Wendy Holden, “De hertogin, gebaseerd op het ware verhaal van Wallis Simpson en Koning Edward VIII”, een uitgave van ambo/anthos.

“De Hertogin” van Wendy Holden is na “De gouvernante”, het tweede intrigerend deel in de trilogie over het Brits Koningshuis. In deze tweede roman vertelt Wendy Holden dit keer hét liefdesverhaal van de 20ste eeuw, een verhaal over twee mensen wier liefde zo groot was, dat een koning zijn troon en zijn land opgaf om samen te kunnen zijn met de vrouw van wie hij hield. Maar, was ze niet slechts een ontsnappingsroute voor een vorst die nooit wilde regeren…? Bestsellerauteur Wendy Holden werpt een intieme blik op een van de meest luxueuze en beruchte schandalen van de 20ste  eeuw…

1928. Wallis Simpson en haar echtgenoot arriveren in Londen. Ze hebben nauwelijks aanzien en weinig connecties en Wallis’ eerste maanden in de stad zijn eenzaam en saai. Wanneer het stel via kennissen een uitnodiging ontvangt voor een feest waar ook Edward, de prins van Wales, aanwezig is, stijgt Wallis’ ster. Met haar Amerikaanse eerlijkheid is ze een verademing voor de prins en ze worden geliefden. Wallis wordt ondergedompeld in een wereld van onvoorstelbare luxe en privileges en ze geniet van weekenden met de prins in zijn privépaleis op het terrein van Windsor Castle. De prins zal echter moeten trouwen en zij heeft een echtgenoot. Wanneer Edward na zijn troonsbestijging weigert Wallis op te geven verandert haar sprookje in een nachtmerrie en wordt Wallis Simpson het gezicht van het grootste koninklijke schandaal van de 20ste eeuw.

Toen koning Edward VIII in 1936, afstand deed van de troon en hij de reputatie van de Kroon in diskrediet bracht, nam zijn jongere broer, bekend als “Bertie”, de naam van zijn vader aan en werd hij de Engelse koning George VI. Verlegen, gevoelig en getroffen door stotteren, had Bertie nooit gedacht dat hij koning zou worden. Zijn broer, Edward Albert Christian George Andrew Patrick David (1894-1972) was van 20 januari tot 11 december 1936, koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van Indië.

Op 16 november 1936 nodigde hij premier Stanley Baldwin uit op het paleis en deelde hij mee te willen trouwen met Wallis, zodra ze gescheiden was. Baldwin haalde aan dat de Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het titulair hoofd was, echtscheidingen niet erkende en dat een gescheiden vrouw om die reden pas kon hertrouwen als haar ex-man overleden was. Van Simpson leefden beide ex-echtgenoten trouwens nog.

Bovendien zou het Britse volk, Wallis zeker niet accepteren als koningin. Edward stelde een morganatisch huwelijk voor, waarbij hij koning zou blijven, maar Wallis geen koningin zou worden en eventuele kinderen zouden geen troonopvolger zijn. Winston Churchill, overigens een vriend van Edward, was hier een voorstander van. Echter, dit voorstel werd niet aangenomen door het parlement en ook de premiers van Australië (Joseph Lyons), Canada (Mackenzie King) en Zuid-Afrika (JBM Hertzog) gaven geen goedkeuring.

Edward koos om troonsafstand te doen, omdat hij Wallis niet wilde opgeven. Hij was nog geen jaar koning en was zelfs nog niet gekroond. Hij tekende de troonsafstand op 10 december 1936 in Fort Belvedere in bijzijn van zijn jongere broers prins Albert, de hertog van York, Hendrik, de hertog van Gloucester en George, hertog van Kent. Op de avond van 11 december kondigde hij zijn afstand aan op de radio en vertelde dat dit zijn eigen beslissing was. De volgende dag verliet Edward het land en vertrok naar Oostenrijk.

Zijn broer Albert werd als George VI, de nieuwe koning. In oktober 1937 reisden de hertog en hertogin van Windsor naar Nazi-Duitsland, tegen het advies van de Britse regering in en ontmoetten daar Adolf Hitler in zijn Berghof in Beieren. Het bezoek werd breed uitgesmeerd in de Duitse media en tijdens het bezoek bracht de hertog ook de nazigroet…“The Duchess” werd vertaald door Marja Borg.My perfect weekend: Wendy Holden, novelist

Wendy Holden was journaliste voor The Sunday Times en The Mail on Sunday voor ze fulltime auteur werd. Ze heeft meerdere romans op haar naam staan, alle bestsellers. “De gouvernante” is het eerste deel van drie romans over het Britse koningshuis.

Wendy Holden De hertogin Gebaseerd op het ware verhaal van Wallis Simpson en Koning Edward VIII 390 bladz. uitg. ambo/anthos ISBN 9789026363290

https://www.stretto.be/2022/08/21/wendy-holden-de-gouvernante-nu-in-vertaling-uitgeven-door-ambo-anthos/