“Sinnbild Strauss Songs”, door de sopraan, Hanna-Elisabeth Muller en het WDR Symphony Orchestra, o.l.v. Christoph Eschenbach, op het label Pentatone. Magistraal!

Op haar tweede Pentatone cd, presenteert de sopraan Hanna-Elisabeth Müller, een betoverende verzameling, magistrale orkestliederen van Richard Strauss.

Richard Strauss werd en wordt door tal van muzikale grootheden de hemel in geprezen. Hij werd “The Emperor of music” genoemd, ‘Der ewig Moderne”, “Magier der Töne” en sedert Hans von Bülow, muziek van de jonge Richard Strauss had gehoord, sprak hij voortaan, omwille van beide, gelijke voornamen wanneer hij Wagner bedoelde, over Richard der dritte…! (“Richard I ist Wagner, einen Richard II gibt es nicht, also ist Strauss Richard III.”). En nochtans was deze muzikale oppergod, ondanks zijn ontegensprekelijke ‘Meisterschaft’ als dirigent en componist, een eerder ‘gewone’, eenvoudige mens met een bescheiden privé levenswandel. Deze eenvoudige mens, componeerde weliswaar van de mooiste muziek aller tijden…

Hanna-Elisabeth Müller (°1985) uit Mannheim, volgde vioollessen bij Dinu Hartwich en sloot zich later aan bij een koor. Vanaf haar elfde volgde ze zanglessen bij Judith Janzen om solopartijen te zingen. In 1998 zong ze de jongenssopraan in de MASS van Leonard Bernstein tijdens de Kultursommer Ludwigshafen. Ze bleef zingen als hobby tijdens haar middelbare schoolopleiding en behaalde verschillende prijzen in het junior musicusconcours Jugend musiziert. Na haar middelbare schooldiploma studeerde ze vocale kunsten in de solistenklas van voormalig operazanger Rudolf Piernay aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim, met wie ze trouwens nog steeds nauw samenwerkt. Om haar studie af te ronden volgde ze masterclasses van Dietrich Fischer-Dieskau, Júlia Várady, Edith Wiens, Elly Ameling, Thomas Hampson en Wolfram Rieger.

Hanna-Elisabeth Müller is een van de meest gevierde lyrische sopranen van onze tijd. Sinnbild is het tweede album als onderdeel van haar exclusieve samenwerking met PENTATONE. Het WDR Symfonie Orkest heeft verschillende albums uitgebracht met het label, waaronder de complete symfonieën van Beethoven (2020) en Hindemith orkestwerken (2018), beide met Marek Janowski, evenals het Strauss-album Aber der richtige… (2018) met Arabella Steinbacher en Lawrence Voeden. Christoph Eschenbach wordt alom geprezen als dirigent en pianist, en maakt zijn Pantatone-debuut.

Christoph Eschenbach uit Breslau, nu Wrocław in Polen, is nl. een fenomeen in de topklasse onder de internationale dirigenten. In 1955 schreef Eschenbach zich in aan de Musikhochschule in Keulen, waar hij piano studeerde bij Hans-Otto Schmidt-Neuhaus en directie bij Wilhelm Brückner-Rüggeberg. Daarna vervolgde hij zijn studie piano en directie aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij Eliza Hansen (piano) en Wilhelm Brückner-Rüggeberg (directie). Daarna bleef hij verder studeren bij George Szell, met wie hij meer dan drie jaar samenwerkte, en was Herbert von Karajan zijn mentor. Na een grandioze carrière als pianist met opnamen voor Deutsche Grammophon Geselsschaft, startte ongeveer vanaf 1980, een al even grandioze carrière als dirigent van het Tonhalle Orchester Zürich, Pacific Music Festival, NDR Symphony Orchester, Hamburg, Schleswig-Holstein Musik Festival, Orchestre de Paris, Houston Symphony Orchestra, Ravinia Festival, het Philadelphia Orchestra en het National Symphony Orchestra, en sedert 2017, het Konzerthausorchester Berlin! Alom geprezen als dirigent en pianist, behoort hij reeds lang tot de Duitse, muzikale intellectuele traditie, maar hij combineert dit met een zeldzame emotionele intensiteit en brengt uitvoeringen die door concertbezoekers over de hele wereld worden vereerd. Bekend om de omvang van zijn repertoire en de diepgang van zijn interpretaties, behaalde hij de hoogste muzikale onderscheidingen. Hij staat ook bekend als een onvermoeibare supporter van jong talent, zijn grootste passie trouwens, en levert bijdragen aan het begeleiden van aankomend talent, naast zijn eigen vooraanstaande carrière. Als artistiek adviseur en docent aan de beroemde Kronberg Academie, begeleidt hij jonge violisten, cellisten en altviolisten op weg om solisten van wereldformaat te worden.

Sinnbild Strauss Songs Hanna-Elisabeth Muller WDR Symphony Orchestra Christoph Eschenbach cd Pentatone PTC 5186 806