2 x “Sarah Willis, Mozart Mambo”, op het label Alpha. Exotisch en aanstekelijk. Bravo!

De hoorniste, Sarah Willis, heeft programma’s samengesteld waarin ze muziek van Mozart, samenbracht met het traditioneel Cubaans repertoire. Ontdek bij deze muziek van o.a. de Cubaanse pianisten en componisten, Dámaso Pérez Prado, (1916-1989) en Moises Simons (1888-1944). Niet uitstellen!

Sarah Willis werd geboren in Maryland in de Verenigde Staten en groeide op in Tokio, Boston, Moskou en Londen. Ze begon op 14-jarige leeftijd met het spelen van de hoorn en ging naar de Royal College of Music Junior Department. Later ging ze naar de Guildhall School of Music and Drama, waar ze studeerde bij Anthony Halstead en Jeff Bryant. Ze verhuisde naar Berlijn en studeerde bij Fergus McWilliam. Sarah Willis is de zus van Alastair Willis, een voor een Grammy genomineerde dirigent en muziekdirecteur van het South Bend Symphony Orchestra. In 1991 nam Sarah Willis de positie in als tweede hoorn bij de Staatsopera van Berlijn o.l.v. Daniel Barenboim.

Ze vervoegde de Berliner Philharmoniker in 2001, onder Simon Rattle, en werd de eerste vrouwelijke koperblazer. Ze speelde bij een aantal orkesten, waaronder het Chicago Symphony, het London Symphony Orchestra en het Sydney Symphony Orchestra, en treedt regelmatig op met kamermuziekensembles. Willis is de host van de reguliere online serie “Horn Hangouts”, die live wordt gestreamd op haar website en gearchiveerd op haar YouTube-kanaal.

Sarah Willis is een onvermoeibare ambassadeur voor haar instrument, de hoorn, waarvan ze de kleuren over de hele wereld verdedigt. Als hoorniste bij de Berliner Philharmoniker lanceerde ze in 2014 ‘Sarah’s Music’, een tv-programma voor de Duitse zender, “Deutsche Welle”. Bestaande uit een reeks interviews met persoonlijkheden, van Gustavo Dudamel tot Wynton Marsalis, presenteert ze in de show muziek met warmte, in al zijn diversiteit. Maar de andere passie van Sarah Willis ontstond toen ze naar Cuba ging om een masterclass te geven. De muziek en de muzikanten die ze daar ontmoette, markeerden haar diep. Vanaf dat moment keerde ze er regelmatig terug en richtte de “Havana Horns” op, een groep hoornspelers die werd gepresenteerd in een aflevering van ‘Sarah’s Music’.

‘Mozart had een echte Cubaan kunnen zijn’, kreeg ze te horen in Havana, wat haar ertoe bracht dit project te creëren. Begeleid door het Havana Lyceum Orchestra o.l.v. de bruisende dirigent, José Antonio Méndez Padrón, presenteert ze werken van Mozart voor hoorn en orkest (Concerto n ° 3 K. 447 en Rondo K. 371), evenals een Rondo alla Mambo (geïnspireerd door Concerto No. 3 K. 447), een “Sarahnade Mambo”, een beetje Cubaanse “Nachtmusik”. Sommige lokale beroemdheden nemen deel en brengen een heupwiegend eerbetoon aan het Cubaans repertoire door middel van twee nummers, waaronder “Dos gardenias para ti”,  beroemd gemaakt door Ibrahim Ferrer en de Buena Vista Social Club.Niet te missen!

Tracklist :

-Mozart: Concerto Movement for Horn in E-Flat Major, K. 370b

-Pérez Prado: Qué rico el mambo

-Mozart: Rondo in E-Flat Major, K. 371 for Horn and Orchestra

-Edgar Olivero: Sarahnade mambo (Based on Eine Kleine Nachtmusik by W. A. Mozart, K. 525)

-Mozart: Horn Concerto in E-Flat Major, K. 447

-Joshua Davis, Yuniet Lombida Prieto: Rondo alla Mambo (Inspired by the Third Movement of W. A. Mozart’s Horn Concerto, K. 447)

-Isolina Carrillo: Dos gardenias

-Simons, Moises: El manicero (The Peanut-Seller)

De uitvoerders zijn José Antonio Méndez Padrón, het Havana Lyceum Orchestra, Havana Horns, Sarah Willis, Jorge Aragón, Harold Madrigal Frías, The Sarahbanda en de saxofonist, Yuniet Lombida Prieto.

Het fenomenaal succes van deze eerste cd deed Sarah Willis terugkeren naar Cuba, niet alleen om nog twee hoornconcerti van Mozart op te nemen, maar ook om een ​​origineel werk te creëren dat zijn plaats in de geschiedenis van de Cubaanse muziek zal innemen. Op de nieuwste cd “Mozart Mambo Cuban Dances” staan nl. 2 Hoornconcerti van Mozart, Cubaanse dansen en werk van Maria Teresa Vera, Richard Egües en Edgar Olivero. Voor “Mozart y Mambo – Cuban Dances”, gaf Sarah opdracht tot het allereerste Cubaans concerto voor hoorn en vroeg zes getalenteerde jonge Cubaanse componisten om elk een originele dans te componeren voor solohoorn, strijkers en percussie, geïnspireerd door de dansritmes van de verschillende regio’s van Cuba.

Begeleid door haar geliefd Havana Lyceum Orchestra onder leiding van José Antonio Méndez Padrón, neemt Sarah u mee op een muzikale trip door het land, waarbij de wortels en tradities van de aanstekelijke Cubaanse muziek en dans worden benadrukt. Cuban Dances is Cubaanse muziek zoals je ze nog nooit hebt gehoord, en een enorme uitdaging voor de hoorniste, niet alleen technisch maar ook fysiek. “Als je het niet kan dansen, kan je het niet spelen”, zo klinkt het. “Mozart y Mambo – Cuban Dances” is dan ook gevuld met magie, energie en passie! Opnieuw grandioos. De uitvoerders zijn Sarah Willis, Carlos Calunga (voice), Enrique Lazaga (Güro) (foto’s), Sarahbanda, en het Havana Lyceum Orchestra o.l.v. Jose Antonio Mendez Padron.

Tracklist :

Wolfgang Amadeus Mozart: Horn Concertos Nrs. 1 & 2

Cuban Dances for solo horn, strings & percussion

(Pepe Gavilondo / Yasel Munoz: Tamarindo Scherz-son  

Yuniet Lombida: Danzon de la Medianoche /

Wilma Alba Cal: Guaguanco Sencillo  

Jorge Aragon: Un Bolero para Sarah

Yuniet Lombida /Ernesto Oliva: Sarahcha  

Ernesto Oliva: Ay Comay! Un Changüi pa Sari)

Maria Teresa Vera /arr. Jorge Aragon: Veinte Anos

Richard Egües / Jorge Aragon: El Bodeguero

Edgar Olivero: Pa Pa Pa (nach dem Papageno / Papagena-Duett from Mozarts Zauberflöte)

https://sarah-willis.com/horn-hangouts/

Sarah Willis Mozart Mambo cd Alpha 578

Mozart Y Mambo Cuban Dances Sarah Willis Havana Lyceum Orchestra, José Antonio Méndez Padrón cd Alpha 878