Ian Kershaw “Persoonlijkheid en macht. Politieke leiders die het moderne Europa veranderden”, nu vertaald uitgegeven door Het Spectrum.

     

Europa’s 20ste eeuw was er een van rampspoed in de eerste helft en wederopbouw en herstel in de tweede helft. In zijn boek onderzoekt Ian Kershaw het verband tussen de persoonlijkheid en de macht van de “grootste”, Europese leiders van de 20ste eeuw en in hoeverre Europa’s turbulente, recente geschiedenis werd bepaald door de daden van deze politieke leiders. Vormden zij de eeuw, of werden ze er zelf door gevormd?

Ian Kershaw vraagt zich af in hoeverre een enkele leider de loop van de geschiedenis kan veranderen? De moderne tijd zag de opkomst van individuen die het bevel hadden over een angstaanjagende reeks instrumenten van controle, overreding en dood. Hele samenlevingen werden hervormd en oorlogen werden uitgevochten, vaak met een meedogenloze minachting voor de meest elementaire normen. Aan de top van deze genootschappen stonden leiders wier persoonlijkheden hen op de een of andere manier het vermogen hadden gegeven om te doen wat ze wilden. Aan de hand van 12 van de meest prominente politieke leiders uit deze periode bekijkt Kershaw hoe groot de rol van een individu is in het schrijven van de geschiedenis. In een tijd van nieuwe ‘sterke’ politieke leiders als Poetin, Xi en Erdogan, is deze vraag opnieuw uiterst actueel. Aan bod komen: Lenin, Mussolini, Hitler, Stalin, Churchill, De Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Gorbatsjov, Thatcher en Kohl.

Het nieuw boek van Ian Kershaw is een meeslepende, heldere en uitdagende poging om deze heersers te begrijpen, of ze nu opereerden op het breedste toneel (Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini) of met een meer nationale impact (Tito, Franco), wat was het toch met deze leiders en de tijd waarin ze leefden dat hen zo’n ongebreidelde en moorddadige macht toestond? En waardoor kwam er een einde aan dat tijdperk? In een contrasterende groep profielen, van Churchill tot de Gaulle, Adenauer tot Gorbatsjov en Thatcher tot Kohl, gebruikt Kershaw zijn uitzonderlijke vaardigheden om na te denken over hoe andere, opvallend verschillende figuren macht uitoefenden. Weinig historici zijn trouwens beter gekwalificeerd om deze vragen te beantwoorden dan Ian Kershaw. Want, zoals altijd toont hij ook hier weer zijn vakkundigheid in het schetsen van persoonlijkheden en filosofieën in een paar koel beoordeelde regels.

Als Kershaws boek een hedendaagse boodschap heeft, is het dat het het best en gezondst is als leiders er het minst toe doen. Sir Ian Kershaw, de grote biograaf van Adolf Hitler, levert met zijn boek een belangrijke bijdrage aan dit debat. Overtuigend en genuanceerd, goed onderbouwd, goed geschreven en tot nadenken stemmend, is dit een overtuigende en scherpzinnige analyse van de leiders die Europa’s 20ste eeuw hebben gevormd. Zeker lezen! “Personality and Power Builders and Destroyers of Modern Europe” werd vertaald door Jeske Nelissen.

De Britse historicus Sir Ian Kershaw (°1943) studeerde aan de Universiteit van Liverpool en Oxford. Tot aan zijn emeritaat doceerde hij hedendaagse geschiedenis aan de universiteit van Sheffield. Eerder verschenen van hem een veelgeprezen tweedelige biografie van Hitler, Keerpunten, Tot de laatste man, Afdaling in de hel en De naoorlogse achtbaan. Zijn werk werd in meer dan twintig landen vertaald.

Ian Kershaw Persoonlijkheid en macht Politieke leiders die het moderne Europa veranderden 524 bladz. uitg. Het Spectrum ISBN 9789000378067

https://www.stretto.be/2018/09/25/een-naoorlogse-achtbaan-europa-1950-2017-van-ian-kershaw-uitgegeven-door-prometheus-zeker-lezen/

https://www.stretto.be/2018/08/09/de-afdaling-in-de-hel-het-grootse-overzicht-van-de-eerste-helft-van-de-20ste-eeuw-van-ian-kershaw-uitgegeven-door-spectrum-indrukwekkend/