Serv Wiemers, “Indianen Beelden van een niet-verdwenen volk”, een heel bijzondere uitgave van Noordboek.

Indianen, de tot de verbeelding sprekende, oorspronkelijke bewoners van Amerika, zijn niet verdwenen. Hun traditionele cultuur leeft en is prachtig en kleurrijk. De unieke portretten in dit boek vertellen het verhaal van trotse mensen. Ze zijn indiaan om het behoud van hun cultuur en het behoud van Moeder Aarde.

Na diverse bezoeken aan in totaal 30 indianenreservaten in Noord-Amerika, en veel ontmoetingen met indiaanse leiders, stamoudsten, krijgers en medicijnmannen, schreef Serv Wiemers “Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen”, een boek over de indiaanse identiteit, strijd voor zelfbeschikking en milieu, en hun boodschap aan de wereld. Voor zijn boek “Indianen Beelden van een niet-verdwenen volk”, reisde Serv Wiemers in de voetsporen van Meriwether Lewis en William Clark, naar de centrale prairies van Noord-Amerika, waar hij bij diverse inheemse bewoners (stammen) verbleef, en er schitterende foto’s, unieke portretten van trotse mensen, maakte, maar ook van de dieren die traditionele indianen, als hun mede-volkeren beschouwen.

De indianenvolken van Noord-Amerika worden ingedeeld volgens de regio waar zij leefden of leven. Het zijn Indianen van Californië en de Algonkiaanse stammen in het oosten, Indianen van de oostelijke woudgebieden en Indianen van het Grote Bekken, van het hoogland (plateau) van het Noordwesten en van de prairies, en Indianen van het Zuidoosten en het Zuidwesten. U ontdekt in dit schitterend boek, het land van de Sioux/Lakota, Cheyenne en Arapaho, Shoshone, Blackfoot/Piegan en Crow/ Apsáalooke, en… u ziet ook twee andere “volken” van de prairies, die volgens de indiaanse levensvisie, zeker zo belangrijk zijn als mensen, nl. de bizon of Tatanka en het paard of Sunka Wakan, bij de Lakota (Sioux) indianen, die zich 3 eeuwen geleden hebben afgesplitst van de Dakota (Isanti), uit Minnesota.

De Cheyenne in het noorden van de Verenigde Staten, behoren tot de grote Algonkin-taalfamilie. Het volk is een samenstelling van twee verwante volken, de So’taa’é of Sutai, en de Tsitsistas, en zijn qua taal en cultuur, nauw verwant aan de Inuna Ina (Arapaho) en de Lakota. In het westen waren de Sioux of Dakota’s de machtigste stam. Ze bestonden onder meer uit Santee-Sioux en Teton-Sioux. Nauw verbonden met de Teton-Sioux waren de Cheyenne en de Arapaho. Blackfoot/piegans bewonen de Noord-Amerikaanse “Great Plains”, de onmetelijk grote vlakten prairie, steppe en grasland van het middenwesten, en Crow indianen of Apsáalooke, bewonen het zuiden van Montana. Het westers, stereotiepe beeld van “de indiaan” is trouwens gebaseerd op de prairie-volkeren uit de 19de eeuw en hun confrontaties met de Europese kolonisten. Ontdek deze oorspronkelijke culturen in het magistraal boek van Serv Wiemers. Niet uitstellen!

Serv Wiemers (°1967), geboren in Amsterdam, is schrijver, oud-diplomaat in Peking en gewezen verkiezingswaarnemer en supervisor in de Balkan en Oost-Europa. Wiemers is al zijn hele leven gefascineerd door en betrokken bij inheemse volken. Zijn foto’s van indianen verschenen eerder in Volkskrant Magazine, HP/De Tijd en Yoga Magazine.  Eerder schreef hij “The United Nations Decade of International Law: Reflections on International Dispute Settlement” (1991, red.), “Op pad voor democratie, Nederlandse waarnemers bij buitenlandse verkiezingen” (1998), “De Inhaalchinees, Portretten van trendsetters in China” (2006), en “Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen” (2018).

Serv Wiemers Indianen Beelden van een niet-verdwenen volk 176 bladz. geïllustreerd uitg. Noordboek ISBN 9789056158569