Wendy Holden, “De gouvernante”, nu in vertaling, uitgeven door ambo anthos.

De roman, “De gouvernante” is gebaseerd op het ware verhaal van Marion Crawford, ook wel Crawfie genaamd, in de turbulente jaren dertig en veertig. Ze was de gouvernante van de prinsesjes Elizabeth en Margaret…

In 1933, accepteerde de tweeëntwintigjarige Marion Crawford de baan van haar leven, gouvernante van de prinsesjes Elizabeth en Margaret Rose. De enige voorwaarde die ze stelde aan hun ouders, de hertog en hertogin van York, was dat ze een dosis normaliteit in hun bevoorrechte en beschermde leven mocht brengen. Ze ging fel tegen alle protocollen in en nam de meisjes mee in de ondergrondse, naar het zwembad en naar Woolworth’s. Voor deze waardige post als vertrouwelinge van het hof betaalde ze echter wel een hoge prijs…

Marion Crawford (1909-1988) was een Schotse opvoeder en gouvernante van prinses Margaret en prinses Elizabeth (de toekomstige koningin Elizabeth II ), die haar Crawfie noemde. Crawford was de auteur van het boek “The Little Princesses”, dat het verhaal vertelde van haar tijd bij de koninklijke familie. Nadat het boek in 1950 was gepubliceerd, werd Crawford sociaal verbannen en verliet Nottingham Cottage, dat haar voor het leven was verleend. Noch de koningin, noch enig ander lid van de koninklijke familie, heeft ooit nog met haar gesproken. Wat was er gebeurd?

Terwijl ze nog studeerde om kinderpsycholoog te worden, nam Marion Crawford een vakantiebaantje aan als gouvernante voor de kinderen van Lord Elgin. Dit bracht haar ertoe een rol te spelen in het huishouden van de hertog en hertogin van York (de latere koning George VI en koningin Elizabeth, de koningin-moeder), aangezien de hertogin een verre verwant was van Lord Elgin. Crawford werd daarop een van de gouvernantes van prinses Elizabeth en prinses Margaret. Na de troonsafstand van koning Edward VIII in 1936, besteeg de hertog van York de troon als koning George VI en werd Elizabeth de vermoedelijke erfgenaam. Crawford bleef in dienst van de koning en de koningin en ging pas met pensioen toen prinses Elizabeth in 1947, trouwde. Na haar pensionering in 1948, kreeg Crawford Nottingham Cottage op het terrein van Kensington Palace, als een gunst. Queen Mary, de grootmoeder van de prinsessen, voorzag het van antieke meubels en bloemenprints als blijk van haar waardering.

In april 1949, schreef koningin Elizabeth aan Crawford, “Ik ben absoluut van mening dat u geen artikelen over de kinderen moet schrijven en ondertekenen. Als jij, op het moment dat je Margaret les had gegeven, over haar en Lilibet begon te schrijven, nou, dan zouden we nooit meer vertrouwen in iemand moeten hebben”.

Het ongeautoriseerd werk van Crawford werd toch gepubliceerd in Woman’s Own in het Verenigd Koninkrijk en in de Ladies’ Home Journal in de Verenigde Staten, en werd een sensatie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Haar boek, ‘De kleine prinsessen’, verkocht ook uitzonderlijk goed. Later schreef ze verhalen over Queen Mary, Queen Elizabeth en Princess Margaret. Ze zette haar naam ook in Woman’s Own’s “Crawfie’s Column”, een sociaal dagboek dat enkele weken van tevoren door journalisten was geschreven. Als de eerste bediende die geld verzilverde in het privéleven van de koninklijke familie, werd Crawford verbannen door de koninklijke familie, en ze spraken nooit meer met haar.  Crawford overleed in februari 1988, in Hawkhill House (een verpleeghuis in Aberdeen). Noch de koningin, de koningin-moeder, noch prinses Margaret stuurden een krans naar haar begrafenis. Haar verhaal was te zien in een 2000 Channel 4 – documentaire The Nanny Who Would not Keep Mum.

Na de proloog Aberdeen, Schotland Juli 1987, gaan we in het boek terug in de tijd en speelt het verhaal zich af tussen in 1932 en 1949, in Edinburgh, Buckingham Palace en Nottingham cottage. In deze majestueuze roman over liefde, loyaliteit en opoffering werpt Wendy Holden schitterend licht op de jaren voordat Elizabeth de troon besteeg en toont ze de energieke gouvernante die de drijvende kracht was achter het icoon dat Elizabeth geworden is. De gouvernante van Wendy Holden is een meeslepende roman over Crawfie, de gouvernante van de prinsesjes Elizabeth en Margaret. Een indringend, ontroerend en meeslepend verhaal over liefde en loyaliteit van een vrouw die later verketterd zou worden door de geschiedenis. Een fascinerende roman en een majestueus verhaal over het ongelooflijk leven van Elizabeth II, vóór ze de troon besteeg. “The Governess” werd vertaald door Marja Borg.

Wendy Holden was journaliste voor The Sunday Times en The Mail on Sunday voor ze fulltime auteur werd. Ze heeft meerdere romans op haar naam staan, alle bestsellers. “De gouvernante” is het eerste deel van drie romans over het Britse koningshuis.

Wendy Holden De gouvernante 440 bladz. uitg. ambo anthos ISBN 9789026360077

https://www.stretto.be/2023/08/14/wendy-holden-de-hertogin-gebaseerd-op-het-ware-verhaal-van-wallis-simpson-en-koning-edward-viii-een-uitgave-van-ambo-anthos/