Philip Norman, “Paul McCartney de biografie”, nu in het Nederlands, dank zij uitgeverij Alfabet. Monumentaal! “I love you…What’s wrong with that?”

Dit is de eerste biografie, geschreven met de goedkeuring van Paul McCartney en met toegang tot familieleden en vrienden die het dichtst bij hem staan. Uniek!

Op 18 juni 1942, nu tachtig jaar geleden, werd in het Walton General Hospital in Liverpool, een jongetje geboren. De baby kwam lijkbleek ter wereld en ademde niet. De arts wilde hem al doodverklaren toen het kind alsnog begon te ademen. De ouders, Jim en Mary, noemden hun zoontje Paul. Samen met zijn broer Mick, groeide hij op in een tijd van schaarste. Paul was nog maar veertien jaar oud toen zijn ‘mother Mary’ overleed. Zijn vader was niet alleen zijn houvast, maar ook zijn eerste en enige muziekleraar. In de schoolbus zat hij meestal naast een jongen genaamd George Harrison, en niet veel later ontmoette hij een andere jongen die zijn leven voor altijd zou veranderen, John Lennon. In dit boek beschrijft Philip Norman op meeslepende wijze het fascinerend verhaal van een van de grootste muzikale genieën van onze tijd.

Paul McCartney roept een halve eeuw populaire muziek en cultuur op en is het definitieve leven van een lang onbegrepen genie. In deze meesterlijke biografie wordt de meest succesvolle songwriter uit de geschiedenis, een man van moeiteloos talent, schoonheid en charme, onthuld als een complexe, onzekere workaholic die op zijn zeventigste nog steeds een even grote behoefte voelt om zichzelf te bewijzen als toen hij nog een tiener was. We leren hoe zijn jeugd werd verwoest door de dood van zijn moeder, Mary – later de inspiratie voor ‘Let It Be’ – maar verlost door zijn opmerkelijke vader, Jim, een katoenverkoper uit Liverpool, die zijn enige muziekleraar was en wiens invloed zijn carrière heeft doordrongen. We begrijpen als nooit tevoren de creatieve symbiose tussen Paul en John Lennon, die de buitengewone schat aan hun nummers voor de Beatles ontsloot toen ze amper in de twintig waren, en de felle rivaliteit die duurde tot na het uiteenvallen van de band tot het einde van Johns leven, wat Paul tot op de dag van vandaag, nog steeds achtervolgt en inspireert.

Hier is voor de eerste keer het volledig verhaal van Paul post-Beatles, zijn trauma nadat John, George en Ringo meedogenloos aan de kant werden gezet vanwege de benoeming van hun laatste manager, Allen Klein; zijn hardnekkige vastberadenheid om een nieuwe band, Wings, op te bouwen, tot hij persoonlijk, een even grote naam kreeg in de jaren zeventig als de Beatles in de jaren zestig.

Hier is ook het eerste inside-verhaal van zijn huwelijk met Linda Eastman, in het begin veel bekritiseerd maar voorbestemd om de langste en sterkste in de rock te worden tot haar overlijden door kanker. Dit zijn de traumatische jaren na Linda waarin zijn gecharmeerde leven tijdelijk leek te barsten, zijn wervelende romance met Heather Mills eindigde na vier jaar huwelijk in een van de duurste en meest ranzige echtscheidingen in de Britse rechtsgeschiedenis.

Even fascinerend en dramatisch als het onderwerp, is “Paul McCartney: The Biography” het laatste woord over een man wiens muziek de wereld heeft verlicht. Het boek werd vertaald door Henny Corver, Pon Ruiter, Annemie de Vries en Frits van der Waa.

De Engelse schrijver, romanschrijver, journalist en toneelschrijver, Philip Norman (1943), is vooral bekend om zijn biografieën van de Beatles, de Rolling Stones, Buddy Holly en Elton John. Zijn andere boeken bevatten soortgelijke studies van John Lennon, Mick Jagger en Eric Clapton. Norman werd geboren in Londen maar groeide op in Ryde, op het Isle of Wight. Hij ging naar Ryde School en zijn vader, Clive Norman, leidde de Seagull Ballroom op Ryde Pier. Hij beschrijft zijn jeugd in het boek Babycham Night. Familieleden van hem produceerden de gelijknamige sprankelende perenwijn in Shepton Mallet. Norman begon te werken als stafschrijver voor The Sunday Times in 1965. Naast het schrijven van de Atticus-column van de krant, kreeg hij in de late jaren zestig en in het volgende decennium bekendheid voor zijn profielen van publieke figuren zoals Elizabeth Taylor, PG Wodehouse en Muammar Gaddafi, en van muzikale artiesten, waaronder James Brown, Little Richard, de Beach Boys, Fleetwood Mac, Rod Stewart en de Everly Brothers. Een andere van zijn opdrachten was het onderzoeken van en rapporteren over de problemen waarmee het Beatles-multimediabedrijf Apple Corps te kampen had. In de jaren zeventig werkte hij ook als criticus van de rockmuziek van The Times.

Normans eerste boek, “Shout!: The Beatles in Their Generation”, ook gepubliceerd als “Shout!: The True Story of the Beatles”, werd in 1981 gepubliceerd, met latere herzieningen. Een onmiddellijke bestseller waarvan sindsdien meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. The New York Times beschreef Shout! als “de definitieve biografie (van de Beatles) – uitgebreid, intelligent, gevoelig geschreven en uitputtend onderzocht”, terwijl de Chicago Sun-Times het bewonderde als “De beste, meest gedetailleerde en meest serieuze biografie van de Beatles en hun tijd”.

Philip Norman Paul McCartney de biografie 767 bladz. geïllustreerd uitg. Alfabet ISBN 978 90 213 4127 9

https://www.stretto.be/2022/03/12/paul-mccartney-de-lyrics-een-monumentale-uitgave-van-spectrum/