccardo Minasi, Stefano Montanari, George Petrou, Enrico Onofri, Francesco Corti, en de Stradella-specialist, Andrea De Carlo.

Tracklist:

Ives: The Unanswered Question

Rachel Portman: The First Morning of the World

Mahler: Ich atmet’ einen linden Duft! (Rückert-Lieder)

Marini: Con le stelle in Ciel che mai (Natività di Christo  op. 5/3)

Myslivecek: Togliero le sponde al mare (Oratorio “Adamo ed Eva”: Angelo di giustizia)

Copland: Nature, the gentlest mother (Emily Dickinson Poems )

Valentini: Sonata enharmonica

Cavalli: Piante ombrose (Opera La Calisto: Calisto)

Gluck: Danza degli spettri e delle furie (Opera Orfeo ed Euridice Wq.30)

Misera, dove son!… Ah! non son io che parlo (Opera Ezio Wq.15:Fulvia)

Händel: As with Rosy steps the morn aus (Dramatic oratorio”Theodora HWV 68:Irene)

Mahler Ich bin der Welt abhanden gekommen (Rückert-Lieder)

Wagner Schmerzen (Wesendonck-Lieder WWV9)

Bonus: Handel Frondi tenere e belle…Ombra mai fu (Opera Serse HWV40. Serse)

Joyce DiDonato Eden Il Pomo d’Oro Maxim Emelyanychev cd Erato 0190296465154